Peppoteket

Peppoteket prövar: Bikram Yoga

Peppoteket YOGA Rawness

Varmare än helvetets glödgade portar. Svettigare än en lappländsk bastu. Stelare än ett malmtåg på väg till Narvik. Och en krampattack i underarmar och vader som mer liknade en reaktion från en elpistol.

Där har ni min summering av 90 minuter Bikram Yoga förra fredagen.

Jag tyckte det vore en bra idé att testa på lite yoga, dels för att jag alltid är konfunderad, fascinerad och nyfiken på fenomen som så pass många människor utövar och verkar gilla men inte jag. Vad är det jag inte har fattat, eller vad fan är det som gör alla andra så brutalt korkade att dom utsätter sig själva för detta?

En annan, och egentligen den viktigaste anledningen, är att jag har headbangat mig genom livet, och därefter fått ett diskbråck i nacken på köpet. Och med en sjukgymnast som tjatat sig less på att jag ska börja med Yoga så tänkte jag att det kanske var på tiden. Nacken har ju faktiskt börjat känna sig lite hängig på sistone.

Jag har testat på yoga för 5-6 år sedan och tyckte det var bland det tristaste jag varit med om. Infernaliskt jävla trist. Och som en renodlad ateist så undviker man helst alla sektliknande konstellationer och grupperingar. Jag fick verkligen rysningar i hela kroppen under mina två tidigare yogasessions, en på Broadbeach i Australien och den andra på något hak i Stockholm. Jag minns att jag summerade dessa händelser som extrem slöseri med tid och hänvisade hela rörelsen till sådana som inte har något bättre för sig än att leka hippie. Lightversionen.

5 år har passerat och här står jag nu redo och mogen att ge yogan en ny chans.
Hittade en studio precis bredvid vårat kontor, så det passade perfekt att glida in där innan jobbet tänkte jag. Tog även med mig min chef, men ”glömde” berätta åt honom att det var bikram yoga vi skulle på så jag fick den där härliga ”va faaaaan”-blicken av honom när han insåg att han glömt att ta med en vattenflaska,haha! Welcome to hell tänkte jag utan att ens själv fatta vad jag menade!

Det började precis som senaste gången jag testade. Det var snack om andning, tacka sig själv, någon skum sång, ta sig en stund att ”vara i nuet” och en snabb genomgång om dagens fokus med en massa nya konstiga ord som jag inte kunde uppfatta överhuvudtaget men antog att det var yogatermer som självklart alla andra i rummet förstod direkt. Mina tidigare erfarenheter och fördomar staplades direkt på varandra likt lego och jag tänkte ”inte igen”!!
Men helt plötsligt var jag helt uppslukad av våra övningar och framförallt fascinerad över hur jävla stel man kan vara. Helt plötsligt kände jag ett smygande pepp. Va!?!?! Vad är det som händer med mig?
Jag insåg att jag till och med tyckte att det var kul och extremt jobbigt, den bästa kombinationen för att herr Lindmark ska gå igång ordentligt. Min brutalt stela kropp verkade nästan tacksam för allt bändande fram och tillbaka.
Till och med alla märkliga yogatermer som kastades ut började få en gnutta form av innebörd, iallafall så länge jag sneglade på alla andra för att iaktta vad man skulle göra.

Och trots att jag mot slutet totalkrampade i både vader och underarmar samtidigt, en upplevelse jag aldrig varit med om tidigare och gärna skippar framöver, så måste jag säga att jag blev faktiskt positivt överraskad!
Jag ska tamigfan testa på denna märkliga värld ett tag, och framförallt ska jag ge det en ärlig chans.

Min farsa sa en gång till mig: ”-Allt har sin tid”, när jag satt där och ojade mig för att få ihop allt för många projekt på en och samma gång. Och den meningen har växt till något sorts mantra för mig.
Allt har sin tid, ibland är man inte ens mottaglig för budskap även om det är av bästa sort, bara för att man har ett annat mindset just för den tiden.

Min yogatid kanske är nu, den kanske bara är kortvarig, vem vet, men nu har den fått min uppmärksamhet och den ska jag ta tillvara på bättre än senast då jag förmodligen inte var mottagbar för dess innehåll. Förhoppningsvis kan jag ta död på mina yogafördomar. Fortsättning följer…

 

Peppoteket Bikram Yoga RAWNESS

Svettfesten avklarad för denna gång. Hur mycket vätska kan det komma ut ur en människa egentligen?

 

Kategori
Du kanske gillar