Erika Frost

Raw Banoffe Pie

Hello gorgeous,
(scroll down for swedish)

Banoffe Pie, just listen to the word. It kind of hints that it is going to be something delicious, don’t you think? Believe it or not but I use to hate bananas. Hate is a strong word but thats how it used to be. I couldn’t stand the smell, texture or taste of bananas. Especially if they were ripe. So bananas were banned from our house and nothing could disgust me more than sitting next to someone on the bus who ate a ripe banana, I would actually get off the bus. Haha – I know, theres worse things in the world but at that time there wasn’t.

Anyway – that time has passed and now I love them, I even spent 10 days eating nothing but bananas but that was taking it a bit too far and that is also a different story.

_MG_8700

This makes the perfect dessert (or eat it as breakfast, as I did) In the pictures I used small portion sized pie forms but this recipe is for one large pie form (11 inches) who serves about 12 .
Start with covering the form with cling film, it makes things a lot easier.

Crust:
1.5 cup walnuts
7-8 large medjool dates
pinch of salt

Caramel layer:
18 large medjool dates
2 tbsp melted coconut oil
2 tbsp maple syrup
2 tbsp lucuma (optional but adds that little extra)
pinch of salt

Salted caramel sauce:
1/4 of the mixture above
1/2 cup plant milk. I used almond but any kind works.
pinch of vanilla

Coconut whip:
1 can full fat coconut cream
pinch of vanilla
(sweetener of choice)

4-5 ripe bananas

Crust: First mix the walnuts so they’re roughly chopped. A blender works fine but a food processor is better because you want the base to be quite chunky. Add in the pitted dates and mix again until its all chopped, you don’t want a dough but it needs to be sticky. Press it out evenly in your pie form and make sure the crust goes up the sides – it makes a prettier pie.
Put in the freezer while making the salted caramel layer.

Caramel: Add all ingredients in your blender. Mix until all combined and you should now have a smooth, creamy and dreamy caramel. This is SO good and I could eat the whole thing right out of the jug.
Take out 3/4 of the mixture and spread it evenly over the walnut crust. Be careful when spreading it so you don’t break the crust, the caramel is very sticky.

Salted caramel sauce: Add the plant milk, a pinch of vanilla and a little more salt to the remaining mixture and blend again. You want a caramel sauce – if too thick add a little more liquid.

Coconut whip: This can be tricky but when you get the technique this is the best whip ever. It has to be a full fat coconut cream. Put it in the fridge for at least 2 hours. Open and scoop out the top layer, you don’t want the water underneath – save that for the morning smoothie. Whip together with a pinch of vanilla until fluffy. If you want it sweeter you can add a little agave or stevia but the whole thing is so sweet so I prefer it non-sweetened.

Slice the bananas, organize the slices in a spiral. Spoon over the coconut whip and then drizzle over the caramel and decorate with cacao nibs for that extra crunch!

Enjoy! Have a great weekend! <3

 


 

 

Hej underbara du,

Banoffe, visst är det ett läskande ord? Blandningen av banan och toffee eller kola gör att börjar dregla bara jag hör ordet. Haha! Det har dock inte alltid varit fallet. Tro det eller ej men brukade avsky banan. Det fanns inget livsmedel jag skydde mer. Lukten, smaken, konsistensen. Jag tålde det inte. Bananer var förbjudna hemma och min man fick absolut inte äta banan i bilen om jag var med. Det gick så långt att jag klev av bussen om någon åt en banan. Sjukt, jag vet!

Hursomhelst – det är längesedan och nu älskar jag dem. Jag har t.o.m levt på enbart bananer i 10 dagar men det var kanske att ta i lite. Det är dessutom en helt annan historia.

Ska vi göra en paj?

_MG_8693

Den här är perfekt som dessert men funkar även fin-fint till frukost, jag testade imorse. Bra bränsle innan morgonlöpturen. På bilderna har jag gjort dem i portionsformar men receptet är anpassat efter en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm. Det blir ca 12 bitar. Börja med att slå in hela formen i plastfolie, det gör saker och ting enklare.

Botten:
3.5 dl valnötter
7-8 stora medjooldadlar
en nypa salt

Kola:
18 medjooldadlar – urkärnade
2 msk smölt kokosolja
2 msk lönnsirap
2 msk lucuma (valfritt men gör det hela liiite bättre)
en nypa salt

Salt kolasås:
1/4 av kolan ovan
ca 1 dl växtmjölk (jag använde mig av mandelmjölk men vilken som funkar)
en stor nypa vaniljpulver
e stor nypa salt (ja, salt igen – den här kolasåsen får gärna vara salt – sjukt god brytning till allt det söta)

Kokosgrädde:
1 burk kokosgrädde, ev kokosmjölk – inga lightvarianter tack!
en nypa vaniljpulver

4-5 bananer

Botten:Börja med att mixa nötterna tills det är grovhackade i en blender eller matberedare. Jag föredrar att använda matberedare, det blir lättare att få till en lite mer ”chunky” botten då. Tillsätt dadlarna och saltet, mixa igen tills du har ett ett massa som går att forma. Tryck ut den i pajformen, se till att nötmassan går upp på kanterna – pajen blir mycket snyggare då. Ställ in i frysen medan du gör kolalagret.

Kola: Nu använder vi helst en blender. Mixa dadlar, kokosolja, lönnsirap, lucuma och salt till en helt jämn och slät kola. Det här är så sjukt jäkla gott. Jag kan äta den här kolan med sked. Ta ut 3/4 ur kannan och smeta ut jämnt över nötbottnen. Var lite försiktig, kolan är superkladdig och vill gärna fastna i bottnen.

Salt kolasås: Den återstående 1/4 mixar du med växtmjölk, vanilj och salt. Du kan behöva skrapa loss kolan från kanterna för att den ska mixas ordentligt. Nu vill du ha en kolasås – känns den för tjock? Tillsätt i så fall lite mer vätska.

Kokosgrädde: Kokosgrädde kan vara lite trixigt att få till men när man fått in tekniken (och rätt sorts grädde – jag använder en ekologisk på tetra. Den finns dock inte i butik men den lila på tetrapack, Santa Maria extra creamy kokosmjölk funkar fint) Ställ kokosgrädden i kylen i minst 2 timmar, öppna och skopa ur den tjocka lagret – koksvattnet i botten får inte följa med. Spara det och ha i smoothien – gott! Ha i en nypa vanilj och vispa med elvisp tills fluffigt. Jag väljer att inte söta koksgrädden av två skäl, kokos har en hel del sötma i sig själv samt att pajen i övrigt är så vansinnigt söt så det är skönt med något mindre sött för att bryta. Men vil du söta den går det bra med agave eller stevia.

Skiva bananerna och lägg dem omlott i en spiral i pajformen. Toppa med kokosgrädden och ringla över kolasåsen. Avsluta gärna med lite kakaonibs för extra crunch.

NJUT!

Önskar Dig en ljuvlig helg!

Med värme,
Erika

Kategori
Du kanske gillar