Erika Frost

Dreamy chocolate mousse with warm raspberries

I love chocolate in all forms, and I will never get tired of it. In smoothies and chia puddings, chocolate bars, truffles, raw cakes, chocolate granola – you name it. Chocolate really is food of the gods. Before doing what I do now; the restaurants, blog, instagram and the farm I use to work on a sailing school for seven years. We were 44 students and 11 crew sailing around the world. One of the places we went was Belize and there we stayed with Mayan familys for two nights to learn how they live. First time I visited I stayed with a family who grew cacao (cacao is Belize’s biggest export). I left with over 10 kilos of raw cacao beans. Thereafter we visited Mexico where I got 20 kilo organic chia – but thats another story :) The whole fruit is magic and so incredible beautiful I don’t have any pictures of in this computer but I’ll make sure to update this blogpost as soon as I have access to all my photos (the cons of living in two places)

Anyway – the cacaofruit is beautiful and can variete in colors from yellow, to red and purple. Inside the pod the beans are covered in a sweet, white and fruity flesh which taste like a mix between passion fruit and cherimoya. It is so good!

Oh My, this chocolate mousse. You all know the trick of always having frozen bananas, right? For nice cream, to cool smoothies and just to save those brown, spotty bananas from going to waste. Another great trick is to freeze avocado. Weird, huh? I always buy avocados in a net because I think they’re the best. They are not organic but avocados are one of the few vegetables/fruits that’s actually okay to buy conventional as they have the lowest amounts of pesticides and to be honest – theyr’e usually both better, riper and not as expensive. So in my book conventional avocados are A-okay!! Back to the freezing avocado. As I said, I often buy quite a few at a time and if they’re getting ripe faster than I eat them I just chop them up and throw them in the freezer. It makes the smoothies thicker and creamier, basically – it makes them better :)
This is more of a mousse than a smoothie but it works just as fine for breakfast as it does for dessert. It’s sweet, creamy, a little bitter and together with the warm raspberries it is AH-mazing.

Here we go:

Serves 2

1 frozen avocado
1 avocado 
1-2 bananas depending on size (if you dont like bananas you can sub this with some dates – just add a little more liquid)
3 tbsp raw cacao
1.5 cup almond milk (or plant milk of choice)
pinch of vanilla
pinch of salt

1 cup raspberries – frozen or fresh doesn’t matter

(Yes, this calls for both fresh and frozen avocado. But you can make it using only fresh nut if you do please make sure to add a couple is ice cubes in the mixer to make it cold or chill it in the fridge for a while.)

Mix avocado, bananas, cacao, almond milk, vanilla and salt until smooth and creamy. This is supposed to be really thick – not like a smoothie, more like a mousse/pudding. Add the raspberries to a pot, heat them carefully on meduim heat and layer in a glass with the mousse. Top with raspberries and cacao nibs.

Enjoy and have a gorgeues weekend! <3

 

_MG_1462

 

Jag älskar verkligen choklad, har alltid gjort och kommer alltid göra. Dessutom funkar det till och i så många olika saker. I smoothies och chiapudding, raw bakverk, varm choklad, tryfflar, goda bars, chokladgranola eller i en len, krämig och helt ljuvlig mousse. Kakao, eller Theobroma betyder (fritt) översatt ”Gudarnas föda” och det kan jag verkligen hålla med om. Innan jag gjorde det jag gör idag; Restaurangen, bloggen, instagram och gården så jobbade jag som kock/sjukvårdsanvarig på en seglande gymnasieskola i sju år. Vi var 44 elever och 11 befäl ombord som seglade till de mest fantastiska platser runt jorden och en av dessa platser var Belize. Där spenderade vi två dygn i djungeln och bodde hos mayaindianer. Sist jag var där bodde jag hos en familj som odlade kakao och jag seglade därifrån med över 10 kg raw kakaobönor. Nästa anhalt på den resan var Mexico och där handlade jag på mig 20 kg ekologisk chia men det är en annan historia :) Vet ni hur en kakaofrukt ser ut? Jag ska uppdatera det här blogginlägget med bilder så snart jag är tillbaks i ”det andra hemmet”, en av nackdelarna att bo på flera ställen. Tills dess får ni googla :)

Hursomhelst – kakaofrukten är oval och kan skifta i färg från gul, till röd eller djupt lila. Inuti ligger kakaobönorna i ett kluster av vitt, syrligt och underbart gott fruktkött. Jag tycker det smakar som en blandning av passionsfrukt och cherimoya. Det är lite pilligt och kladdigt men det är så vansinnigt gott så får du någonsin chansen att äta färsk kakaofrukt så måste du testa.

Tipset om att alltid ha skivade bananer i frysen har väl inte undgått någon. Ett annat tips är att också alltid ha fryst avokado hemma. Låter det konstigt? Det är det inte – det är sjukt bra att ha till hands. Jag köper oftast avokado i nät, och avokado är f.ö en av de grönsaker/frukter som är ”mindre viktig” att köpa ekologisk. Avokadon är relativt lättodlad utan att man behöver använda bekämpningsmedel. Dessutom tycket jag allra bäst om just de små avokadorna som oftast säljs 6-7 st i de gröna näten. De är sällan man får fula avokador i dem – eller så har jag bara tur. Tillbaka till att frysa avokado. Ibland hinner de mogna snabbare än jag hinner äta dem så då skär jag dem i bitar och fryser. Med lite fryst avokado i blir dina smoothies krämigare, godare och mer mättande. Helt enkelt – lite bättre. Eller såhär – i en chokladmousse. Helt oslagbart och ett utmärkt sätt att slippa svinn. Det gör inte heller något om avokadon är lite brunfläckig så länge den smakar bra – det syns ju inte.

Den här moussen funkar precis lika bra till frukost som till dessert. Den är fluffig, krämig, söt, lite bitter ochtillsamanns med de syriga ljumna hallonen är den alldeles, alldeles underbar.

2 portioner

1 fryst avokado – skuren i bitar, annars dör mixern :)
1 avokado
1-2 bananer, beroende på storlek (gillar du inte banan går det att ersätta dem med några dadlar men öka på vätskan i så fall)
3 msk raw kakao – vanlig funkar också förstås
3-4 dl mandelmjölk eller annan växtmjölk

en nypa vanilj
en nypa salt

2 dl hallon – färska eller frysta spelar ingen roll

Till servering: Färska hallon och kakaonibs

(Jodå, det här receptet innehåller både fryst och färsk avokado. Vill du testa den här moussen NU och inte har någon avokado i frysen så kör på två färska men släng då gärna ner några isbitar innan du mixar eller kyl den en stund innan servering, ljummen är den inte lika fräck)

Mixa avokado, banan, kakao, mandelmjölk, vanilj och salt till en helt slät och fluffig kräm. Den kommer vara ganska tjock – det är meningen men självklart kan du ha i mer vätska om den känns mastig.

Värm hallonen i katrull på medelvärme tills genomvarma. Varva moussen med hallonen, toppa med färska hallon och kakaonibs och servera genast.

Hoppas det smakar!

Önskar er alla en underbar helg! <3

Kategori
Du kanske gillar