Bang's Blogg

Smart in the dark på benet. Bild: Bang Engström

TEST: Snygg och trygg med Smart In The Dark reflex

Visste ni att en väldigt stor del av alla bilolyckor med fotgängare sker i mörker och i tätbebyggt område? Trots belyst väg så sker dessa olyckor gång på gång men med enkla medel går det att göra skillnad. Stor skillnad. Jag har testat premium-reflexer från svenska Smart in the dark som började skissa på konceptet redan hösten 2011.

I dag är Smart in the dark eller S.I.M. (Smart i mörker) som jag slarvigt säger, väl etablerat på den svenska marknaden. Produkterna finns både i butik, stora varuhus och på nätet. Det fina med Smart in the dark är att en slipper se ut som en neonskylt när en är på väg till arbetet eller kanske festen. Smart in the dark tillverkar snygga kvalitets reflexer med både sting och funktion en aldrig sett tidigare. Personen bakom Smart in the dark heter Ann-Sofie Hermansson som fick idén att utveckla en produkt med reflexfunktion till mer välklädda tillfällen. Resultatet blev Smart in the dark och kollektionen Nordic Silver Collection som innehåller produkter med fyra mönster med inspiration från norra Sverige: Norrsken, Fjälltopp, Fläta och Hjorton. Jag har testat delar av kollektionen för att se hur bra dessa premium-reflexer är och hur de står sig mot vanliga reflexer en kan hitta ute i handeln.

Nordic Silver Collection finns i mönster inspirerade av Hjortron, Fläta, Fjälltopp och Norrsken. Vilken är din favorit?

Nordic Silver Collection finns i mönster inspirerade av Hjortron, Fläta, Fjälltopp och Norrsken. Vilken är din favorit?

Första intryck
Produkterna från Smart in the dark är snyggt paketerade i olika typer av förpackningar beroende på vilken produktkategori de tillhör. Mestadels handlade det om transparenta plastfodral med etikett. En produkt stack dock ut lite då den kom i en fin tygpåse med dragsko. Reflexerna kostar en del och med tanke på att det är en riktigt bra gåva att ge bort så kunde kanske en lite exklusivare förpackning i hårdpapp eller ask vara ett fint tillskott inför nästa kollektion.

Reflexerna då, jo. Riktigt fina i konstruktionen och reflexdelen påminner om det som finns i vettiga reflexvästar. Materielet hos produkterna känns som kraftig nylon med kardborreband på modellerna som har justeringsmöjlighet.

Användning: 
Smart in the dark’s produkter är designade och utformade efter bland annat forskningsrapporter och senaste rön gällande reflexanvändning och synlighet i trafik. Tanken med 360 graders synlighet i kombination kvalitétsreflex från 3M som Smart in the dark valt att samarbeta med ger i slutändan en vädertålig och starkt reflekterande produkt som enklare reflexer har svårt att uppnå. Med andra ord, det är skillnad på reflex och reflex. Tyvärr säljs det i dag väldigt många undermåliga reflexprodukter utan egentligen tanke på bärarens säkerhet. Här är ofta budskapet på produkten viktigare då en ibland kan haffa sig en gratisreflex i farten under någon kampanj i kollektivtrafiken eller köpa det där reflexbandet i mataffären för en billig peng som gynnar butikens merförsäljning mer än din säkerhet. Smart in the dark är så mycket mer än bara en reflekterande tygbit en kan bära på armen. Produkterna är designade med omtanke för din säkerhet och för att du med lätthet kan bära produkterna tillsammans med finkläder eller när du är på språng. Under testet har reflexerna fått följa med under grisiga cykelpass i skogen, festligheter på stan och vardagsanvändning i en barnfamilj. Nordic silver collection erbjuder en rad fina produkter och favoriterna blev snabbt reflexbältet och mössan i bomullsjersey. Flera av produkterna gick även bra att använda på barn för ökad synlighet.

Benreflexen är ute på äventyr i skogen.

Benreflexen är ute på äventyr i skogen.

Reflexbälte
Pris:
429 kr
Vikt: 97 gram  S-M
Betyg: 5/5 (Utmärkt produkt)
Justerbart reflexbälte med tryckknappar på insidan. Reflexbältet tillverkas i två storlekar S-M (75-95 cm) samt L-XL (93-115 cm). Trevlig produkt som ger mycket god synlighet och är enkel att ta på och av, även med handskar. Reflexbredden är på hela 4.2 cm och med denna runt midjan så syns du. Jag lovar! Dessutom fungerar den väldigt bra också till vardagslöpning.

