Fit Femme

Lättstekt abborre med gnocchi, spenat & romanesco

Den här veckan bjuder jag er på ett riktigt gott recept som dessutom är snabblagat. Jag älskar fisk och ser till att äta den två gånger i veckan, och den här gången (igår) blev det en lättstekt abborre med godaste postatisgnocchi och spenat till. Till rätten serverades romanesco-sås, som kanske egentligen mer passar till torsk men var faktiskt (minst) lika gott till abborren.

Ingredienser:

– 1 röd paprika (lite större, eller två mindre)
– 1 vitlöksklyfta
– 1 tsk rödvinsvinäger
– cayennepeppar eller kryddpeppar
– salt och vanlig peppar
– 350 g abborre
– 350 g potatisgnocchi
– två handfull spenat (fräsch, ej djupfryst)
– smör till tillagning av fisk
– olja till tillagning av gnocchi

mat1

Stek eller grilla paprika en aning. Jag gjorde det på grillen i cirka tio minuter på medelvärme.

DSC_0228

Ta 1/2 mandelspån eller, som i mitt fall, hackade mandlar. Skär paprika i bitar och lägg den, tillsammans med mandlarna, i en mixer. Lägg även i vitlöksklyftan (som du har hackat i små, små bitar), en tesked rödvinsvinäger samt lite salt och cayenne- eller kryddpeppar (jag tog den sistnämnda) Mixa allt. Det tar flera minuter tills du får en fin konstistens.

Häll ur romanescosåsen i en skål och lägg den någonstans varmt. Jag har turen att ha en ”tallriksvärmare” här hemma (i ugnen) och kan ha såsen där inne i 80 grader så att den inte blir kall vid servering. Annars kan du också använda micron och värma såsen i några sekunder alldeles innan servering.

Förbered fisken. Abborre ska stekas länge på medelvärme men jag väljer något mjukare alternativ och steker den i cirka 15 minuter sammanlagt (på medelvärme) Jag ser till att vända bitarna flera gånger under processen, samt salta och peppra fisken under tiden den steks (i smör eller olja, det förstnämnda är något bättre/godare)

DSC_0229

DSC_0230

Ta två handfull spenat – ej djupfryst! – och börja tillaga gnocchin. Först ska du koka den i några minuter i saltat vatten, fram tills gnocchisar börjar komma upp på vattenytan. När de väl gjort det ska du sila dem och sedan steka dem i olja – tillsammans med sköljd spenat. Det kan du göra i flera minuter på medelvärme, tills spenaten börjar dofta och gnocchin börjar få en finfin gyllene färg.

Minuterna senare är både fisken (som du har vänt på flera gånger och inte låtit brännas, till den här rätten ska den vara ytterst mjuk) och gnocchin med spenat färdig.

DSC_0233

DSC_0232

Såsen är förhoppningsvis varm ännu och du kan även krydda den lite extra med kryddpeppar innan servering. Och du kan strö över lite mandel över fisken också alldeles innan du bär ut tallrikarna.

DSC_0235

Et voilá!, en jättegod och nyttig maträtt är serverad! Jag serverade den med mineralvatten med jordgubbar i – i vanliga fall hade det gärna blivit ett glas vin till men nu under graviditeten skippar jag till och med en liten ”skål-klunk” i vin.

Så, hoppas du är nöjd med receptet – hojta till om du har gjort den här rätten och vad du tyckte!

Instagram: @andreagrue

Kategori
Du kanske gillar