Erika Frost

Vegan is the New Black

Hi there,

I’m a sucker for liqourice and chocolate and combined those two are HEAVEN!
This is by far the best thing I have ever created. I might have said that before but this time I mean it :) And I couldnt think of a better name then Vegan is the New Black – because honestly it is!
This liqourice caramel slice is not only my favorite but a lot of our customers comes to Open New Doors just to have a piece of this insanely delicious treat. It is sweet, salty, chewy with lots of both chocolate and caramel. Don’t like liqourice? Well, then just omit it and you will have a kickass caramel slice.
Round or square form – you decide if you want slices or squares.

Makes about 16 pieces
Crust:
1 cup pumpkin seeds
6 large medjool dates – pitted
4 tbsp cacao
1 pinch of salt

Liqourice caramel:
18 medjool dates- pitted
1/3 cup maple syrup
1/3 cup good quality coconut oil

2 tbsp cacao
2 tbsp lucuma (optioanl but really adds to the caramel flavor)
2-3 tbsp liqourice powder
1 large pinch of salt

Chocolate layer:
1/2 cup good quality coconut oil
1/3 cup maple syrup
5 tbsp cacao

Mix the ingrdients for the base to a crumbly dough. Press it out evenly in a baking form.
Melt the coconut oil careully over a water bath, mix all the ingridients for the caramel layer until all combined and smooth, if you dont have a high speed blender you might want to divide it in two so you dont kill the blender. Spread out over the crust and here is my trick- dip a spatula in melted coconut oil before spreading it to be able to get a smooth surface.
For the chocolate layer, melt the coconut oil, pour in a bowl, add the syrup and cacao and whisk together until all combined. Pour the chocolate over the caramel and put in the fridge for at least 2 hours to set properly. Then try to not eat it all at once.

Enjoy and have a great evening and please let me know how you like the recipe!

 


 

 

Hej fina Du,

Jag älskar verligen lakrits och ihop med choklad är det magiskt!
Det här är lätt det bästa recept jag någonsin skapat. Jag kan ha sagt något liknande tidigare men den här gången menar jag det verkligen :)
Den är inte bara min favorit utan många av våra gäster på Open New Doors kommer dit enbart för en bit av denna galet goda kaka/dessert. Tänk dig seg lakritskola som är både söt och salt, med choklad botten och chokladtäcke – det är nästan löjligt hur bra det är. De fick namnet Vegan is the New Black – för lite så är det ju faktiskt! Gillar du inte lakrits? Skippa lakritspulvret och du har en underbar karamellkaka istället.
Rund eller rektangulär form – du väljer om du vill du vill ha rutor
eller ”tårtbitar”.

 

Botten:
2.5 dl pumpakärnor
6 st medjooldadlar, urkärnade
4 msk kakao
1 nypa salt

Lakritskola:
18 medjooldadlar – urkärnade
0.7 dl lönnsirap
0.7 dl kokosolja av bra kvalitet
2 msk kakao
2 msk lucumapulver (valfritt men gör det extra kola-aktigt)
2-3 msk rålakritspulver
1 stor nypa salt

Chokladtäcke:
1 dl kokosolja av bra kvalitet
0.5 dl lönnsirap
5 msk kakao

Mixa frön, dadlar, kakao och salt till en smulig lite kladdig massa. Tryck ut i jämnt i botten på din form. Smält kokosoljan över vattenbad. Mixa alleá ingedienserna till kolan till en helt slät kräm (om du inte har en höghastighblender kan det vara bra att dela upp satsen i två omgångar så att din mixer inte dör) Smeta ut jämt över bottnen och här kommer tricket: Doppa en slickepott i lite smält kokosolja så får du en superfin yta på karamellen. Smält oljan till chokladtäcket, vispa ihop med lönnsirap och kakao till en jämn smet. Häll över kolan och ställ i kylen att stelna ordentligt. Försök att inte äta allt på en gånfg och lyckas du med det så går den att förvara i såväl kyl som frys.

Ha en underbar kväll och berätta gärna om du testar att göra det här receptet. <3

Du kanske gillar