Fit Femme

Vändningsförsök av baby med traditionell kinesisk terapi

(bilden ovan togs på dagen för exakt ett år sedan)

Hej vänner,

Igår hade jag ett sjukhusbesök då jag just nu lider av anemi och behöver därmed järninfusioner för att stabilisera det hela. Jag har sedan tidigare fått 750 ml i mig men det har tyvärr – och konstigt nog – inte räckt. Så igår fick jag springa iväg från Alp-badet en sväng, gå till sjukhuset för att ligga och få min dos i en timme – och sedan tillbaka till badet igen. Riktigt ”roligt” hur det går att kombinera de bägge men framförallt hur bra järninfusion verkar hos mig. Normalt sett sänker den blodtrycket ordentligt och man orkar inte så mycket mer direkt efter en infusion, men jag märker inte av någonting alls utan kan köra på som vanligt direkt efter att ha legat där med dropp i en timme.

Det jag fick reda på igår också var att jag snart, närmare bestämt nästa vecka, måste börja med min terapi för att få bebisen att vända på sig. Jag är snart i vecka 33 och det har ännu inte vänt sig vilket nu ger det rätt knappt om tid (och plats) Det vore synd om det inte vände på sig och jag skulle tvingas göra kejsarsnitt; jag har ju fött en gång tidigare och känner att jag gärna vill föda normalt igen.

Det finns tre alternativ till att föda baby normalt utifrån min nuvarande situation.

1) Att göra vändningsförsök av baby med traditionell kinesisk terapi, närmare bestämt moxibustion. Det är en terapi som har sin bas i kroppens reflexer, som har 30-40 procentig framgång. Terapin görs dock inte efter vecka 36, så jag kommer tvingas göra tre-fyra stycken innan vi ”ger upp” (om det inte går vägen alltså) Jag har första terminen på tisdag nästa vecka, så håll tummarna för att det går bra och att bebisen reagerar på terapin, vänder på sig och slutligen fixerar sig.

2) Andra alternativet, om det förstnämnda inte fungerar för mig, är manuell vändning som enbart görs på det stora universitetssjukhuset i Zürich. Det är mer som ett ingrepp då du både har kateter och nålar och dropp på dig och dessutom är läkarna beredda att göra direkt och akut kejsarsnitt på plats om det skulle leda till komplikationer. Det är dessutom ytterst få läkare som gör den här typen av vändningen. Den gör tydligen förbannat ont och för babyns del är den riktigt obehaglig. Den kan utlösa kraftiga förvärkar som i sin tur leder till att man måste föda på plats (oftast med kejsarsnitt) Men det finns också framgångsresultat med den här typen av vändning och numera är det tydligen säkrare att göra det. Dock inte garanterat att det går vägen – efter dryga timmen vill läkarna inte störa bebisen mer och vi får ge upp.

3) Att föda normalt även om baby ligger med rumpan före görs enbart på en klinik i Schweiz, nämligen den i staden Richterswil (nära Zürich, vid Zürichsjön) Där får de också ge upp och göra akut kejsarsnitt om det visar sig kunna leda mot komplikationer, men i övrigt har de specialiserats på att få ut barnen den naturliga vägen men i fel position. Det här är det absolut sista steget för en vaginal förlossning men jag vet inte om jag skulle våga gå så långt.

Så, summan av kardemumman är att min kinesiska terapi, som börjar nästa tisdag, måste ge resultat. Om någon har varit med om det kan du gärna kontakta mig och berätta om det gick vägen, antingen här via blogg eller mail: [email protected]

Tack!

Kategori
Du kanske gillar