Bang's Blogg

Nya tuffa TISSOT T-Touch Expert Solar

Lyxig multisportare från TISSOT – T-Touch Expert Solar kan spelet

När det kommer sportklockor så finns det sportklockor och så finns det TISSOT. I över 150 år har TISSOT tillverkat och utvecklat klockor med otrolig precision och arbetet med deras nya T-Touch modell Expert Solar har bara blivit bättre!
Text, bild och video: Bang Engström

TISSOT T-Touch Expert Solar. Större, bättre snabbare! Foto: Bang Engström

TISSOT T-Touch Expert Solar. Större, bättre snabbare! Foto: Bang Engström

När första klockorna med Touch-funktion kom ut på marknaden var intresset mycket högt bland sportutövare och klocksamlare. Under flera år har sedan förbättringar gjorts och funktioner lagts till men grunddesignen är sig ganska lik. Tillskillnad från den tidigare modellen T-Touch Expert kommer nu T-Touch Expert Solar som har en solljus-slukande urtavla med uppladdningsbart batteri. Klockan visar tiden analogt precis som innan och information digitalt. Genom att trycka på urtavlans glas får man dessutom bland annat tillgång till följande funktioner som barometer, höjdmätare, kronograf, kompass, larm, och nedräkningsklocka.

TISSOT T-Touch Expert Solar finns i olika utföranden med skiftande design och en uppsjö med armbands alternativ. Klockan är tillverkad i titan och vikten på endast 75 gram i läder/tyg är mycket bra! Något som har förändrats är klockans yttermått. Från att vara relativt liten har den gått upp lite i storlek vilket kanske inte alltid passar bärare med smalare handleder.

Tissot T-touch expert solar

Klockan har blivit större med åren och TISSOT T-Touch Expert Solar är inget undantag. Den lätta konstruktionen gör att klockan endast väger in på 75g. Foto: Bang Engström

Funktion
TISSOT T-Touch Expert Solar är inte enbart en klocka utan också ett verktyg och din äventyrsvän. Tillsammans kommer ni två att uppleva saker som dagens smarta klockor med miljoner appar inte står pall för. Ett äventyr i vått och torrt är ingen utmaning för TISSOT T-Touch Expert Solar som är ordentligt vattentät utan att vara en dykarklocka. Den inbyggda solpanelen i klockans urtavla laddar batteriet på nolltid under daglig användning och med ett enkelt knapptryck aktiveras alla T-Touch funktionerna. Det mjuka armbandet sluter väl om handleden och vill man öka eller minska storleken kan man göra det själv utan speciella verktyg. Klockans starka safirglas står pall för det mesta även om det smarta glaset är något känsligare än klockor utan tryckkänsliga glas. Den robusta konstruktionen och materialvalen som går i titan gör klockan mycket lätt att bära och blir armbandet blött torkar den upp relativt snabbt.

Klockans funktioner är mycket behändiga och fungerar bra tillsammans med handskar. T-Touch funktionerna hos klockan presterar utan anmärkning och den är betydligt snabbare än tidigare modeller. När det kommer till informationen som visas i urtavlan får man lära sig att läsa av vissa värden ”The TISSOT way” som egentligen är självklarheter. Höjdmätare, temperatur och liknande funktioner är några av exemplen. Själva temperaturmätningen är mellan -5 och +55 grader. Det man bör tänka på är att komma i håg att klockan väldigt mycket då går på din kroppstemperatur när du bär klockan. Vill man veta temperaturen bör man ta av sig klockan och vänta mellan 15-30 minuter för mer korrekta värden.

Utöver kompass, tidtagning, nedräkning och väderinformation använde jag mest tidtagningen och väderinformationen. Med sitt unika sätt att mäta tryck kan klocka läsa av om det är på väg att börja regna eller om det kommer att bli fint väder. Mycket smidig funktion som på nolltid går att stämma av.

