Peppoteket

Foto: Daniel Rönnbäck

Stabil insats av surflandslaget i EM

 

Tim Latte Foto: Daniel Rönnbäck

De allra flesta har nog missat att svenska surflandslaget precis har kommit hem från EM i Casablanca, Marocko. De allra flesta vet nog knappt om att Sverige har ett surfande landslag över huvud taget.
Teamet bestod av ett gäng tappra själar som tagit ledigt från sina studier och arbeten samt betalat alla kostnader från sin egen ficka för att mäta sig med betydligt starkare surfländer som England, Spanien, Frankrike m.fl. För att förstå förutsättningarna så har ni som har några år på nacken säkert sett komedin om det jamaikanska boblaget, Cool Runnings, eller Eddie The Eagle som hoppade backhoppning med äkta flaskbottnar till glasögon,  då förstår ni kanske vilka underdogs svenskarna är i ett surfmästerskap! MEN, med ett överjävligt peppande, stark sammanhållning och såklart  mycket bra surfinsatser kan allt hända!  Sveriges lilla surfguldkalv och kanske det största hoppet, Tim Latte, som alltid setts som en av dom absolut bästa svenska surfarna, tillsammans med Freddie Meadows, hade tyvärr dock en egen liten fight med den magiska kombon marockansk magsjuka & manflu från helvetet. Detta såg till att han var mer nerbäddad i sängen än rippandes bland vågorna. Trots detta maghaveri lyckades Tim kämpa till sig en imponerande 17:e plats.

Är du nöjd med att vara den 17:e bästa surfaren i Europa?
Hahahahaha, det får man väl vara som svennebanan. Men skulle såklart velat hamna topp 10 iallafall, men med min magsjuka och förkylning så var jag rätt så slut hela veckan. Typiskt bra tajming att vara sjuk just hela den veckan. Men det är inget värre resultat än förr i alla fall så jag är nöjd.

Vilken plats hamnade Sverige på totalt?
Tror vi hamna på 10e plats av 14 länder. Dock så var poäng skillnaden från 10 till 4 plats väldig marginell fick ja höra av vår coach Stubben. ”Stubb” (Patrick Ståhl) vann ju priset som EM:s bästa coach, det är ju hur stort som helst. Han var alltid peppande och byggde upp en bra feeling i laget. Många andra coacher kastade ju sand och rev av sig håret när deras surfare gjorde dåliga heat, hahahaha!

Hur var motståndet och framförallt, hur var surfet?
Det var en bra nivå på alla surfare i hela tävlingen, mycket folk från WQS touren (world qualification tour), så de är som vilken internationell tävling som helst. Och det är ju bra för det är ju dom man vill mäta sig med. Surfet var väl som vanligt, alltid bäst när det inte är tävling!

Några roliga fadäser som hände bakom kulisserna?
Händer alltid roliga grejer på dessa resor, men just denna gång vara folk väldigt städade. Det hör ju till ovanligheterna. Men en kväll så stöka folk till de och vakna med ångest och lite baksmälla! Det var kul.

Du är ju redan på väg mot Lofoten för att tävla igen. Hur känns peppet?
Yes, sitter i bilen nu på väg norrut för att köra Lofoten Masters i Unstad, reka lite annat surf i krokarna och ha de allmänt gött i den arktiska naturen med norsk black metal i hörlurarna så man får den där riktigt råa stämningen. Men efter 175 mil sittandes i en bil lär man ju ha stel röv och behöver stretcha ett dygn.

Tim Latte XTRAVEL Foto Niklas Nyman

Senast du var där smaskade ni ju ihop en episk edit från Lofoten som t o m blev staff pick på vimeo. Har ni några nya idéer denna gång?
Ja, lite andra grejer är de allt på g, men inget jag kan avslöja här såklart. Folk får fan vänta och se resultatet sen eller hoppa på Instagramtåget och hänga med där.

Ryktas förresten att du ska flytta till Stavanger. Stämmer det?
Ja, det stämmer! Stavanger har bra uncrowded vågor under vintern och massor av olika spots att välja på. Målet är att filma och fota en del, samt dra iväg på missions till närliggande länder och reka surf. Cold water surfing is the new black vettu!

Så du ska alltså flytta till Norge för att reka surf i Sverige?
Men va fan hur seg är du….jag menar ju Island, Färöarna, Svalbard, Scotland m.m. Finns hur mycket bra kallvattensurf som helst som måste utforskas mer ingående!

Ja..med den avhyvlingen så önskar vi Latte all lycka till i Lofoten och hoppas han hittar några långhåriga hårdrockare att hänga runt med.

Förutom att Patrick Ståhl fick pris som EM:s bästa coach så skrev även Anton Hoas Ströman svensk longboardhistoria och lyckades hamna på en topp 10 placering samt skrapa ihop fler poäng än någon annan svensk longboardsurfare tidigare gjort. Stor eloge till Anton!
För övrigt så vann Vicente Romero från Spanien Surf EM och på damsidan tog Alizee Arnaud från Frankrike hem det. Bästa lag totalt blev Frankrike.
Vill ni se Lattes grymma edit från Lofoten så kolla in Cold Seduction här.

Du kanske gillar