Karin Rahm

Bästa maten för fin hy

Vill du att din hy ska se fräschare och yngre ut? Ta då en titt i ditt kylskåp. Ja, för frisk hy kommer från vad du stoppar i dig inte vad du smörjer på dig. Forskning visar att vissa livsmedel innehåller näringsämnen och andra bioaktiva föreningar som motverkar fina linjer, rynkor och mörka fläckar. Prova dessa fem måsteha” livsmedel för friskare och yngre hy.

Bär

Bär är rika på c-vitamin och innehåller höga doser antioxidanter. Forskning visar att människor som äter mat rik på vitamin C (från frukt och grönsaker) har färre rynkor och mindre åldersrelaterad torr hud än de som inte gör det. C-vitamin och antioxidanter motverkar fria radikaler, som orsakar skador på friska hudceller och kan bryta ner hudens elastin och kollagen, vilket leder till fina linjer, rynkor och slapp hud. En liten skål jordgubbar eller hallon innehåller bara 50 kalorier och jordgubbarna ger dig mer än ditt dagliga behov av vitamin C medan hallonen ger dig 40 procent av din dagliga kvot av vitaminen.

Grönt te är bra för huden.

Grönt te är bra för huden.

Grönt te

Grönt te är rikt polyfenoler, som har samma egenskaper som antioxidanter. Enligt vissa studier kan föreningar i te bidra till att förhindra UVBrelaterade hudskador och hudcancer. Den primära katefin i te, EGCG, har visat sig hjälpa till att skydda huden från åldersrelaterade skador. Testa också att använda kylda fuktiga påsar med grönt te direkt på huden ifall du råkat bränna dig i solen.

Mango

Vill du ha hy med lyster? Lägg till lite mango till din diet. Denna superfruit ger viktiga näringsämnen som gör gott för hudens hälsa; vitamin C, betakaroten och folsyra. En skål med mango ger dig dagsbehovet av vitamin C som ökar kollagenproduktionen. Dessutom har forskning kopplat C-vitamin med förbättrat utseende av åldrande hud. En studie visade att personer med högre intag av C-vitamin hade ett mindre rynkigt utseende och minskad torr hud i samband med åldrande.

IMG_4514

Lax

Omega-3 fettsyror som finns i fet fisk som lax är viktiga för hudens hälsa eftersom de har antiinflammatoriska egenskaper som kan fördröja hudens ålderstecken. En studie som publicerades i Journal of American College of Nutrition visade att äldre personer som konsumerade mer fisk hade färre rynkor än de som åt mer kött. Grönsaker, olivolja, och baljväxter var också associerade med färre rynkor, medan konsumtionen av kött, mejeriprodukter och smör var förknippade med fler rynkor.

Omega-3 i lax kan även hjälpa till att skydda mot hudcancer. I en studie av hudcancer, fann forskarna att personer som åt kost rik på fiskolja och andra omega3 fetter hade en 29 procent lägre risk för skivepitelcancer än de som åt mycket lite omega3 fetter.

Sötpotatis och andra orange grönsaker

Den orange nyansen på sötpotatis, pumpa, morot och andra orange grönsaker kommer från karotenoider som betakaroten och hjälper till att skydda huden från fria radikaler. Karotenoider är kända för att att skydda lagren i huden från UV-strålning. I en studie som redovisas i tidskriften Skin Pharmacology and Physiology, fick försökspersonerna ett kosttillskott innehållande karotenoider, selen och vitamin E under 12 veckor och hudens åldrande testades före och efter. Efter 12 veckor, visade resultaten att huden var friskare, fjällade mindre och var mindre grov bland försökspersoner som ätit kosttillskotten.

//English

Do you want your skin to look more glowing and younger? Then take a look in your refrigerator. Yes, because healthy skin comes from what you eat, not what you rub on your skin. Research shows that some foods contain nutrients and other bioactive compounds that counteract fine lines, wrinkles and dark spots. Try these five ”must-havefoods for healthier, younger looking skin.

Wanna know more? Please use Google Translate, guys.

Du kanske gillar