Recept: Kallbryggt Kaffe

Inspo, Recipes Har du inte testat kallbryggt kaffe, eller cold brew? Kom in i matchen med det här suveräna receptet som kan justeras för den som föredrar sötare drycker!

Kaffe

Mal:
1 dl ekologiska kaffebönor grovt
Mixa med:
3 dl vatten

Blir ett starkt kaffe. Vill du ha mildare kaffe späd ut drycken. Låt stå i kylskåp i 10-24 timmar. Går helt klart att dricka efter 10 timmar men blir godare ju längre det står.

Sila drycken, helst i finmaskig sil då nötdukar kan trasas sönder av vassa kaffebönskanter. Fungerar utmärkt att pressa i chufamixer. Lägg undan kaffesumpen och använd som bodyscrub och/eller i krukjord.

bild-28

Foto: Veronica Sarge Cech

Hampafrömjölk

Mixa:
1 dl skalade eller oskalade hampafrön
Med:
2,5 dl vatten

Vill du söta, tillsätt två urkärnade dadlar. Pressa sedan vätskan i nötpåse eller chufamixer och ställ kallt.

Om du använt skalade hampafrön, spara resterna. Om du sötat med dadlar, rör ned lite kakao och du har en lätt chokladdessert. Har du inte sötat, rör ned lite himalayasalt och gräslök. Droppa i några droppar citron, så har du ett pålägg till fröknäcket. Om du använt oskalade hampafrön, torka resterna och använd som hampapulver i kex och pajer.

bild-29

Foto: Veronica Sarge Cech

Efter önskat antal timmar. Häll upp hälften kaffe, hälften hampafrömjölk. Ha gärna i is. Gott att toppa med kokosgrädde och kanel.

(Om du vill kan du röra ned en matsked med chagapulver i kaffet. Chaga anses vara bra för immunförsvaret. Four Sigma Foods säljer exempelvis ett instant chaga coffee pulver som är smidigt att ha med sig då man reser).

Det finns en risk att du inte anser att detta är det korrekta sättet att göra kallbryggt kaffe. Det här är ett sätt att göra det på – vet du ett bättre får du gärna höra av dig och berätta! Det här blir inte helt raw då kaffebönorna i det här fallet är rostade. Hittar du orostade, testa gärna med dem! Jag väljer att göra den här med hampafrömjölk. Mandelmjölk eller hemmagjord kokosmjölk är ett suveränt alternativ. Du kan även välja att söta den här drycken. Dadlar är ett bra alternativ. Dock inget måste. Kaffesumpen kan användas som kroppscrub efteråt. Kaffesump kan även användas i krukjord. En av fördelarna med att kallbrygga är att drycken inte blir lika sur för magen. /Veronica Sarge Cech

Kategori
Du kanske gillar