Bang's Blogg

2XU Löpartights med graderad kompression

TEST – Kompressionstights 2XU

Är du på jakt efter nya löpartights i vår kanske du ska kika på ett par med kompression. Själva tanken med flera av kompressionsplaggen är att ge stöd åt muskelgrupper, öka blodcirkulationen för att få snabbare återhämtning och därmed fräschare muskler till nästa pass. Jag har testat ett par från 2XU vilket står för Two Times You lite smart sådär.

Kompressionsplagg kommer i olika former där allt från strumpor, linnen, underställ, tights, cykelbyxor mm. finns representerade. Självklart finns det en tanke med alla plaggens design och deras användningsområden. Något man bör skilja på är kompressionsplagg för aktivitet och kompressionsplagg för återhämtning.

Passform: Plaggen från 2XU ingår alla i deras lite speciella storlekstabell. Kan man tolka den rätt så blir också passformen väldigt spot on. Det går inte att komma i från tightsen är tighta, inte bara lite utan ganska så mycket mot vad liknande plagg levererar. En viss kylande känsla infinner sig också efter att jag dragit på mig tightsen. Något som jag direkt märkte är den låga skurningen samt att den är väldigt smal nertill.

Design: Tightsen har ett speciellt utseende mot traditionella löpartights och det finns en tanke med blaffiga loggor varvat med mindre blaffiga. På tightsen front finns ett kraftigt tyg som ger extra stöd vilket man även hittar baktill. Tightsens baksida är sydda med extra kraftfullt tyg för att ge bra stöd åt muskelgrupperna. Det speciell PWX Flex materialen andas också väldigt bra samtidigt som det ger en fin rörlighet och komfort. Panelerna är stora och generösa.

Användning: Främst är tightsen avsedda för löpning men jag hittade även hem under styrkepassen på gymmet i dessa. 2XU trivs mindre bra i skogen bland vassa stenar, brötiga stigar och leriga surhål ute i ödemarken. Det kraftiga tyget är inte speciellt rivtåligt så en del fula märken har uppenbarat sig. Inte speciellt varma är tightsen heller. Ska man ut under kyliga morgontimmar eller blåsiga kvällspass bör man komplettera med vindskyddande underkläder.
Precis som liknande plagg är det 30 grader som gäller för tvätt. Tidigare versioner av 2XU kunde spricka lite i trycket men det är inget jag märkt hittills.
Bästa passen med tightsen är snabba intervallpass. Backintervaller, 5×1000, sprintpass och lättare lågintensiva pass på snällt underlag. Överlag är tightsen en bra produkt som jag också ibland använde som återhämtningsplagg efter tuffa cykelpass. Känslan är att benen verkade vara lite piggare dagen efter så det är ju bra.
Tummen upp helt enkelt!

Egenskaper:

  • Cirkulär vävteknik som ger plaggen en graderad och jämn kompression
  • Tight passform
  • Platta och förstärkta sömmar för maximal komfort och flexibilitet
  • Temperaturreglerande egenskaper
  • Bra ventilation
  • Solskyddsfaktor UPF 50+
  • Antibakteriellt behandlade

2XU Compression Tights
Pris: 1299 kr

Kort om idén bakom 2XU kompression
Medicinskt graderad kompression och graderat tryck på specifika kroppsdelar stimulerar och förbättrar återflödet till hjärtat och lymfkörtlarna, vilket ger ökad cirkulation genom hela kroppen. Tightsen stöder musklerna vilket leder till mindre muskelvibration och tillsammans med den ökade blodcirkulationen bidrar detta till mindre stel muskulatur, ökad uthållighet, snabbare återhämtning och förebyggande av skador. Minskar risken för DVT, svullnader i vader och lår samt utmattade och trötta ben.

IMG_9948

Foto: Fredrik Rollman @ fredrikrollman.com

 

Foto: Fredrik Rollman @ fredrikrollman.com http://fredrikrollman.com/

Foto: Fredrik Rollman @ fredrikrollman.com

 

Foto: Fredrik Rollman @ fredrikrollman.com

Foto: Fredrik Rollman @ fredrikrollman.com

 

Kategori
Du kanske gillar