Klockan har många bra funktioner och kan bland annat sia om hur vädret blir. Foto: Bang Engström

Klockan har många bra funktioner och kan bland annat sia om hur vädret blir. Foto: Bang Engström

T-Touch
Ni som haft en T-Touch innan kommer att känna igen er när ni knappar på TISSOT T-Touch Expert Solar. Den stora knappen på klockans sida är strömbrytaren för att få liv i extrafunktionerna. Knapparna ovanför och under är navigeringsknappar samt funktionsknappar till de olika funktionerna som finns. Den vattentäta klockan och T-touch knapparna fungerar inte så bra under vatten så pilla inte med klockan när du och klockan befinner er i vatten. Knapparnas placering är bra och mittenknappen är något större än de två andra knapparna. Mittenknappen är märkt med ett T och de andra knapparna med + samt ett -. Alla knapparna är stadiga och fungerar utan fördröjning och ger ett bra grepp för fingret.

För att aktivera klockans funktioner trycker man in mittenknappen. Foto: Bang Engström

För att aktivera klockans funktioner trycker man in mittenknappen. Foto: Bang Engström

Material
TISSOT T-Touch Expert Solar känns otroligt gedigen i sin konstruktion och även med ett tygarmband tål den mycket stryk. Det smarta knäppspännet fungerar bra även om låset gick upp någon gång för mig under testperioden. Något som jag inte riktigt kom överens med är metallvingarna på låset som gav lite fula märken på undersidan av handleden. Detta är inget stort bekymmer i sig men värt att nämna. Klockan är tillverkad i titan och den låga vikten på 75 g gör den till ett makalöst lätt äventyrsredskap. Safirglaset är ett av det bästa jag har provat och solpanelen i klockans urtavla laddar batteriet så din TISSOT aldrig sviker dig.

Tillverkad i titan och är otroligt lätt! Foto: Bang Engström

Tillverkad i titan och är otroligt lätt! Foto: Bang Engström

Armband
TISSOT T-Touch Expert Solar kommer i flera utföranden och det innefattar även armbandet. I mitt fall fick jag testa den med delvis tyg. Utöver den varianten jag provat finns det även med gummiliknande material och olika armband i metall. Den tidlösa färgsättningen på armbandet och materialvalet av tyg får det lite att se ut som kolfiber. Efter en tids användning började jag ana små textilfibrer som rest sig vilket ingav en lite  luddig känsla men på sikt såg man knappt trådarna som stack ut. En bra sak med tygarmbandet är att det passar bra till många typer av kläder så det var inga problem att hitta kläder till klockan. Det snygga armbandet fungerade även bra tillsammans med en ledig kavaj och chinos.

Mjukt men också slitstarkt armband. Foto Bang Engström

Mjukt men också slitstarkt armband. Foto Bang Engström

Sammanfattning
TISSOT T-Touch Expert Solar är en väldigt fin klocka och en man kan lita på. Den något sportiga designen tillsammans med en stor variation av armband och urtavlor gör att den även kan användas till vardags i stor utsträckning. Klockan sköter sig självt och när det kommer till uppladdning och strömsparläge. En perfekt äventyrskamrat som inte sviker dig när dagens moderna plastklockor får slut på batteritid.

 

TISSOT T-Touch Expert Solar
Pris: 8500kr
Betyg: 4/5
(mycket bra)

Specifikationer: 

 • Tryckkänsligt Safirglas
 • Diameter 45 mm
 • Tjocklek 13 mm
 • Boett i Titan
 • Armband i läder/tyg
 • Vattentät Ja
 • Klassifikation 10 ATM – 100 m
 • Urverk Analog & Digital Quartzverk
 • Datum Ja
 • Tidtagning Ja
 • Larm Ja
 • Belysning Ja
Klockan är vattentät ner till ca. 100m. Foto: Bang Engström

Klockan är vattentät ner till ca. 100m. Foto: Bang Engström

TISSOT T-Touch Expert tål tuffa tag både på land och i vatten. Foto: Bang Engström

TISSOT T-Touch Expert tål tuffa tag både på land och i vatten. Foto: Bang Engström

TISSOT T-Touch Expert Solar är din vän i vått och torrt. Foto: Bang Engström

TISSOT T-Touch Expert Solar är din vän i vått och torrt. Foto: Bang Engström

Reptåligt safirglas. Foto: Bang Engström

Reptåligt safirglas. Foto: Bang Engström

Kategori
Du kanske gillar