Jennie Nystedt

Hur kritiska ska vi egentligen vara gällande ”Sockerfilmen”?

Hej!

Ingen kan ha missat den senaste dokumentären ”Sockerfilmen” som fått en mängd publicitet vad gäller både positiva kommentarer och människor som verkar vara i chock… Jag är ingen expert på området, långt ifrån, men är det något jag börjar lära mig nu efter tre år på GIH så är det att vara källkritisk, mot allt möjligt faktiskt. Dieter och träningskoncept exempelvis. Så, nu tänker jag försöka att vara just det, källkritisk!

Till att börja med vill jag säga att jag själv varken förespråkar någon form av diet eller för den delen klandrar personer som gör det. Valet är ens eget, oavsett vad det gäller. Jag supportar inte sockerindustrin på något sätt (snarare tvärtom), och min kost grundar sig generellt på livsmedel som är som de är, ”rena” om man vill kalla de det. Äter jag potatis äter jag den som den är när den skördas, dricker jag juice pressar jag den från apelsiner, äter jag mejeriprodukter är de naturella men smaksatta med bär från busken och ja jag äter vanlig glass men inte varje dag osv osv. Ni förstår nog vad jag menar och vart jag står i frågan!

Filmens budskap handlar om något som ibland är svårt att förstå, nämligen vad det är som gör att människor går upp eller ner i vikt! Oavsett om vi går ner i vikt när vi tar bort ett ”onyttigt” livsmedel eller upp i vikt av att lägga till ett ”nyttigt” så är det fortfarande energibalansen som är avgörande. Alltså, oavsett om du äter 500 kcal från nötter eller 500 kcal från frukt så bör du gå upp lika mycket i vikt. Sen, hur det påverkar välmåendet, magen/tarmarna, huden osv är en sak som jag inte kan uttala mig om. Filmen väljer iaf inte att vinkla det på samma sätt som jag gör gällande energibalansen, och det är därför jag tycker det är intressant att ta upp det här! Jag vet att det är så många kollat på den och som tar åt sig. Kanske utan att egentligen reflektera över vad det är den verkligen förmedlar, och allra helst OM det kan stämma?

Vad är det då som sägs i filmen, och varför reagera?

Filmen handlar om Damon Gameau som under 60 dagar ska äta så mycket socker som den genomsnittlige Australiensaren sägs äta på en dag, 40 teskedar som motsvarar 160 gram socker. Han ska fortfarande äta/göra av med samma mängd kalorier som innan, och de 40 teskedarna socker får inte komma från livsmedel som tex glass, godis och läs utan får endast vara från sånt som han kallar en ”nyttig diet”. I början och i slutet av filmen tas olika kroppsmått plus ett flertal andra värden.

thumb_IMG_6017_1024

Jag satte mig med papper, penna och mobil innan filmen började för att vara redo. Det här var några av sakerna jag googlade och lade märke till i filmen:

  • Min första googling blev på ”experten” Gary Taubes, som inte helt oväntat starkt förespråkar LCHF. Alltså är han inte så opartisk i frågan om vad som bör ätas och inte ätas.
  • Personen som kallas ”dietist” är ingen dietist utan en naturopat. Ganska stor skillnad.
  • Hans tesked är enligt mig en matsked?!
  • Viktigaste reflektionen. HUR är det möjligt att gå upp i vikt trots att han, som han påstår, äter exakt lika många kalorier under experimentet som innan? Det är, vad jag har lärt mig, INTE möjligt. Så, huruvida han för data över sitt intag och sina utgifter är jag lite fundersam över…
  • Och, hur kan han gå upp så mycket i vikt trots att han inte påstår sig äta mer än en vanlig medelaustraliensare? Jag menar, det är 60 dagar och han går upp 8,5kg?! Det skulle ju innebära att var och varannan australiensare på ett år går upp 51 kg…
  • Dom pratar även om fruktos som att det vore livsfarligt.
  • Vissa saker är så sjuka men ändå så självklara… ”Jaha, barnet hade cola i nappflaskan, vaa det gick upp massa i vikt?!” Inte speciellt förvånansvärt med tanke på att det är kalorier i massor som går in i den lilla kroppen.
  • Generell fråga som handlar om hela filmen, stämmer detta? Alla siffror, påståenden och uttryck? Hur sjutton vet man det? 

Det här var det jag reagerade på i filmen. Efter att jag sett den valde jag att gå in på Träna Styrka för att se hur Jacob Gudiol recenserat den då jag anser att mycket av det han skriver grundar sig på trovärdig och relevant forskning, jag kontaktade även min nutritionslärare William Apro för att få en åsikt. Jacob har skrivit boken Skitmat som hänger ihop lite med det här. Men är ni nyfika på att ta del av fler (kritiska) tankar om filmen och experterna i den rekommenderar jag er att läsa (klicka på) Jacobs inlägg som innehåller en mängd med forskning och åsikter kring varför den här filmen är ett påhitt och varför det inte är mycket som stämmer enligt honom.

Det jag uttalat mig om är grundat på det jag lärt mig, och vad mycket av forskningen som jag sett visar på. Men såklart så gäller det att vara kritisk även mot den… Vart jag vill komma är att vi ibland inte borde insupa allt som sägs kors och tvärs, för det finns oftast två sidor, och kanske är det som stämmer något mittemellan? När någon tex säger att de gått ner i vikt för att de slutat med kolhydrater, så är det förmodligen inte pga av kolhydraterna de tappat vikt utan för att de därmed också fått i sig färre kalorier… Jag säger inte att socker är bra eller på något sätt nyttigt (som sagt, på snudden tvärtom), men inte heller farligt. Det jag säger är att det kanske inte är sockret i sig det handlar om utan mängden socker som intas som faktiskt har betydelse för viktuppgång.

Så klyschigt som det är sant så är ”ingenting så farligt att man aldrig kan äta det, men inte heller så nyttigt att man alltid ska äta det”

Tack för mig, JN!

Du kanske gillar