Nico Musoke

Intervju, Stories Nico Musoke är en av Sveriges största MMA-stjärnor. Han tränar stenhårt för att bli bäst i världen och har dessutom kallats ”Sveriges bäst klädde fighter”. Rawness Per Asplund träffade Nico för att höra mer om fightingen, träningen och stilen. Jörgen Brennicke höll i kameran.

Vi har just slagit oss ner i en liten tvåsitsig soffa på fightinggymmet Prana Jiu Jitsu på Surbrunnsgatan i Stockholm när det springer fram två små barn och hoppar upp i famnen på Nico Musoke. Det är Nicos fästmös systers barn som hakar på idag, och de vill inte släppa taget om den kralliga UFC-stjärnan.

– Allt är förstås planerat. Jag sa åt dem att när det kommer några med penna och kamera ska ni springa fram och krama mig, säger Nico, men barnen avslöjar att de minsann bara ville hänga på ”Niicooo”.

Strax efter plingar det till i dörren och Nicos fightingpolare Max Lindblad kommer in på gymmet med ett stort gips över vänstra armen. Han har nyligen slitit av sin bicepssena och kontrasterna är slående. Ena sekunden gullas det med barn och i den andra riskerar senor att slitas av… välkommen till livet för en fighter.

Foto: Jörgen Brennicke

Stilstudie under takfönstret på Prana Jiu Jitsu. Foto: Jörgen Brennicke

[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=”” el_id=””][vc_column width=”1/2″]Nico Musoke är en av Sveriges största MMA-fighters och kanske den kändaste för den breda massan efter Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Många tv-tittare följde hans fight inför 30 000 åskådare på Tele 2 Arena tidigare i år (den näst största publiken någonsin på ett UFC-event) och även om det slutade med en snöplig förlust vann hans kämparhjärta över många på sin sida.[vc_column width=”1/2″]Vi avbryts av att Nicos fightingpolare Max kommer in genom dörren med ett enormt gips över vänstra armen. Han har nyligen slitit av sin biceps-sena….[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=”” el_id=””]

– Förlusten kändes bedrövlig. När du vinner är du på topparnas topp, men när du förlorar är du långt under marken. Men jag har stött på motgångar tidigare i livet, och jag har kommit tillbaka. Förlusten inför hemmapubliken var en grymt jobbig och kostsam lärdom – men det är just det, du måste lära av dina nederlag och komma tillbaka starkare, säger Nico.

Foto: Jörgen Brennicke

Hopprep – en klassiker i fightinggymmet. Foto: Jörgen Brennicke

[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=”” el_id=””][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1435076287355{padding: 38px !important;background-color: #000000 !important;}”]Mixed martial arts (MMA) är en kampsport med sparkar, slag, kast och markkamp. Till skillnad från traditionella kampsporter så definieras inte MMA av hur utövarna ska genomföra en viss teknik, utan förklaras snarare av vad dem inte får göra. Matcherna består av tre ronder á fem minuter. Ultimate Fighting Championship (UFC) är den största MMA-organisationen i världen.[vc_column width=”1/2″]När är det dags att få visa hur mycket han har förbättrat då? Än kan inte Nico svara på när det är dags för match igen, något som är ganska typiskt för hans sport. Att vara ett MMA- eller kampsportsproffs skiljer sig nämligen rejält mot andra stora sporter, åtminstone när det kommer till antal tävlingstillfällen.

Som en jämförelse kör NHL-spelare över 80 hockeymatcher per säsong (utan att räkna in det långa, stenhårda slutspelet). De bästa fotbollsspelarna kör inhemska ligor och cuper samt internationella turneringar och landskamper.[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=”” el_id=””]En UFC-fighter kan gå en fight på ett år, och ibland kan det vara över på någon minut. Nico tränar upp till 16 pass i veckan, även utan match i sikte, och det är inte utan att man undrar hur han orkar.

– Du skulle aldrig orka harva på år efter år om du lägger ner all träning för att ibland bara vara inne i buren i några minuter på ett år. Det är snarare belöningen för allt hårt jobb. Om du förbereder dig intensivt i fyra månader för en fight som du lyckas avsluta på 10 sekunder så är det ett jobb väl utfört. En större belöning går inte att få, säger Nico.

Foto: Jörgen Brennicke

Nico tränar kast med den överraskande tunga dockan. Foto: Jörgen Brennicke


Nico är vältatuerad och vältalig
. Han ger ett något avvaktande första intryck men överraskar snart sig själv med hur mycket han snackar. Han är en fighter ut i fingertopparna men har också en kandidat i statsvetenskap. Han är stjärna i en sport där standardplaggen är t-shirts med motiv som påminner om ångrade tribal- och draktatueringar från 90-talet men har ett stort intresse för mode. Det finns helt enkelt många sidor av Nico, och han kan beskrivas på flera olika sätt. Detsamma gäller sporten han utövar – å ena sidan en idrott som många insett tjusningen i, men å andra sidan något som vissa fortfarande vill förbjuda totalt.