Reflexbältet är enkel att ta på sig och ta av. Mycket bra synlighet tack vare reflexbredden på 4.2 cm . Bild: Bang Engström

Reflexbältet är enkel att ta på sig och ta av. Mycket bra synlighet tack vare reflexbredden på 4.2 cm . Bild: Bang Engström

Reflex till ben
Pris:
349 kr
Vikt: 45 gram
Betyg: 3/5 (Bra)
Reflex som placeras runt benet och ger 360 graders synbarhet. Reflexen skyddar även lite mot smuts och kan även hålla vida byxben på plats så inte det blir fula märken på byxorna efter kedjan. Bra produkt när det kommer till synbarhet men kändes lite otymplig ibland med vissa typer av byxor då känslan av att en gick omkring med ”bollar” vid fötterna. Vid löpning satt reflexen bättre fast en bit upp på vaden då den mest var i vägen vid ankeln. Att cykla med denna benreflex fungerar bra om du som vid löpning placerar reflexen en bit upp på vaden. Denna reflex har tre kardborreband på baksidan vilket ställde till det ibland när reflexen skulle på. Det blev helt enkelt svårt att pricka in häftpunkterna mot varandra på grund av konstruktionen. Vid vardagsanvändning med bland annat jeans kunde kondens  på insidan uppstå vilket gav ett smått kylande effekt när man pendlade mellan buss, pendeltåg och tunnelbana under morgonpendlingen.

Mössa i bomullsjersey
Pris:
375 kr
Vikt: 125 gram
Betyg: 5/5 (Utmärkt produkt)
Mössan kommer i två utföranden. Den ena är denna variant i bomullsjersey och den andra är med foder i fleece. Båda är nya produkter i Nordic silver collection för i år. Mössan finns i två storlekar, 56-58 samt 58-60. Den snygga mössan är tvättbar i maskin till skillnad mot nästan alla andra produkter som kräver handtvätt för bästa resultat och livslängd. Ska man nu tvätta sin mössa i maskin är det bra att lägga den i en tvättpåse så håller reflexerna bättre. Grym mössa som inte kliar och som är lagom varm, något smalare reflexband på denna produkt (3 cm).

Snygg mössa med tydliga reflexdetaljer.

Snygg mössa med tydliga reflexdetaljer.

Reflex till arm
Pris:
195 kr
Vikt: 21 gram
Betyg: 3/5 (Bra)
Smidig reflex som enkelt fästes med kardborreband. Justerbar omkrets mellan 28-38 cm. Reflexen ger bra synlighet och är enkel att ta av och på. Litet minus då den är lite knixig att justera väl på plats. Ska armreflexen sitta långt ner på armen så se till att justera fast den lite tightare då den kan hasa av i farten. Håll även lite extra koll på reflexen när ni tar av er jackan.

Rynkad reflex, arm
Pris:
195 kr
Vikt: 20 gram
Betyg: 4/5 (Mycket bra)
Superenkel reflex att ta av och på sig. Reflexbredden är även här 4.2 mm men synligheten blir lite sämre på grund av konstruktionen som drar ihop reflexen mot mitten. Eftersom passformen inte är justerbar så fungerar den också olika bra att dra på till olika plagg. Tunna jackor kräver i många fall att man också drar reflexbandet högre upp på armen så den inte åker ner.

Smart in the dark. Bild: Bang Engström

Underhåll
Reflexer är kanske inte något en vanligtvis underhåller men beroende på vad du gör med dina Smart in the dark reflexer så är det nästan uteslutande handtvätt som gäller. Mössorna går att tvätta i maskin i 40 grader tillsammans med tvättpåse och kulörtvätt. Efter några leriga turer i skogen fick mina Smart in the dark smaka på tvätt. Den blev ganska så fin efteråt. Däremot är lerbad i innerstaden ganska ovanliga så för att inte vara en outdoor produkt får den även godkänt gällande underhållsbiten. Efter två handtvättar och en maskintvätt så är reflexdetaljerna fortfarande lika fina som innan.

Sammanfattning
Reflexprodukterna från Smart in the dark är riktigt lysande. Smart design tillsammans med användarvänlig konstruktion och ett stort utbud av produkter i kollektionen. Grundaren Ann-Sofie Hermansson har gett reflexen en själ och en plats i min vardag. Jag hoppas att vi snart kommer få se en dedikerad sportkollektion med samma fina synlighet och tänk. Produkterna jag testat är designade för vardagsbruk i stadsmiljö och fungerar ypperligt till vardags men gör inte heller helt bort sig ute i skog och mark.
Smart in the dark är ingen renodlad träningsprodukt, flera av produkterna inte är elastiska i materielet så det bra att ha det i åtanke vid köpet om ni tänkt använda produkterna enbart till träning.

Blöt och lerig benreflex. Efter tvätt blev den fin igen.

Blöt och lerig benreflex. Efter tvätt blev den fin igen.

Som avslutning gjorde jag också en film som visar fördelen med Smart in the dark mot billigare reflexer som inte ger 360 graders synbarhet. I filmen nedan ser en tydligt skillnaden på hur viktigt det är att synas från alla håll. Att synas på ena sidan men inte andra kan vara skillnaden mellan att hamna i statistiken eller utanför. I filmen ser en också hur viktigt det är att placera reflexen på ett ställe på kroppen som rör på sig för att locka till sig omgivningen uppmärksamhet.

Smart in the dark ställdes mot dessa reflexer som är väldigt vanliga ute i handeln. Den runda är en reklamprodukt (gratis). Cylinder kostar 19kr och reflexbandet 69kr.

Smart in the dark ställdes mot dessa reflexer som är väldigt vanliga ute i handeln. Den runda är en reklamprodukt (gratis). Cylinder kostar 19kr och reflexbandet 69kr.

 

 

Kategori
Du kanske gillar