Charlotte F.

Kronärtskockan – ett supernyttigt vegoalternativ.

IMG_1170

När jag växte upp fick jag sällan traditionell vardagsmat som spaghetti och köttfärssås utan allt som ofta lite mer udda saker som kastanjer och kronärtskocka. Jag lärde mig tidigt att gilla det och kronärtskockan är idag en av mina stora favoriter och ett perfekt alternativ till kött på t ex meat free mondays. Det är också billigare än både kyckling och rött kött.

Kronärtskockan är en tistelväxt från Medelhavsregionen som skördas i Sverige under sensommaren och hösten. Den vi ser i matbutikerna så här års är importerad från tex Frankrike.

Det pratas alltför sällan om hur fantastiskt nyttig kronärtskockan är. Så förutom att den är en av de mest lättlagade, varierbara och goda vegetariska alternativen och tillbehören, är den alltså ett riktigt superfood med följande egenskaper:

  1. Antioxidantisk – kronärtskockan är mycket rik på antioxidanter, i rå form t o m mer än blåbär…
  2. Bättre matsmältning – Kronärtskockan innehåller bl a fytonäringsämnena (antioxidanter) Cynarin och Silymarin som gynnar vår matsmältning, stimulerar gallblåsans funktion och verkar kolesterolhämmande. De hjälper levern rensa ut gifter och bryta ner fett. Detta bidrar till förebyggande mot bl a åderförkalkning.
  3. Cynarinet hjälper kroppen att påskynda matens väg genom tarmsystemet och minskar därmed matsmältningsbesvär som uppsvälldhet, gaser och halsbränna. Det är också den som gör så att det mesta smakar sött efter att vi ätit upp kronärtskockan.
  4. Fiberrik – med sitt höga fiberinnehåll, en portion ger ca 1/3 av RDI av fibrer, hjälper  den också tarmflödet till normal funktion.
  5. Inulin – den fibersorten som dominerar, är prebiotisk. Det betyder att den bl a hjälper till att öka proportionerna probiotika i tarmen (goda bakterier) som i sin tur främjar god tarmflora, matsmältning, ph-balans, hormonbalans och ämnesomsättning.
  6.  Vitamin – och mineralrik –  Innehåller bland annat K-vitamin som sägs skydda mot demens och alzheimers samt bidrar still starkt skelett. C-vitamin som förbättrar immunförsvaret och deltar i skapandet av proteinet kollagen. Magensium och kalium som är viktiga för många av kroppens funktioner bl a nervsystem, ämnesomsättning och upptaget av kalcium. Folsyra – som är mycket viktig för gravida samt för celldelning.
  7. Sänker blodtrycket – Med sitt höga innehåll av kalium hjälper den sänka natriumhalten som vid obalans kan orsaka högt blodtryck.

Några enkla sätt att äta kronärtskocka:

  • Koka lugnt tills bladen går att ta av. Häll bort vattnet och låt rinna av. Blanda lite ekologisk smör med havssalt och dippa bladen. När du kommer till hjärtat, skär bort ”skägget” och häll på en vinaigrette. Alternativ till smöret är pressad citron, olivolja och havssalt.
  • Ersätt köttbiten med en kronärtskocka – och ät med valfria tillbehör.

IMG_0858

  • Köp en burk kronärtskocksbottnar, lägg dem i en ugnssäker form med lite olivolja och använd som bas istället för pajdeg. Lägg på stekta kantareller och parmesan, tomater, pesto ch mozzarella eller chevré, pinjenötter och lite honung. Gratinera i ugnen tills osten har smält.
  • Ställ fram till drinken och ät den kall med en vinaigrette att dippa i. Blanda 3 delar olivolja, 1 tsk dijonsenap, 1 del vitvinsvinäger, 1/2 tsk honung, salt och peppar.

IMG_1175

 

Kategori
Du kanske gillar