Boveteburgare med ”grillade” mynt, tzatsikinudlar och mandelsås.

Inspo, Rawness Veronica Sarge Cech bjuder på en riktig höjdarrätt som toppas med mandelsås - måste testas!

Två timmar innan ”den riktiga” tillagningen kan börja förbereder du:

Nudlar
1/2 skalad gurka riven eller snurrad ;)

Tzatsikisås
1 dl sesamkärnor
1-2 msk rumstempererad kokosolja
1-2 vitlöksklyftor
Färskpressad citronjuice
Himalayasalt
2-3 dl vatten

Gör så här
Mixa sesamkärnor till mjöl. Mixa med kokosolja tills du har en tahini. Ha i övriga ingredienser och mixa till en tzatsikismakande sås. Lägg ner gurknudlar och låt dra i cirka två timmar.

Blötlägg 2-3 dl helt bovete minst 30 minuter, men funkar med två timmar.

bild kopia 2

”Grillade” zucchinimynt
Liquid smoke
Olivolja
Himalayasalt

Gör så här
Skiva zucchini. Ta liiiite liquid smoke i en skål, för mycket kan övermäktigt. Salta och häll i olivolja. Lägg i zucchinimynt och låt marinera minst två timmar.

När allt marinerats och blötlagts lägg zucchinimynt i torkugn eller vanlig ugn. Torka i ugn på låg temperatur med öppen ugnslucka eller använd torkugn.

Boveteburgare
2-3 dl blötlagt helt bovete
1-2 cm morot
1 selleristjälk
2-3 msk vatten
Curry (efter smak)
Himalayasalt (en nypa)

Gör så här
Mixa morot,selleri och kryddor till en fin röra. Tänk på att det är viktigt att skölja det blötlagda bovetet VÄL. Om du inte sköljer noga kan du få magknip av bovetet. Smaka gärna på bovetet då det ibland har en tendens att vara bittert. Om det är bittert behöver du ta en annan förpackning med bovete. Ta i hälften av bovetet och mixa med grönsaks-och kryddblandningen. Tillsätt vatten för att lättare få ihop mixen. Var dock försiktig så att inte massan blir för blöt. Du ville få till en fast ”färs”. Häll ut färsen i en skål och rör ned resten av bovetet. Forma biffar och torka antingen i torkugn eller vanlig ugn. I min torkugn tog det 4-5 timmar att torka burgarna och zucchinin till önskad konsistens.

bild

Ta gurknudlarna och häll genom trådsil och pressa något. Gurknudlarna kommer ha tagit smak av tzatsikiröran. Använd gärna vätskan efteråt. Lägg i skalet från gurkan och ät detta som en kall/rumstempererad soppa. Gott!

Mandelsås
1 msk raw eller ”vanligt” mandelsmör
1 msk rumstempererad kokosolja
1-2 tsk koriander (torkad)
1 nypa himalayasalt

Gör så här
Rör runt ingredienserna tills de smält ihop. Man kan även göra detta genom att mala mandlar till mjöl, sedan ha i kokosolja och kryddor.

”På bilden har jag lagt till surkål, avakado och hemmaplockade vinbärsblad. Jag lade zucchinimynten under och på boveteburgarna. Curry och liquidsmoke ihop…vem behöver grilla något på grill när man kan torka i torkugn” /Veronica Sarge Cech

Kategori
Du kanske gillar