Bang's Blogg

TEST: Vattentät och packvänlig – Salomon Mauka GTX

Ultralätt, packvänglig och väderskyddad. Det låter lite för bra för att vara sant, lever Salomon Mauka GTX upp till förväntningarna? Jag har testat Salomons ultralätta Mauka GTX.

Är man ute mycket och dessutom året om finns det knappast något plagg som är så pass uppskattat som en riktig bra skaljacka med väderskydd. Jackans allsidiga användningsområden gör den till en mångsysslare som lika väl kan nyttjas på sommaren eller vintern. Salomons svar på funktionell skaljacka men med det där lilla extra heter Mauka GTX och är en ultralätt jacka med Gore Tex Paclite membran som ger väderskydd mot både vatten och vind.

Material och passform
Den lövtunnan jackan från Salomon är utrustad med GORE-TEX® PACLITE® vilket är ett av marknadens tunnaste och mest pålitliga skydd mot vädrets makter. Jackan har förutom tejpade sömmar och vattentätt dragkedja även två fickor och justerbar midja och armslut. Jackan har en ledig passform och generös luva med inbyggd mjuk skärm.

Jackan i storlek medium väger endast in på 350g.

Jackan i storlek medium väger endast in på 350g.

Justerbara muddar och vattentät dragkedja är några av jackans tekniska detaljer

Justerbara muddar och vattentät dragkedja är några av jackans tekniska detaljer

Funktion och egenskaper
Salomon Mauka är trots sin ringa vikt väldigt pålitligt när det kommer till väderskydd och andningsförmåga. Jackans som är utrustad med Gore Tex Paclite erbjuder bra skydd mot regn och vind samtidigt som den andas mycket bra och är enkelt att justera. Jackans konstruktion som har en vanlig passform är inte så pösig som jag först trodde att den skulle vara. På något sett sitter den bra i alla fall och klädlager under får lätt plats oavsett om det är en softshelltröja, funktions hoody eller långärmad tröja. Jackans vattentäthet duger gott för de flesta aktiviteter utan att ge avkall på skydd vid tyngre regn. Jackans stora styrka ligger i att den är otroligt liten och nätt nerpackad. Jackan är så pass liten att du lätt kan förvara den i en större byxficka eller ytterfack i väskan utan problem. När du senare vill ha den så är det bara att veckla upp den och ta på sig. Liknande jackor kan ofta få fula veck när man stuvar ner den lite hipp-som-happ men denna klarar sig förvånansvärt bra mot sådant. Jackan är även förvånansvärt tyst när det kommer till prasselnivå vilket är bra.

Gore Tex Paclite som är supertunnt, vattentät men också vindtät

Gore Tex Paclite som är supertunnt, vattentät men också vindtät

Vattentät och ultralätt jacka som tar minimat med plats

Vattentät och ultralätt jacka som tar minimat med plats

Sammanfattning
Salomon Mauka GTX är verkligen ett plagg många borde ha i sin garderob. Jackan är allsidig, väderskyddad och enkel att packa. Vad med kan man begära? Trots bra prestanda mot väder och vind har tyvärr komforten fått lida lite. Den något stela kragen ger uphov till skav och irritation vid hakan när man försöker få lite extra skydd mot vinden genom att borra ner hakan i kragen. Dragkedjan är även den lite trög att öppna och stänga och med lite större handskar kan uppgiften till slut bli för svår även för den mest erfarna friluftsälskaren. Jackans pris på 1999 sek gör den till ett attraktivt alternativ för den som letar skaljackor både on eller off trail. Tillsammans med värmande lager under Mauka så gör även den sig mycket bra som vardagsjacka.

Detaljer:
– Justerbara muddar
– Tejpade sömmar
– GORE-TEX® PACLITE® – GORE-TEX® Paclite® Shell. Superlätt, vattentätt och vindtätt för extrema utmaningar.
– Regular fit
– Justerbar midja
– 2 fickor
– Justerbar huva
– Vattentätt blixtlås
– Vikt 350 gram / medium (vägd av mig)

Salomon Mauka GTX
Pris: 1.999 sek
Betyg: 4/5 (Mycket bra produkt)

Plus
– Lätt
– Tar liten plats
– Bra väderskydd
– Priset
– Rymlig luva

Minus
– Något vass krage
– Saknar upphängningsband
– Tröga blixtlås
– Saknar reglerbara ventilationsöppningar

Kategori
Du kanske gillar