Bang's Blogg

Revolution Race Nordwand PRO på väg mot nya äventyr. Bild: Bang Engström

TEST: Revolution Race Nordwand PRO – bra blir bättre

Revolution Race som står bakom den populära byxmodellen Nordwand Pro har inför kommande säsong förbättrat och förfinat byxans detaljer. Hur presterar den nya modellen? Jag har testat Revolution Race Nordwand PRO 2016.

Inför kommande säsong har Revolution Race varit flitiga. Redan nu finns nya upplagan av superbyxan Nordwand PRO ute hos fritidsfabriken. Med starkare tråd, knäppspänne och kvalitets dragkedjor från YKK har Revolution Race gjort ett fint jobb med detaljerna som innan var ganska bleka hos den tidigare modellen. Revolution Race Nordwand PRO 1.1 eller 2016 som jag kallar den är en fullutrustad byxa som lämpar sig väl för fritidsaktiviteter eller som enklare arbetsbyxa.

Revolution Race Nordwand PRO i väntan på nya äventyr. Bild: Bang Engström

Revolution Race Nordwand PRO i väntan på nya äventyr. Bild: Bang Engström

Passform & material
Nordwand PRO har en mycket fin passform. Byxans elastiska kombination av material gör den följsam och förlåtande. Stretchpaneler i 4-vägsstretch över knä och stuss bidrar till den flexibla passformen tillsammans med den elastiska midjan. Med endast 35% bomull och resterande med en blandning av nylon, RVRC stretch, spandex och polyester är byxan otroligt väl balanserad när det kommer till ventilation och värmeisolerande egenskaper. Benen är aningen långa för sin storlek och midjan är normal. Modellen är ganska rak. Jag är 180 cm och valde medium.

Användning
Nordwand PRO är en väldigt allsidig byxa som lämpar sig bland annat för vandring, fiske, friluftsaktiviteter och även enklare klättring. Under testperioden fick Nordwand PRO bland annat följa med på vandringar i fjällen, grottutforskning och flera härliga dagar i skogen. Efter en del krypande i grottgångar och fikaraster på bergshällar och stubbar mitt ute i ingenstans är jag ganska imponerad över att stretchpanelerna på rumpan hållit så pass bra. Den nya generationen Nordwand PRO har har istället för kardborreband vid bensluten fått knappspännen istället vilket är en riktig höjdare. Tidigare blev kardborrebanden funktionslösa efter en tids användning och tvättande. Den nya konstruktionen är välkommen och har inte visat brister än.

Byxan har många stretchpaneler som tillsammans ger en mycket god komfort.

Byxan har många stretchpaneler som tillsammans ger en mycket god komfort.

Knäpartiet har 4-vägstretch och längst ner finns benkrokar

Knäpartiet har 4-vägstretch och längst ner finns benkrokar

Funktionsmässigt har Nordwand PRO en rad tekniska lösningar som både användes flitigt och inte alls så ofta. Benkrokar finns med även i denna modell och även den längsgående ventilationsöppningen på sidorna. På framsidan finns det fickor som med lätthet svalde en kompaktkamera, mössa eller ett par vantar. Avståndet till byxans sidofickor var bra men fyllde man samtliga fickor kunde det blir lite svårt att ta ut stegen fullt ut i kuperad terräng. Tack vare byxans konstruktion är den väldigt följsam vilket jag fick uppleva när jag klättrade upp för klipporna vid Skärmarbodabergen. Tyvärr har följsamheten och komforten ett pris vid bland annat klättring eller när man behöver stå på knä. Byxornas stretchpaneler vid knäna är aningen tunna och hårda, vassa underlag känns rakt igenom, inte skönt. Däremot är det väldigt tacksamt med stretchkilen i knäveck och stretchpanelerna över knäet vid klättring.

Byxan har även en telefonficka på insidan av ena lårfickan. Perfekt när man rör på sig och snabbt vill hitta sin telefon istället för att gräva runt i den djupa fickan. Nordwand PRO kan för den som vill också användas tillsammans med bälte. Byxan har extra breda bälteshällor och det får plats upp till mellanbreda bälten som med enkelhet klarar av vanliga knivslidor. Trots byxans stretchmaterial i midjan är den så pass stabil att den inte veckar sig i onödan tillsammans med bälte.

Elastiskt midja med extra kraftiga bälteshällor

Elastiskt midja med extra kraftiga bälteshällor

Robust byxknapp med blixtlåsförsedd gylf.

Robust byxknapp med blixtlåsförsedd gylf.

Kvalitets blixtlås från YKK

Kvalitets blixtlås från YKK

Underhåll
Nordwand PRO har efter flera tvättar fortfarande en fin passform. Byxan krymper något vid tvätt men återgår väldigt snabbt till din vanliga passform. Byxan behåller sin fina struktur, däremot tar byxans detaljer en del stryk som den broderade logotypen på låret och gummidetaljerna på blixtlåsen. Detta är inget som påverkar byxans funktion, men det kan se något trist ut. Byxan är heller ingen rekordhållare i att torka snabbt utan har en ganska så normal torktid vid centrifugering på 1400 varv eller självtork vid handtvätt.

Sammanfattning
Nya Revolution Race Norwand PRO är byxan som gått från bra till bättre, mycket bättre. Med genomtänkta förbättringar och en otrolig passform som bara fungerar är det ett nöje att bära nya Nordwand PRO. Oavsett om det handlar om en helg i skärgården eller toppvandring i alperna levererar Nordwand PRO både komfort, slitstyrka och funktion.

– 2016 års modell medd slittåliga YKK dragkedjor
– Ventilationsdragkedjor längs lårens utsidor
– Stretchpaneler i 4-vägsstretch över knän
– Stretch över stuss
– Stretch vid höfter
– Stretchkilar i knäveck
– Benkrokar för fäste i kängsnörena
– Två handfickor upptill
– Två lårfickor med blixtlås
– Telefonficka inuti vänster lårficka i elastisk mesh
– Extra breda bälteshällor
– Justerbara benslut med knappar
– Förstärkta grensömmar
– Resår baktill i midja för optimal passform
– Vikt 620g (m)

Revolution Race Nordwand PRO
Pris: 849 sek
Betyg: 5/5 (Utmärkt produkt)

Plus
– Följsamma och bra passform
– Bra förvaringsmöjligheter
– Knappstängning nertill
– Benkrok

Minus
– Lite för lång för storleken
– Tunt material på knäna

Nya Nordwand PRO är bland annat förbättrad med knappspännen vid bensluten och starkare tråd.

Nya Nordwand PRO är bland annat förbättrad med knappspännen vid bensluten och starkare tråd.

Nya Revolution Race Nordwand PRO kommer i flera spännande färger. Denna heter Cactus green

Nya Revolution Race Nordwand PRO kommer i flera spännande färger. Denna heter Cactus green

Revolution Race Nordwand Pro har blivit bättre, mycket bättre

Revolution Race Nordwand Pro har blivit bättre, mycket bättre

Du kanske gillar