Bang's Blogg

TEST: Det perfekta paret – Rapha Pro Team Winter Tights och Pro Team Jacket

Har du också ibland svårt att välja rätt kläder för cykelturen? Ibland vill man ju vara lite extra snygg och ibland kanske kunna packa lite extra saker med sig. Sedan har vi det där med att inte frysa under längre turer eller hålla sig torr om regnet kommer.

Någon som precis har tänkt på allt det där är personerna på Rahpa. Inte nog med att Rapha gör bland de snyggaste och funktionella cykelkläderna som finns. Kläderna är dessutom väldigt bra och välsydda. Jag har testat ett vinterkit från Rapha innehållandes deras Pro Team Winter tights samt allvädersjackan Pro Team jacket. Jag har tidigare precis som många andra av er cyklat omkring med säckiga regnjackor som blir blöta inifrån och vindtäta tights som inte är speciellt vindtäta. Skulle Raphas kit göra någon skillnad?

Passform
Jackan är en tight historia. Här råder både Rapha och jag att ni kanske väljer en eller två storlekar upp mot vad ni har annars. Jackan har en mycket slimmad passform och är lite kortare i fronten men längre baktill. Storlek large passar mina 180cm/80kg väldigt bra och längden känns mycket korrekt både i armarna och på sidorna. Kragen är ganska låg men sluter om halsen bra utan att klämma eller trycka halsen när man sitter på cykeln. Jackan har inga justeringsband på sidorna så det är onefit som gäller.
RaceFit helt enkelt.

Tightsen kommer utan fotband och längden är aningens kort om man råkar ha långa ben. För mina korta ben är längden helt perfekt. Hängslena sitter bra kring mina axlar och hasar inte ner som det kan göra med andra modeller och märken. För er som har lite längre ben tror jag fotband skulle uppskattas så inte byxorna följer med upp när hängslena ska på. Trots en större storlek än vanligt sitter tightsen bra och veckar inte sig. Tummen upp!

Funktion
Jacka
Enligt Rapha så är jackan designad för snabba intervallpass i kallt väder. Väldigt specifikt om ni frågar mig. Nu har jag inte enbart testat den på snabba intervallpass utan även lite helgcykling, regncykling, jobbpendling mm. och kan säga att den håller för fler områden än snabba pass.

Jackan är också vindtät och vattenavvisande. Delar av jackan är flossad på insidan och på framsidan , axlar och armar hittar vi Polartec’s softshell material. Då den inte är helt vattentät kan en regnjacka vara på sin plats om det fullkomligt öser ner.  Utöver diskreta reflexdetaljer som verkligen syns när det ska synas finns jackan i flera olika färger. Svart är kanske snyggt men väldigt opraktisk om du vill synas i trafiken. Precis som jag skrev innan så är passformen väldigt rejsig vilket innebär att det inte får plats så mycket under själva jackan än en varm cykeltröja eller funktionsunderställ. Vill man pälsa på mer under jackan är kanske Raphas Pro Team Softschell att föredra.

Själva jackan skulle jag säga påminner mer om en tjockare cykeltröja med vindskydd än en jacka. Då den fixar låga temperaturer strax över nollan vet jag och i varmare lägen fixar det jobbet galant. Den bästa dagen med denna uppsättning blev ett längre rullpass hem i plusgrader och lätt bris. Så för er som söker efter nya kläder till våren, spana in jackan som jag tror kommer bli er nya vän!
Regnskyddet då?
Jo! Den är som sagt inte vattentät men är behandlad för att stöta ifrån väta vilket den också gör väldigt bra. Efter några tvättar kan man behandlad jackan för att den ska återfå skyddet igen.

Tights
Pro Team Winter Tightsen sitter som en smäck kring mina tempolår. Den extra höga midjan och det värmande innerfodret gör tightsen mycket varma även när det är väldigt blåsigt ute. DWR-behandlade, multi-panel fit och en lyxig padding gör denna byxa till något utöver det vanliga. Med en ventilerande bakpanel och funktionella reflxer runt om är detta nu en av mina favoritbyxor för höst, vår och vintercykling. Det som jag blev lite irriterad på ibland var att mudden vid benet åkte upp lite då och då. Detta kunde jag visserligen råda bot på genom att använda oversocks eller skoöverdrag. Men i alla fall. någon typ av justering eller fotband skulle ha suttit fint.

Smidig förvaring

 

Detaljer
Både tightsen och jackan har en rad snygga detaljer. Vad säg som två förvaringsfickor i byxorna för telefon eller nyklar, tejpade detaljer och namnlapp så det är enkelt att märka upp plaggen. Jackan har tre smidiga ryggfickor samt en diskret sidoficka försedd med blixtlås. Även här hittar vi den snygga namnlappen för uppmärkning.

 Även här hittar vi den snygga namnlappen för uppmärkning.

Även här hittar vi den snygga namnlappen för uppmärkning.

Rapha’s Pro Team Kit är en riktigt fin uppsättning för kalla cykeldagar.

 

Tröja
Plus
-Generös förvaring
-Bra passform
-Lätt
-Prasslar inte
-Vindtät
Minus
-Tvättas i 30 grader, kom igen.
-Något låg hals

Byxa
Plus
-Bra padding
-Följsam design
-Breda axelband
-Extra hög front
Minus
-Kunde vara mer vindtät
-Saknar fotband
-Tvättas i 30 grader…

Mjuka muddar

Rapha’s plagg är verkligen stiliga, bekväma att bära och även min sambo som normalt kanske inte är så mycket för cykelkläder gillar Rapha’s kläder. Bara en sådan sak gör att jag försöker klä mig lite extra ofta i Rapha.
I alla fall. Jackan leverar det den ska. Den är tunn, lätt och står pall för det mesta du slänger åt den. Vindskyddet är inget problem och inte heller när du vill packa med dig extra regnjacka i ryggfickan plus extra mat. Den fixar det! Byxorna sitter väldigt bra på mig trots att jag gick upp en storlek mot vad jag brukar använda. Med vindskyddande paneler framtill och en flossiga insidan höll denna byxa mig varm även vid lite kyligare dagar då temperaturen började peka på två grader. Bästa användningsområdet för dessa plagg är helt klart precis som Rapha skriver själva, högintensiva pass under kyligare dagar. Men jag vet att den klarar så mycket mer än så och köper ni dessa så lovar jag er att plaggen inte mår dåligt av att rastas till och från jobbet eller på helgturerna till våren. Jag trivdes bäst i denna uppstättning mellan 2-10 grader.

Plaggen finns hos Rapha.cc
-Pro Team Winter Tights
-Pro Team Jacket

Pris:
Jacka 2.150kr
Byxa 2.450kr

BETYG
Design 5/5
Funktion 4/5
Passform 4/5
Kvalite 5/5
Pris 4/5

Totalt: 22/25

Reflexdetaljer

Vindtät front

Mjuk krage

Du kanske gillar