Bang's Blogg

Garmins nya SmartWatch

TEST: Garmin – Vivoactive

Sugen på en smart klocka eller en aktivitetsarmband? Nya Garmin Vivoactive är båda. Nu kan du äntligen se meddelande direkt i displayen samt hålla koll på din vardagliga aktivitet, sömn och lite därtill. 

Årets julklapp blev som kanske bekant aktivitetsarmbandet. Nu tar Garmin steget längre och har med sin Vivoactive skapat en produkt som dels kan visa dina inkommande meddelanden och när någon gillar ditt inlägg på sociala medier som Facebook och Instagram. Du har alltid på så sätt koll på vad som händer och kan även hålla koll på viktiga möten och annat när Vivoactive är kopplad till din smartphone.

Garmin Vivoactive kommer i en snygg, kompakt svart lite ask som känns väldigt exklusiv och skiljer sig lite mot vad Garmin annars brukar paketera ner sina dyrgripar i. Den lätta enheten är otroligt tunn och den lagom stora färgskärmen ligger skönt ovanpå min handled. Garmin Vivoactive är så lätt att den knappt känns att man har den på sig. Klockans 205 x 148-pixel skärmen duger gott och väl även om man kan se pixlarna med blotta ögat är det tillräckligt för att visa det den ska visa. Garmin Vivoactive är nog den smidigaste och lättaste smartklocka jag testat.

Installation
Själva installationen är busenkel. Du laddar ner Garmin’s app och sedan ansluter du klockan till din smartphone. Vips så är du igång. Vill man finputsa inställningar går det också såklart under respektive flik under klockans inställningar. Klockan är nu redo att användas. Själva appen finns tillgänglig till både iPhone och Andriod och kostar ingenting. Det går även att ladda ner olika appar till klockan med funktioner eller display layouter man tyckas kan behöva. Utöver basfakta om mig ställde jag även in lite alarm och annat klockan skulle ägna sig åt. Klockan har även en alarmfunktion vilket gör att du kan använda den som väckarklocka. Klockan vibrerar lite lagom när det är dags att gå upp samtidigt som du får information om hur natten varit.

I lådan finns bland annat detta. Foto: Bang Engström

I lådan finns bland annat detta. Foto: Bang Engström

Användning
När man köper klockan medföljer det ett pulsband, en laddare, lite kablar och manualer. Själva laddaren är som en platta med stift i som man ansluter mot klockans undersida. Laddningsplattan är dessutom magnetiskt vilket inte alltid har varit supersmidigt har det visat sig. Plattan fastnar nämligen i metallen som finns på USB-sladdarna. Så har man många USB-sladdar på ett ställe så räkna med lite extra trasseltid för att få loss laddaren.

Utöver lite extra trasseltid så är Garmin Vivoactive riktigt trevlig att använda till vardags. Den räknar steg, säger åt dig att röra på dig om du är stillasittande en längre stund och visar inkommande meddelanden samt mäter din sömn. Tillsammans med ett stort utbud av appar gör att du kan skräddarsy din enhet vilket gör att den sticker ut bland konkurrenterna. Utöver den vanliga funktionen när den räknar steg så har även Vivoactive GPS i sig vilket också möjliggör att du kan få ut GPS-data från dina rutter oavsett om du springer, cyklar eller promenerar. Klockan har även en inbyggd app för golf och simning. Något man bör vara försiktig med är att använda GPS-funktionen i apparna. Med GPS-funktionen påslagen drar Vivoactive väldigt mycket mer batterier än mot vanlig användning utan. En klar fördel är att Vivoactive laddas upp väldigt snabbt så att du inte går miste om viktig information. Med GPS påslagen är batteritiden 10h vilket jag inte riktigt kan skriva under på, den är något kortare skulle jag vilja påstå. Något som däremot går ganska snabbt är att lokalisera GPS-signal. Är du utomhus går det i regel lite snabbare än om du står mitt inne i stans bland höga hus och saker som kan störa anslutningen.

Lätt, ren design och bekväm att bära. Bild: Bang Engström

Lätt, ren design och bekväm att bära. Bild: Bang Engström

Funktioner
Garmin Vivoactive kan så mycket mer än bara hålla koll på din sömn och din aktivitet. Du kan även styra Garmin’s action kamera Virb (tillval) med den samt se din kalender, väder och mycket mer. Ibland är funktionerna kopplade som tillval men du kan göra väldigt mycket redan från start. Något som är riktigt bra är funktionen som talar om för dig att du varit inaktiv för länge. Efter en viss tid så säger telefonen åt dig att du måste upp och röra på dig. Mycket bra. Ibland kan man bli för stillastittande på kontoret och istället för att fortsätta att sitta kvar på sin plats kanske man kan passa på att hämta en utskrift eller ett glas vatten. Tillsammans med app-butiken för klockan är den svårslagen i sin klass. Imponerande.

Nya generationen pulsband från Garmin. Foto: Bang Engström

Nya generationen pulsband från Garmin. Foto: Bang Engström

Sammanfattning
Garmin Vivoactive leverar fina funktioner och användarvänlighet till en mycket rimligt pris. Tack vare apparna går det att skräddarsy klockan lite mer än hos konkurrenterna samtidigt som att den visar data från dina aktiviteter på ett tillförlitligt sätt. Tillsammans med ANT+ kompatibiliteten är den extra rolig att använda då detta saknas hos många av konkurrenterna. Något som jag skulle önska är att man såg över laddningsplattan, ökade känsligheten på skärmen samt boostade upp ljusstyrkan i displayen. Även om den är kompatibel med ANT+ så lyckades jag inte få den att koppla ihop den med min effektmätare. Garmin får även se över inställningarna för inkommande meddelanden och att kanske hitta en spärr mot att visa meddelanden under natten, den vibrerar nämligen då om man inte slagit på night mode i sin telefon. Överlag är Garmin Vivoactive riktig rolig att använda och när man lärt sig att swipa rätt så kommer också Vivoactive att swipa upp ditt humör.

Nyheten från Garmin levererar. Foto: Bang Engström

Nyheten från Garmin levererar. Foto: Bang Engström

GARMIN vívoactive
Pris: 2400kr
Betyg: 4/5 | Mycket bra

Plus
– Lätt
– Enkel att anpassa efter önskemål
– Inbyggd GPS
– Kan visa meddelanden
– Alarmfunktion

Minus
– Dålig batteritid med GPS påslagen
– Något ljussvag skärm

 

Kategori
Du kanske gillar