RAW Races: Iditarod Trail Invitational

Guide, Outdoor, Rawness RAWNESS presenterar några av världens galnaste lopp och äventyr.

RAWNESS gillar upplever som är råa, galna och lite utöver det vanliga. I en återkommande serie kommer vi presentera ett antal lopp och äventyr som verkligen känns RAW på alla sätt och vis.

Iditarod Trial Map

Karta över södra och norra banan på Iditarod Trail Invtiational. Foto: Iditarod

Först ut är Iditarod Trail Invitational är kanske den galnaste av tävlingar vi hört talas om. Den äger rum i februari eller mars månad och pågår parallellt med legendariska Iditarod Invitational, ett hundsläde-race som pågår i ca 30 dagar på en distans av ca 1600km. Skillnaden är att ”Trail Invitational” gör deltagarna till fots (!), på samma sträcka (!!). En helt makalös bedrift om man dessutom ser till väderförhållandena som ibland är ner mot -40 grader, snöstormar och mörker som kan skrämma den mest luttrade äventyraren.

Iditarod Trial Invitational

Deltagare i Iditorad Trail Inviational, ett lopp på 1600km i Alaska. Foto: Iditarod

Banrekordet på den nordliga banan på 1000 miles till fots innehas av Tom Jarding, USA, vilket tog honom 20 dagar 14 timmar och 45 minuter. Många har även försökt att slå andra sorters rekord på banan, exempelvis cyklade Jeff Oatley, en lokal Alaska-bo sträckan på 10 dagar 2 timmar och 53 minuter.

Iditarod Trail Inviational

En deltagare till cykel som vittnar lite om miljön på loppet. Foto: Iditarod

I Sverige har vi inte riktigt ett etableringen av den här typen av extrema supertuffa vinterlopp ännu, men det kommer med stor sannolikhet, bland har ju Fjällräven Polar ett liknande upplägg om än mycket snällare i jämförelse med Iditarod Trail Invitational.

 

Du kanske gillar