Erika Frost

4 x Vegan sandwich toppings

Hi there,

As you might know I’m vegan. It was an easy choice for me but a few things needed to be replaced – such as cheese. I used to love cheese, I reckon I still would if I ate it but I don’t and vegan cheeses aren’t there yet. They make some great mozzarella versions for pizza, for example Daiya, but no good, matured crumbly, strong and smelly ones. I’m sure its coming though. But until then I need something else to put  on my sandwiches, which means different spreads. I’m sharing a few of my favorites here and you will find more in my book Rå Matglädje which will be released in exactly one month today. SO EXCITED!!!

Hummus
1 can chickpeas
1 clove garic (optional – sometimes i use, sometimes I don’t)
3 tbsp tahini
1/3 cup water
1/2 lemon – juice
salt and pepper to taste

Drain and rinse the chickpeas thoroughly. Mix them with the garlic, tahini, water, salt and pepper until all smooth and creamy. There is a trick to get it extra fluffy – just add one cube of ice and mix again.

Bean & beet spread
This was supposed to be a red beet and bean dip but I had non at home so used chioggia beets instead, they taste a little less but it works fine but I prefer the red one – both colour and taste wise. The macadamia oil really lifts this dip, you can substitute it for olive oil but you miss out on the nuttiness.
1 can white beans
2 small chioggia beets/red beets
1 clove garlic
1/2 lemon – zest and juice
2 tbsp macadamianut oil (or sub for olive oil)
2 tbsp water
salt and pepper to taste

Drain and rinse the beans thoroughly. Peel the beets, add in your blender along with garlic, lemon, oil, water, salt and pepper. Mix until smooth and creamy.

Sundried tomato & walnut pesto
You can either use sundried tomatoes in oil or the dry ones. If you use the dry version soak them for 1 hour.
1 cup sundried tomatoes
1/2 cup walnuts
2-3 tbsp olive oil
salt and pepper
Start with mixing the tomatoes with oil until finely chopped, add in the nuts, oil salt and pepper and mix until its combined but not smooth – its nice with some texture in it. Tastes amazing on toasted bread together with cress.

Avocado 
No need to say more than that, right? I love to top it with a little squeeze of lemon, crushed black pepper and chili flakes.

Have a great monday!

Love & Light,
Erika


Hej där,

Som du kanske vet så är jag vegan. Det var ett enkelt val för mig men vissa saker behövde ersättas – exempelvis osten. Jag brukade älska ost och visst finns det veganska ostar men de är inte riktigt där ännu. Det finns grymma alternativ till riven mozzarella för pizza, en ost som heter Daiya men inga goda, smuliga, starka. vällagrade varianter – ni vet de där godingarna med saltkristaller? Jag är övertygad om att det kommer dock men tills dess behöver jag något annat på mackan vilket betyder goda röror. Jag dear ett par favoriter här och fler finns i min kokbok Rå Matglädje som släpps om exakt en månad idag. Så sjukt spännande!

_MG_9016

Hummus
Många har olja i sin hummus, det kan man förstås ha men jag tycker det räcker med tahinin för att får den fet och krämig.
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta (valfritt, ibland känner jag inte för det)
3 msk tahini – jag använder orostad tahini
1/2 citron – juicen
1/2-1 dl vatten
salt och peppar

Häll av och skölj kikärtorna noga. Mixa med vitlök, tahini, vatten, citronjuice, salt och peppar tills helt slätt och krämigt. Vll du ha en extra fluffig hummus? Släng i en isbit och mixa igen.

Bön- och polkabetsröra
Egentligen gör jag den här röran på rödbetor men jag hade inga hemma så polkabetan ficka agera inhoppare. Det funkar fint men den smakar lite mindre än rödbetan så jag föredrar ändå den, både smak- och utseendemässigt. Makadamianötsoljan tar röran till en helt ny nivå, den går absolut att ersätta med en god oilvolja men resultatet blir inte riktigt detsamma.
1 burk stora vita bönor
2 små polka-/rödbetor
1 vitlöksklyfta
1/2 citron – zest och juice
2 msk macadamianötsolja (alt olivolja)
2 msk vatten
salt och peppar

Häll av och skölj bönorna noga, mixa tillsammans med betor, vitlök, citronzesten och juicen, olja, vatten, salt och peppar tills helt slätt och krämigt.

Soltorkad tomat- och valnötspesto
Du kan antingen använda soltorkade tomater i olja eller den torra varianten. Använder du torra så blötlägg dem i minst en timma först
2 dl soltorkade tomater
1 dl valnötter
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Börja med att mixa tomaterna med oljan tills de är finhackade, tillsätt valnötter, salt och peppar och mixa igen men var försiktig så du inte mixar för länge – pesten är allra godast om den har lite grov konsistens.

Avokado
Behöver jag säga mer? Avokado på mackan är perfekt som det är men det blir lite bättre med några droppar citron, chiliflingor, salt och nymalen svartpeppar.

Ha en underbar dag!

Kram <3

Du kanske gillar