Fit Femme

Lyxiga högrevsburgare med cheddar, avokado, klyftpotatis & vitlökssås

I förra veckan bjöd jag på en riktigt läcker rätt och här kommer du till det receptet –> LÄTTSTEKT ABBORRE MED GNOCCHI, SPENAT & ROMANESCO SÅS

Den här veckan bjuder jag på en annan goding, som är relativt snabbt att svänga ihop – och så galet god. För några veckor sedan njöt jag av i princip samma slags rätt på en restaurang, och både min man och jag är övertygade om att det smakade ännu bättre hos mig än på restaurangen.

Ingredienser:

– 300 gram potatis
– salt, peppar, rosmarin
– två vitlöksklyftor
– olja eller olivolja
– 500 gram högrevsfärs
– 4 skivor eller 4 bitar cheddarost (jag köpte den i styck och tog lite tjockare bitar av den till burgaren)
– 4 portionsbröd
– ketchup
– vitlökssås
– 1 tomat
– 1 avokado
– lite salladsblad
– en liten peperoni eller inlagda jalapenos
– 2 saltgurkor i medium storlek

DSC_0493

Sätt ugnen på 220 grader. Börja med potatisarna, de tar mest tid. Skär dem i klyftor, låt skalet vara på. Lägg dem i en plastpåse, häll över olja eller olivolja (cirka 5 matskedar, går bra med mindre också), salta, peppra, ha i rosmarin och så i förväg hackade vitlöksklyftorna. Blanda ordentligt i påsen. Ta fram en ungsform som denna glasform ovan och häll ur innehållet. Fördela fint. Lägg i ugnen och låt det vara i cirka en timme. Titt som tätt får du röra på potatisarna och, mot slutet, känna om de är färdiga. När de får en fin, gyllene brun färg är de klara att tas ut. Det tar lite mindre än en timme i 220 grader.

DSC_0496

Förbered tillbehören till burgaren och till tallriksdekorationen. Skär tomat, cheddarost, avokado och gurka. Du kan sedan lägga i det i kylskåpet igen, de här behöver du nämligen först på slutet igen.

DSC_0497

Förbered burgare. Dela högrevsfärsen i fyra lika stora delar/bollar – eller ta två extra små om du har småbarn hemma. Jag gjorde de två mittersta till min son Nicolas. Burgarna till vuxen kan få ha i jalapenos (sjukt gott och spicy blev det) som du bara trycker i till mitten av burgaren efter att du har plattat dem till rätt storlek. Salta och peppra lite på var sida, var försiktig med kryddorna till barnens burgare men lite salt är ju ok. Börja stek burgare på grillen – och gör det fram till slutet, eller (som jag), kör på grillen först och avsluta sedan på spisen. Jag kände att jag hade mer kontroll över dem på spisen i och med att jag hade för mig att de går sönder en aning på grillen. Men att ha dem på grillen i åtminstone några minuter gör det lilla extra – de doftar ännu godare då. Efter att du tagit in dem på spisen kan du sedan slänga portionsbröd/hamburgerbröd på grillen, cirka 2-3 minuter på var sida (jag smorde den innersta sidan av dem med lite ketchup, för extra smak)

DSC_0502

När bröden är klara lägger du upp dem på tallriken med en del av tomat och avokado samt salladsblad på. Dekorera resten av grönsakerna och tillbehören fint på tallriken och ta en skvätt vitlökssås också (så gott till klyftpotatis!)

DSC_0504

Ett par minuter innan burgare är klara (efter att du har vänt dem några gånger) kan du slänga på cheddarosten på var och en av dem. Den smälter medan de fortfarande steks – gudomligt gott med just smält cheddar till burgare!

DSC_0503

Även potatisarna är klara nu, ta ut dem, servera allt fint – och voila!, har du en fantastiskt god lunch- eller kvällsmål framför dig. Jag trodde aldrig att jag kunde klara två stycken men det gjorde både mannen och jag.

DSC_0507

Lillprinsen fick sina små burgare serverade utan något till (han gillar inte gurka & stuff) men med klyftpotatis. Dessutom lockade hamburgerbrödet men han lämnade den igen när han insåg att det är ketchup på den. ”Blääää”…

Instagram: @andreagrue

Kategori
Du kanske gillar