Bang's Blogg

Ny ovandel för DS trainer

TEST: ASICS GEL-DS TRAINER 21 – uppdaterad och bättre än någonsin

Den populära och allsidiga löparskon Asics DS 21 trainer får nytt liv med en rad uppdateringar. Jag har testat skon som både känns stabilare och snabbare vid första passet.

Den senaste tiden har lättviktsskorna blivit allt mer populära bland motionslöpare runt om i landet. Många önskar en snabbare sko till motionslopp, varierad träning eller snabbpassen när tiden kanske tryter. ASICS DS trainer uppfyller många av dessa krav samt kommer även med ett lättare stöd för pronation för löpare som känner ett behov av det. En av nyheterna med skon är skons ovandel som är tillverkad i ett material utan sömmar som ska ge bättre passform, vara mer hållbart och minimera uppkomst av skav.

ASICS Gel-DS Trainer 21

Ny ovandel för DS trainer

Gillar man färg så ska man definitivt spana in den nya ASICS GEL-DS Trainer. Den nya skon från ASICS gör ingen besviken om man råkar gillar färgglada skor, älskar man svarta skor, mja. Då kanske man får överväga skons fina fördelar mot färgen? För fina egenskaper är det något som skon verkligen har. ASICS GEL-DS Trainer kommer i ett stabilt chassi med pronationsstöd (Dynamic Duomax) och påminner om en lättare version av Kayano. Med sin nya ovandel i seamless-material erbjuder skon nu en ännu bättre passform än tidigare samt ökad livslängd, speciellt när det kommer till ovandelen. När det kommer till skons tekniska lösningar så är den utrustad med Impact Guidance System I.G.S. mittsula medans yttersulan har AHAR+ (High Abrasion Resistant Rubber Plus). Utöver skumdämpningen har skon även en mindre klick GEL för en följsam och marknära dämpning.

Under testperioden så har skon fått följa med på både korta och längre pass och jag känner verkligen skillnad mot modellen innan med en slappare ovandel. Något som också är påtagligt är skons passform som känns en aning smalare och därmed också tightare mot tidigare modell. Ställer man DS21:ans passform mot Asics Gel-Kayano 22 är det ganska lika i lägret men att Kayano 22 upplever jag som snällare breddbässigt. Eftersom skon också upplevas som smalare så kan detta ställa till med problem för löpare med fotben som utmärker sig på sidan. Hos skomodeller som Asics GT 2000 4 eller Nike Air Zoom Structure 19 kan många andas ut då dessa är betydligt snällare mot till exempel mellanfotsben. Asics GEL-DS trainer 21 klarar däremot mindre ojämnheten bra utan att bli för stram som Asics Gel Kayano 19 kunde vara för många löpare.

ASICS - Gel-DS Trainer 21

Dynamic Duomax

ASICS - Gel-DS Trainer 21

IGS och GEL

ASICS - Gel-DS Trainer 21

Allsidigt yttermönster hos GEL-DS trainer 21

Men hur är löpkänslan då?
För kortare och intensiva pass fungerar DS ypperligt men även på längre distanser så lever DS trainer upp till förväntningarna. Skon ger en fin marknära känsla med fin respons utan att vara för tung eller ostabil. Lite slarvigt kanske man kan säga att skon är som en nättare version av Kayano 22 med betoning på nättare så är skons vikt på 518 gram i storlek 43.5 (vägd av mig). Väldigt lovande vilket också märks när man ska dra igång sina sprint intervaller. För längre distanser är helt klart den nya ovandelen en riktigt fin nyhet. Den ger god support och håller mil efter mil utan att ens börja noppra sig. En riktigt trevlig nyhet är att skon även gör sig ganska så bra på grusvägar tack vare yttersulans mönster. Tyvärr håller inte yttermönstret hela vägen när det blir brant uppför med lösare underlag. Skon sladdar då lätt i gruset och den känslan återkommer också när det lider riktigt brant utför. Man ska inte heller ta DS trainer för att vara en stigsko men som vi varit inne på tidigare så är den en riktigt allsidig sko. Vid extra långa distanspass på hårt underlag känner jag personligen att skon är aningens hård för mitt löpsteg men på grus och lösare underlag kändes benen piggare. Skon har även utagbar innersula vilket är ett plus för löpare som har personliga innersulor.

ASICS - Gel-DS Trainer 21

ASICS – Gel-DS Trainer 21 bjuder på grymt fin löpkänsla både under korta pass som längre distanspass.

Sammanfattning
ASICS GEL-DS trainer 21 kommer med efterlängtade uppdateringar där ovandelen fått sig en rejäl ansiktslyfting. Skon presterar riktigt bra både under korta och långa pass och den nya ovandelen ligger också bakom mycket av den goda komforten. Skon är riktigt stabil tack vare skons overpronationsskydd och nya ovandel. ASICS GEL-DS trainer 21 kunde kanske ha kommit i en roligare färgsättning då denna påminner väldigt mycket om en Asics GT-2000 3 i färgsättningen. Även priset på närmare 1.500 kr är i överkant om man ser till närmaste konkurrenterna.

Asics GEL-DS Trainer 21
Pris: 1495kr
Betyg: 4/5 (mycket bra)

Plus
– Smidig
– Allsidig
– Bra passform
– God löpkänsla och respons

Minus
– Priset
– Kan bli något varm under längre pass

Läs flera skotester här:
Rebook ZPump Fusion
Haglöfs Gram AM GTX
Saucony Type A6
Saucony Triumph ISO
VIKING APEX II Gore-TEX
REEBOOK ZPUMP FUSION 2

Du kanske gillar