Knäna får stå ut med en hel del. Du går, står och springer med dem, och ibland blir det en eller annan svängom eller några hopp här och där. Det vrids och vänds, böjs och lyfts och dina knän får i princip jobba hela tiden. Bara när du går helt normalt beräknas det att de får ta hela 150% av din kroppsvikt!
Av den anledningen är det viktigt att du bygger upp muskulaturen i benen och att du skyddar och avlastar dina knän så väl det går. Det finns många bra knäskydd online som kan ge dig precis den support du behöver, beroende på vilka aktiviteter du sysslar med och vad för slags knäproblem som har uppstått.
Identifiera risker och skador
Varje slags träningsform har sina egna, unika rörelser och till följd av det ter sig även de potentiella skadorna olika. Vid skidåkning är det till exempel vanligt att knäna vrids eller korslederna skadas medan löpare oftare får belastningsskador på grund av bristande teknik, felaktiga skor eller olämpliga underlag. Styrketränare får ibland slitna eller till och med brustna senor och leder, medan personer som ”bara” promenerar kan få skador i knäna och höfterna på grund av dålig hållning.
Om du märker att du har fått ont i knäna kan ett bra skydd ge dig omedelbar hjälp, men det är också viktigt att du tar reda på vad som har hänt. En läkare eller sjukgymnast kan hjälpa dig med diagnosen, och dessutom ge dig bra råd om hur du bör lägga upp ditt träningsprogram i framtiden. Har du exempelvis drabbats av löparknä brukar det hjälpa att dra ner på intensiteten och avstånden, medan en meniskskada kan behöva totalvila eller operation.
Skaffa rätt skydd
Beroende på din skada eller vilka risker din träning innebär kan du skaffa skydd som förebygger, stöder och behandlar. Ett elastiskt knäskydd är en slags socka som du drar över knäet och som ger skön support när du går eller springer. För ökat stöd av knäleden och menisken kan du skaffa ett större knäskydd som fästs både ovanför och nedanför och därmed ger extra avlastning. Med ett knäband som fästs strax under knäleden håller och lyfter du knäskålen, vilket är till särskilt stor hjälp för dig som har hopparknä. Se också till att lära dig rätt teknik för din specifika träningsform – det är en ovärderlig investering.