Karin Rahm

Senaste mattrenden: Insekter

På fredag den 4 september öppnar skadedjursföretaget Rentokil en pop-up-restaurang på Sergels Torg i Stockholm. Det som finns på menyn är bland annat mjölmask, gräshoppor och syrsor. Pestaurant är öppen för allmänheten och har fått sitt namn från engelskans pest, som betyder skadedjur.

Insekter innehåller mängder av protein, B-vitamin och mineraler som järn och zink samtidigt som fetthalten är mycket låg. Det passar både bra in i vår hälsomedvetna livsstil och de utmaningar vi har i form av ett växande fetmaproblem i västvärlden, berättar Andreas Tapper på Rentokil.

– Dessutom betyder befolkningsökningen och ett välstånd som breder ut sig att det förmodligen kommer att bli brist på kött i framtiden. Det problemet kan vi lösa genom att låta insekter bli en del av vår kosthållning. Många insekter betraktas redan som en delikatess i Asien och i Holland kan man köpa köttbullar med insektsprotein, fortsätter han.

Tanken är att konceptet ska ge oss en försmak av framtidens mat och på plats finns även Ellen Gellerbrant, en av skaparna av Insects for Starters, en blogg av två kostvetare från Göteborg som vet varför vi ska äta insekter och som delar med sig av inspirerande recept med insekter som huvudingrediens.

Rentokil Pestaurant är bara öppen fredagen den 4 september mellan kl. 11 och 16 på Sergels Torg i Stockholm. Passa på att gå dit och smaka på några utsökta baggar. Om du törs…

//English

On Friday, September 4, the pests firm Rentokil opens a pop-up restaurant at Sergels Torg in Stockholm. The menu include mealworms, grasshoppers and crickets. Pestaurant is open to the public and got its name from the English word pest.

– Insects contain lots of protein, B vitamins and minerals such as iron and zinc, while the fat content is very low. It suits well into our health-conscious lifestyle and the challenges we have in the form of a growing obesity problem in the western world, says Andreas Tapper from Rentokil.

– And the increase in population and prosperity will probably mean a shortage of meat in the future. That problem we can solve by allowing the insects to become part of our diet. Many insects are already regarded as a delicacy in Asia and in Holland you can buy meatballs with insect protein, he continues.

The idea is that the concept should give us a foretaste of the future of food. You can also meet Ellen Gellerbrant, one of the creators of Insects for Starters, a blog by two diet consultant from Gothenburg who know why we should eat insects, sharing inspiring recipes with insects as the main ingredient.

Rentokil Pestaurant is only open on Friday, September 4, between the hours 11 and 16 at Sergels Torg in Stockholm. Take the opportunity to taste som delicious bugs. If you dare …

Kategori
Du kanske gillar