Erika Frost

Julklappstips och Pumkin Spice Granola

(I samarbete med Zerazza och Le Creuset)

 

Precis landat i ett hett och fuktigt Thailand för att först jobba lite och sedan möta upp kärleken i mitt liv för tio dagars semester, vad kan då passa bättre än att jag delar med mig av mina nya köksfavoriter, lite julklappstips och receptet på min absoluta favoritgranola?

Då jag och Jonas tillfälligt flyttar till Göteborg fram till sommaren och hyr omöblerat så behövde vi lite nya köksattiraljer. Le Creuset är favoriten så Le Creuset fick det bli. Förutom att deras produkter är toksnygga så är de också både hållbara och lättdiskade. Länk till deras produkter.

Zerazza, som för övrigt är Verner & Verner och Corden Bleu i e-handelsform, säljer förutom Le Creuset även massa andra grymma köksprodukter. De kör här lite sköna julklappstips med ännu skönare priser och jag kan, bortsett från godbitarna från Le Cruset, även rekommendera deras mandolin från Kyocera. Jag använder mig av den så gott som dagligen, både hemma och på restaurangen och den har för mig blivit oumbärlig i köket. Men akta klorna, den är sylvass. Själv är jag sugen på brödrosten från Dualit, då den vi har idag är av sämre kvalisort. Man vill ju att brödet till avokadomackorna ska vara rostat till perfektion, inte sant?

img_5174

Banan- och jordgubbsglass toppad med favvogranolan i skålar från Le Creuset. Ja, frukosten blir faktiskt lite godare när den är är piffad. Sådeså!

Om ni följer mig på instagram så vet ni att jag är barnsligt förtjust i granola och favoriten just nu är en knaprig, kryddig och löjligt god sådan med pumpapuré och nötter. Pumpan gör att granolan blir till kluster och ger både djup och sötma. Svingott helt enkelt. Dessutom doftar hela köket som pepparkakor när den rostas, vilket ger den ännu fler pluspoäng.

img_5117

Godaste granolan

Pumkin Spice Granola:

2 dl rostad butternutpumpa
3 msk kokosolja
3 msk lönnsirap
2 msk mandelsmör
2 msk kanel
2 tsk ingefära – malen
0.5 tsk nejlika – malen
salt
vanilj

8 dl havregryn
3 dl blandade hackade nötter (pekannötter passar perfekt)
2 dl pumpakärnor

Dela en butternut på längden, kärna ut och baka i ugn på 200 grader tills den är genommjuk och gyllenbrun.
Låt svalna något och mixa sedan 2 dl av pumpaköttet med kokosolja, mandelsmör, lönnsirap och kryddor.
Blanda smeten med havregryn, nötter och frön. Använd gärna händerna och se till att smakerna riktigt går in i havregrynen. Krama ihop müsliblandningen till mindre klumpar och sprid ut tunt på bakplåtar. Rosta på 125 grader tills granolan är helt genomtorr, ca 2-3 timmar. Låt svalna i ugnen med luckan lite på glänt. Den blir då extra krispig. Förvara i burk med tättslutande lock. Med resten av pumpaköttet kan man exempelvis göra världens godaste pizza.

Kategori
Du kanske gillar