Sophie Odelberg

Nedervallen, Bildbomb

AK9W3166AK9W3173AK9W3191AK9W3229AK9W3293AK9W3256AK9W3280AK9W3599

Emilias och Linneas egengjorda ost och smör! Fantastiskt gott!AK9W3356AK9W3357AK9W3358AK9W3428AK9W3455AK9W3458AK9W3471

Det är inte varje dag man hänger på en fäbod och det är inte varje dag man får äta egenkärnat smör och äta egengjord ost! Igår drog jag väldigt spontant till Hälsingland, till ett litet ställe nära Tönnebro där min kompis Emilia har en familjegård med tillhörande färbod. Till saken hör att det finns en mängd fäbodar över Sverige men det är inte många som idag fortfarande är i bruk. Egentligen jobbar Emilia på ett stort sportmärke i Stockholm men har sedan 3 år tillbaka spenderat två semesterveckor i sitt föräldrahem och väckt deras gamla fäbod till liv tillsammans med en gammal jobbarkompis. Dem får låna två mjölkkor och en kalv som dem mjölkar två gr om dagen för att sedan förädla mjölken till smör, ost, grädde, yoghurt mm. Dem öppnar fäboden för allmänheten för att folk ska kunna komma dit och visar hur allt går till och det är så häftigt. När Emilia frågade om jag vill komma så åkte jag direkt!

Det var så mysigt, vi drack kaffe, badade, jag fick testa att mjölka (vilket inte var lätt!!) och självklart gosa med den galet söta kalven. På kvällen grillade korv och ”pinn”-bröd och njöt av den fantastiskt fina solnedgången. Om ni har vägarna förbi Tönnebro ska ni definitivt köra förbi Nedervallen och ta en fika! Dem har öppet fram till söndag 10 juli!

Du kanske gillar