Erika Frost

4 Easy Chia Recipes

Hello gorgeous,

Chia seeds are amazing in so many ways. Nutrion wise it truly is a superhero and chia pudding is probably one of the healthiest breakfasts one can eat. I love starting my day this as it takes no time in the morning (provided that you prepared it the evening before), it keeps my full until lunch with no cravings in between and its is delicious.
I have noticed that is is difference between various brands of chia. some seeds soak up more liquid than others which is good to know so you dont have to be sad or confused when your suppossed pudding is more of a runny debacle.

Basic chia pudding:
1 cup almond milk
2-3 tbsp chia
1 pinch of vanilla

(if you want it sweeter just add 1 tbsp of agave, maple syrup or sweetener of choice)
Mix the almond milk, chia seeds and vanilla in a small bowl. Whisk together, leave for a minutes and whisk again. This crucial to ake sure you have a creamy and lump free pudding. Put in fridge overnight or for atleast 1 hour to swell properly.

Coconut, cardamom & Mango:
Basic chia 
2 tbsp coconut cream
1/2 tsp cardamom
1/2 mango

Stir in the coconut cream and cardamom. Mix the mango smooth and layer the two in a glass. Top with mango slices and coconut flakes/chips.

Pistachio & Raspberry:
Basic chia
1/2 cup raspberries (thawed if frozen)
1 tbsp sweetener of choice
handful of pistachios

Mash the raspberries and add the sweetener. Layer with chia pudding and top with pistaschio nuts.

Chocolate & PB:
Basic chia
1-2 tbsp cacao
1 tbsp maple syrup
1-2 tbsp peanut butter
Stir in the cacao and maple syrup till well combined. Add the peanut butter and just ”swirl” it through the pudding. Top with peanuts and cacao nibs. EPIC!

Creamy vanilla & Strawberry
Basic chia
Cashewcream
 (3 tbsp cashews, 2 tbsp water, 1 tbsp agave, pinch of vanilla mixed smooth)
1/2 cup thawed strawberries
Stir in the cashew cream until well combined. Mash the strawberries, layer the two and top with berries and rawnola.

Enjoy and have a beautiful sunday!

 

Äppelpajschia

Apple Pie Chia (reciep in my upcoming cookbook) Photo: Angelica Zander

 


 

Hej fina Du,

Chiafrön är fantastiska på många vis och något som alltid finns i mitt skafferi. Näringsmässigt är det här lilla fröet en riktig superhjälte och chiapudding är kanske en av de nyttigaste frukostar en kan äta. Jag älskar att starta dagen med en skål chia då det imte tar någon som helst tid (förutsatt att en har förberett chian kvällen innan), det mättar ända fram till lunch utan att jag får cravings däremellan Och det är dessutom galet gott.
Jag har upptäckt att det skiljer sig mellan olika chiafrön med huruvida mycket vätska de suger upp vilket kan vara bra att veta så du slipper bli konfunderad och ledsen om den utlovade krämiga puddingen istället blir en rinnig sörja. Isåfall – ingen fara, ha bara i lite mer frön :)

Grundrecept chiapudding
2.5 dl mandelmjölk
2-3 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
(vill du ha den sötare så tillsätt bara 1 msk agave, lönnsirap eller annan sötning du föredrar)
Vispa ihop mandelmjölk, chiafrön och vanilj i en skål. Vänta 1 minut och vispa sen igen för få en krämig och klumpfri pudding. Ställ in i kylen över natten eller minst 1 timma så fröna hinner svälla ordentligt.

Kokos, Kardemumma & Mango
1 sats chiapudding
2 msk kokosgrädde
1/2 tsk stött kardemumma
1/2 mango

Rör ner kokosgrädde och kardemumma i chiapuddingen. Mixa mangon helt slät, varva de två och toppa med mengobitar och kokoschips.

Hallon & Pistage
1 sats chiapudding
1 dl hallon (tinade eller färska)
1 msk sötning (jag använder helst lönnsirap eller stevia)
1 näve pistagenötter
Mosa ihop hallon med sötning, varva med chiapuddingen och toppa med nötter.

Choklad & Jordnötssmör
1 sats chiapudding
1-2 msk kakao
1 msk lönnsirap
1-2 msk jordnötssmör
Rör ner kakao och lönnsirap i puddingen, ”swirla” ner jordnötssmöret. Toppa med jordnötter och kakaons. Episkt gott och smalar dessert!

Krämig Vanilj & Jordgubb
1 sats chiapudding
Cashewgrädde – 3 msk cashew, 2 msk vatten, 1 msk agave, 1 nypa vanilj mixat slätt
1 dl jordgubbar
Rör ner cashewgrädden i chian, mosa jordgubbarna. Varva de två, toppa med bär och granola.

Ha en fin söndagkväll!

 

 

Du kanske gillar