Kokos – Mjölk, Grädde & Glass

Inspo, Recipes Recept på kokosfest! Gör mjölk och grädde och avsluta med härlig kokosglass.

Kokos: mjölk & grädde

Ingredienser
3-4 dl kokos-flingor
5-6 dl vatten

bild-45

Kokosmjölken efter några timmar. Foto: Veronica Sarge Cech

Gör så här
Diska ett rent kärl med lock. Mixa flingorna i en high speed/kraftig blender. Mixa dem fint tills de börjar ”smälta” ihop. Kan ta en liten stund, men ge inte upp. Då får du kakaosmör. Häll sedan på vatten och mixa rejält igen. Sila sedan vätskan i omgångar i nötduk eller chufamixer (om du använder chufamixer var noga med att skrapa loss kokosgrädden vid själva ”nätet”). Klicka ned allt i det rena kärlet. Ställ kallt och låt stå. Redan efter några timmar kan du se grädden. Den kommer stelna i kylan. Låt den stå i en-två dagar för att få mer grädde eller använd på en gång och använd resterna som vanlig mjölk.

Kokos

Kokosmjölk och överst bildas ett lager med kokosgrädde. Foto: Veronica Sarge Cech

Kokosglass

Med kokosmassan som du får över kan du bland annat göra kakor, baka muffins eller torka massan och få kokosmjöl. Allra härligast är dock att göra glass!

I kokosresterna valde jag att röra ned:

Ingredienser
1-2 msk carobpulver
1-2 msk lakritspulver
1/2 tsk solroslecithin
1-2 msk med tinade bär (valde hallon och blåbär)
Om du vill söta, mixa i:
2-3 dadlar

Gör så här
Den här massan tryckte jag ned i glassformar. Detta fick stå och frysa till sig i tre-fyra timmar.

bild-48

Kokosglass med carob-och lakritssmak. Foto: Veronica Sarge Cech

Jag täckte glassen med en sås gjord på:

Ingredienser
2-3 msk kokos-olja
1 msk carobpulver
1 msk lakritspulver

Gör så här
Jag rörde ned pulvret i kokosoljan och rörde tills jag hade en sås. Sedan hällde jag över ett lager av detta över glassen och toppade med rostad puffad quinoa. Quinoan är inte raw och kan uteslutas.

För tips på underbara rawfoodglassar kolla in ”Rawsome” av Erica Palmcrantz Aziz! /Veronica Sarge Cech

Kategori
Du kanske gillar