Foto: Jörgen Brennicke

Nico kollar in andra fighters som kör på Prana Jiu Jitsu. Foto: Jörgen Brennicke

[vc_column width=”1/2″]MMA har vuxit extremt mycket under de sista åren, och det som för mindre än ett decennium sedan av många ansågs vara ren galenskap är idag en sport, och framför allt en träningsform, som utövas av ett växande antal svenskar i olika åldrar och med olika bakgrunder.[vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1435076347432{padding: 20px !important;background-color: #000000 !important;}”]Nico Musoke

Yrke: MMA-proffs
Resultat: 13 vinster, 4 förluster
Ålder: 29 år
Bor: Botkyrka
Familj: Fästmö
Utbildning: Statsvetare
Älskar: Att vinna
Hatar: Att förlora
Mål: Världens bästa MMA-fighter
Favorit på gymmet: Pull-ups
Bästa film: Seven
Favvomärke: Oak Street Bootmakers[vc_row full_width=”” parallax=”” parallax_image=”” el_id=””]Steget från gymmet till de välfyllda, adrenalinstinna UFC-arenorna som Nico stegar in på till tonerna av Latin Kings låt Botkyrka Stylee är dock riktigt, riktigt långt.

Att kliva in i oktogonen (åttkantig ”ring” omsluten av höga metallstängsel som utgör arenan i UFC-matcher) och veta att din motståndare just nu laddar för att slå, sparka, kväva eller vrida dina lemmar så du tvingas ge upp av smärtan kräver sin man eller kvinna. Men Nico förklarar att rädslan för fysisk smärta ligger begravd bakom så mycket annat när det är dags för match.

– Den enda riktiga rädslan är för att inte prestera på den nivån man vet att man besitter. När det gäller fysisk smärta… snoken kan få sig några smällar och det kan kännas, och att bli slagen över kroppen – det känns. På ett sjukt sätt. Men annars är inte smärtan en så stor del av det hela som folk nog tror. Däremot, direkt efter en match har du alltid ont, oavsett om du gått två ”lätta” minuter eller ett krig på femton.

Foto: Jörgen Brennicke

Rawness Per Asplund fastnar i en armbar. Foto: Jörgen Brennicke


De flesta som tränar MMA kommer förstås aldrig i närheten av sådana matcher
, och det är nog tur det. Men som träningsform tror Nico att det passar de flesta.

– I och med att sporten tillåter det mesta finns det ett stort utrymme för att hitta det som passar just dig. Kanske föredrar du att brottas, kanske är stående mer din grej. Det som du gillar bäst utvecklar du oftast till din främsta del, och resten brukar också komma av sig själv. Som motionsform är det dessutom väldigt sunt – det är mångsidigt och varierat, hela kroppen får sig en genomkörare.

”Som motionsform är MMA väldigt sunt – det är mångsidigt och varierat, hela kroppen får sig en genomkörare.”

Oavsett om man vill komma igång med MMA eller någon annan träning så har Nico ett starkt tips:

– Många fastnar i att man ska ha åstadkommit nåt innan man börjar träna. ”Jag ska bara komma i form innan jag börjar på det gymmet eller jag ska bara”… Det är bara ännu en ursäkt. Kom igång bara, så löser sig det mesta. Du kommer inse ”shit, att jag missat detta”. Och du kommer glädjas av det du lyckas prestera, det ger alltid en positiv skjuts i början. Det är kul och det för gott med sig. Du kommer vilja fortsätta så kliv över gränsen och sätt igång!

Foto: Jörgen Brennicke

Från räcken i Pranas tak hänger även mer okonventionella redskap. Foto: Jörgen Brennicke


Tidningen Café kallade i höstas Nico Musoke för Sveriges bäst klädda fighter
, och utanför gymmet eller oktogonen bryter han ofta av från den vanliga fightinglooken.

– Ja nu är det kört, alla mjukiskläder är slängda och alla foppatofflor är gömda, skrattar Nico när utmärkelsen kommer på tal.

Själv är han ödmjuk men erkänner att det absolut finns ett stort intresse för kläder och stil.

– Mycket sitter i detaljerna. Jag gillar när någonting sticker ut, men det behöver inte vara skrikigt. Ett par jeans med en selvagekant som är lite utöver det vanliga är coolt. Det ska finnas någonting riktigt i det och gärna se naturligt ut. Det man verkligen inte vill råka ut för, men som alla ändå gör ibland, är när man har försökt för mycket. Det går bort, man kan liksom inte tvinga fram det.

Den generella MMA-stilen har han dock inte mycket till övers för.

 Det är väldigt illa. Jag vet inte varför… gymkulturen har för stora kläder, det är inte ens praktiskt. Och det ska liksom vara rått och hårt, det är kanske någon koppling till fighting. Men det går till överdrift och blir ett spektakel av horn, vingar och drakar.

Foto: Jörgen Brennicke

Lika bekväm nere på mattan som stående. Foto: Jörgen Brennicke


Något annat utmärkande för Nicos look är hans tatueringar
, och likt UFC-karriären är tatueringarna något som Nico är långt ifrån färdig med.

– Båda armarna ska åtminstone täckas, till en början. Det tar dock tid ifrån träningen. Man ska ju egentligen inte träna direkt efter en ny tatuering….

En av gaddningarna sticker ut från resten. Det är Botkyrkas kommunslogan ”Långt ifrån lagom” som Nico förevigat runt vänster arm – tre ord som även sammanfattar Nico Musoke själv.

Runt vänster arm har Nico förevigat Botkyrkas kommunslogan ”Långt ifrån lagom” – tre ord som även sammanfattar Nico Musoke.

Foto: Jörgen Brennicke

Siktet inställt på att bli bäst i världen. Foto: Jörgen Brennicke

Du kanske gillar