8 smarta tips som ökar livslängden på din skidutrustning

Guide, Teknik Så tar du hand om din dyra skidutrustning på bästa sätt.

Skidutrustning kan kosta sjukt mycket pengar och det gäller att ta hand om den väl för att grejerna ska hålla mer än en säsong. Därför har vi sammanställt 8 tips och råd som gör att du garanterat får en längre livslängd på ditt gear.

#1 Torktumla inte dina underställ
Torktumla aldrig din dyra underställ med vanliga tvätten – det kommer förstöra dem på sikt. De flesta underställ är gjorda i olika slags högteknologiska material och fibrerna klarar oftast inte hög värme. Bland annat så kan plagg som innehåller Lycra tappa stretch när de tumlats ett antal gånger. Det positiva är dock att de flesta underställ är gjorda för att torka snabbt ändå, så häng upp dem platt på något element eller liknande så tappar de inte heller passform.

#2 Torka dina skidor
Skidor kan rosta. Så torka dem väl efter användning, helst med en trasa eller handduk först så du kan punktmarkera extra känsliga delar kring bidningarna. Ställ dem sedan på en normalt torr plats för att torka klart tills du använder dem igen.

#3 Använd inte mjukgöringsmedel
Mjukgöringsmedel förstör de naturliga egenskaper som exempelvis ull har och tillför ingenting för dig som tar en aktiv livsstil på allvar – för här kommer funktion faktiskt före eventuell extra bekvämlighet. Å andra sidan tror vi inte att något mjukgöringsmedel kan tillföra det det där extra till ditt merinounderställ.

#4 Torka innersulor varje dag
Ta gärna ut din innersula i pjäxan varje dag efter användning. Särskilt viktigt är det om du har en slags formgjuten fodrad strumpa i pjäxan. Genom att torka dem varje dag så håller de passformen, luktar mindre och är skönare för dig som åkare.

#5 Använd inte tvättmedel för skalplagg
Skalplaggs egenskaper kan förstöras om du tvättar dem hårt i maskin med massa tvättmedel. Det brukar oftast räcka med en enklare tvätt där du förbehandlar jackan eller byxorna med olika specialmedel. Kolla in din lokala sport- eller outdoorbutik efter preparat som är till för två- eller trelagersplagg.

#6 Förvara skidhudarna inomhus
Först och främst, låt aldrig skidhudarna sitta kvar på skidorna för det förstör dem garanterat. Ta av dem och förvara dem i ett rum/förråd med normal temperatur, det är lätt att de blir obrukbara om de förvaras i en kall källare exempelvis.

#7 Låna aldrig ut dina skidor
Det är klart att dina polare lovar på heder och samvete att ta väl hand om dina skidor, men när de kastar sig utför den där sköna branten med massa puder har de ingen aning om hur mycket stockar och stenar som gömmer sig därunder. Och vips så har dina finfina lagg blivit ved till brasan. Låna aldrig ut dina skidor helt enkelt.

#8 Vaxa skidorna ofta
Man vaxar inte bara längdskidor utan även modeller för alpint och backcountry-bruk blir förbättrade av lite klet. Förutom att åkkänslan blir betydligt bättre och du kan anpassa vaxet efter temperatur och generella väderförhållanden så ökar faktiskt livslängden lite också, för slitaget blir lite mindre på själva skidan då vaxet fungerar som ett skyddande hölje.

Kategori
Du kanske gillar