Maya Nestorov

Prova mina gluten- och mjölkfria saffransbullar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eco saffran from Saffran & Co

God jul på er! Hur har ni haft det idag?
Jag har haft det lugnt och vilat mest hela dagen. Dock fick jag och min pojkvän ett ”energi ryck” när Kalla Anka satte igång och vi bestämde oss för att baka gluten- och mjölkfria saffransbullar tillsammans. Alltid lika kul när vi ställer oss i köket båda två. Älskar att ”social baka”, om ni fattar vad jag menar. Brukar ni baka tillsammans under julen?

Mayas saffransbullar utan gluten- och mjölk
Ingredienser

1 msk kallpressad kokosolja
2 dl eko rismjölk elller havre
25 g jäst för sötadegar
2 tsk fiberhusk
1 dl eko kokosmjölk
1/2 dl dadel eller lönnsirap
1/2 g ekologisk saffran 
1 krm salt
ca 6 dl finax mjölkmix (gluten- och mjölkfri)

Fyllningen:
100 g mjölkfritt, rumsvarmt margarin
2 msk lönn eller dadelsirap
1 tsk stött kardemumma

Så här gör du: 
Deg: Smält kokosoljan. Tillsätt sedan vätskan och låt den bli 37°C. Smula därefter ner jästen i en degbunke. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Rör ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
Tillsätt kokosmjölk, sirap, stött eko saffran, salt och rör om. Arbeta sedan ner ca 5,5 dl mjölmix. Arbeta därefter degen ca 5 minuter, gärna i maskin. Låt degen jäsa, övertäckt, ca 30 minuter.

Fyllning: Blanda ingredienserna till fyllningen.

Ställ bullformar på en plåt. Ta upp degen och knåda den med resten av mjölmixen.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del på en mjölad bänk till en platta, ca 20 st bullar totalt. Bred på fyllningen över hela plattan. Rulla ihop degen och skär varje rulle i ca 10 bitar. Lägg bullarna med snittytan upp i formarna. Jäs därefter bullarna övertäckta i ca 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250°C.
Pensla med mjölk och strö på mandelflarn. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler. Njut av era bullar!

God jul och njut av er ledighet!

[vc_text_separator title=”Gluten- & dairyfree saffron buns” color=”white” style=”shadow”]Merry Christmas to you! How have your day been?
I have had a calm and relaxed day. However, in the middle of Donald Duck, me and my boyfriend decided to bake gluten and dairy free saffron buns together. Its always fun when the two of us get together in the kitchen and cook or bake something. I love to ”social bake” with people, if you know what I mean. Do you ever bake together with your loved once during Christmas? 

Mayas saffron buns without gluten and milk
Ingredients

1 tbsp cold-pressed coconut oil
2 dl rice milk or oats milk
25 g of yeast for sweet doughs
2 teaspoons fiberhusk
1 dl echo coconut milk
1/2 dl dates or maple syrup
1.2 g of organic saffron
1 pinch of salt
6 dl finax mjölkmix (gluten- and milk-free)

Filling:
100 g milk free, room temperatured butter
2 tablespoons maple or date syrup
1 tsp cardamom

Proceed as followed:
Dough: Melt the coconut oil. Then add the liquid and let it get to 37 ° C. Crumble the yeast into the bowl. Pour the liquid on the yeast and stir until dissolved. Stir in the fiberhusk and leave it to swell for 10 minutes.
Add the coconut milk, syrup, eco saffron, salt and stir well. Then work down about 5.5 dl flour mix. Work the dough for about 5 minutes, preferably in a machine. Let the dough rise, covered, for about 30 minutes.

Filling: Mix the ingredients for the filling in a bowl

Put the bun molds on a baking sheet.Work the dough with the rest of the flour mix.
Divide the dough into 2 pieces and roll out each portion on a floured countertop into a flat dough, about 20 pc buns in total. Spread the filling over the entire flat dough. Roll up the dough and cut each roll into about 10 pieces. Place the buns with the cut side up in the molds. Then let the buns rise again covered for about 30 minutes.
Meantime put the oven at 250 ° C.
Brush the buns with milk and sprinkle them with almond flakes. Bake in the oven for about 10 minutes. Let the buns cool down on a rack. Enjoy!

Merry Christmas and enjoy your time off!

Kategori
Du kanske gillar