Cheesecake med fikon & kakaosmör

Inspo, Recipes Krön helgen med en cheesecake av rang. Med Veronica Sarge Cechs recept går det som en dans.

Fikon används ibland som tjusig garnering i smoothies ( se t.ex @smoothies_bliss och @loveliveraw ) och jag ville testa detta i en cheesecake.”

Recept

Mandel- & Kokosbotten
(för liten form (10 cm) med avtagbar kant)

  • Cirka 1 dl mandel
  • 3 msk kokosflingor
  • En liten nypa salt.

Gör så här
Mixa mandel och kokos tills ingredienserna håller ihop.
Tryck ut i form med avtagbar kant. Ställ in i frysen.

bild-3

Fyllning

  • 3 st fikon för sås
  • 2 st fikon för garnering
  • Färskpressad citronjuice (efter smak)
  • 1-2 droppar pepparmintsolja (eller efter smak)
  • Cirka 75 gram kakaosmör
  • (Eventuellt 1-2 msk kakaonibs)

bild-4

Gör så här
Skär upp fikonen så att du kommer åt fruktköttet. Häll på citronjuice och pepparmintsolja. Rör runt och låt dra en stund. Ta gärna i lite extra vad gäller smakerna då de kan bli något mildare efter frysning. Om sötning önskas föreslår jag kokospalmsocker.

Smält kakaosmör. I min torkugn tog det 45 minuter- 1 timme att smälta kakaosmöret. Ett alternativ är att smälta smöret i ett vattenbad på spisen på låg temperatur. Smält då på 1:an och rör ofta., helst hela tiden tills smöret smält.

Då kakaosmöret smält. Mixa fikonen till ”sylt” och blanda ned i kakaosmöret. Tänk på att fikonmixen bör vara rumstempererad annars stelnar kokossmöret.

Ta fram formen med botten ur frysen. Häll ut ett lager med kakaosmör-och fikonsås. Ställ in i frysen fem-tio minuter. Lägg sedan ett lager med färska fikon, ställ in i frysen. Lägg på nästa lager med fikon och varva med sås och fikon tills du använt upp allt. Toppa med önskad topping. Jag valde torkade rosblad och det luktade fantastiskt! Om man vill ha en tuggigare tårta är kakaonibs eller grovt hackade nötter både i och uppepå kakan gott!

Låt sedan kakan stå i frysen över natten eller minst fyra timmar. Tina kakan cirka 30 minuter innan servering.

Kategori
Du kanske gillar