Christopher Engdahl

Växtrikets Lilla Prinsesstårta

Växtrikets Lilla Prinsesstårta

Kokosgrädde

  • kokosgrädde 400 ml
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 1/2 tsk agave sirap

Vaniljkräm

  • 1 dl blötlagda cashewnötter
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk agavesirap
  • 1 1/2 msk vatten
  • 1 1/2 msk kokosolja

Sylt

  • 400 g tinade jordgubbar
  • 5 msk chiafrön

Sockerkaksbotten

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 msk agavesirap
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1/3 tsk kardemumma

Raw grön marsipan

  • 7 msk agave sirap
  • 12 färska spenatblad
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 msk kokosmjöl

Ställ in kokosgrädden i kylen över natten.

Blötlägg cashewnötterna minst 1 timme.

Använd en liten bunke som kakform (15cm).

Den här tårtan görs upp och ned i en skål. När du är klar vänder du den upp och ner med den platta sidan nedåt på ett serveringsfat och täcker den med den gröna marsipanen. Använd plastfolie i skålen för att göra det lätt att separera kakan efter frysning.

  1. Mixa agave och spenat i en high speed blender (t.ex. vitamix) på låg hastighet tills du har en slät grön sås. Detta tar 4-5 minuter. Du kan behöva stanna och peta ner såsen från väggarna. Häll över såsen i en matberedare. Lägg 1 dl mandelmjöl och mixa. Tillsätt resterande mandelmjöl och fyll på med kokosmjöl lite i taget tills du får en mycket fast deg med marsipankonsistens. Lägg in marsipanen i kylskåpet.
  2. Ta burken med kyld kokosgrädde, kasta vattnet. Tillsätt kokosgrädden i en skål. Vispa med en visp eller elvisp en kort stund, vispa grädden tills den är slät och fluffigt. Ett tips är att sätta skålen och vispen i frysen i 10 minuter innan den vispas. Att ha vispen och skålen kylda hjälper dig att undvika att grädden smälter under vispning. Lägg den vispade grädden som första skikt i skålen med plastfolie. Låt vila i frysen tills du har gjort jordgubbssylten.
  3. Gör jordgubbssylt: Ta en gaffel och mosa de upptinade jordgubbarna tills du bara har små bitar av jordgubbar kvar. Lägga till chiafrön och rör om en minut. Låt sylten sätta sig i kylen i 15 minuter. Lägg ett tjockt lager av sylt ovanpå kokosgräddlagret. Ställ i frysen.
  4. Gör vaniljsåsen genom att mixa alla ingredienser i en vitamix och tillsätt kokosoljan i slutet. Lägg ett lager av vaniljsås ovanpå chiasylts-skiktet. Låt vila i frysen i minst 2,5 timmar (eller över natten).
  5. Gör sockerkaks-skiktet i en matberedare. Lägg sen sockerkaksbotten ovanpå den heltigenom frusna vaniljsåsen. Vänd kakan upp och ned och placera den på en servering tallrik.
  6. Ta marsipanen och flytta den till ett bakplåtspapper och placera ett annat bakplåtspapper ovanpå, rulla degen platt med en brödkavel och placera den över hela tårtan. Skär kanterna så att det ser så jämnt ut som möjligt.
  7. Tårtan är klar! Förvara i kylskåp och ta fram en halvtimme innan servering.
  8. Pudra den med lite kokosmjöl och servera!
Kategori
Du kanske gillar