Bang's Blogg

Själv brukar jag träna med storlek M, men även den är något liten vid plusfören. Foto: Bang Engström

TIPS: Maxa åkningen – byt truga

Gillar man att åka längdskidor så vet man vikten av att använda sig av en bra skidstav. Tyvärr är det fortfarande väldigt vanligt att bra stavar också kommer tillsammans med omåttligt små trugor. Dagens tips! Byt truga och maxa din åkning.

För er som tränar inför Vasaloppet och bor i Stockholm eller södra Sverige vet att vi inte alltid är så bortskämda med stavfästet. Tyvärr får också väldigt många stavbrott vid träning eller under självaste Vasaloppet när stavarna inte får fäste och letar sig ner i snön. Ta hand om dina finstavar och byt truga. det finns i dag en uppsjö med trugor för olika ändamål och storlekar. Beroende på vilken tillverkare man har på sin längdskidstav kan även utbudet av trugor variera. En del stavar är ovala nertill, andra runda och olika stora. En del har snabbfäste och andra inte. Köper man en stav i dag för dryga tusenlappen brukar det medfölja en lite racing truga. Denna typ av truga är snudd på oanvändbar i Stockholmsområdet då det helt enkelt är för få dagar med hård packad snö för trugan att fästa i.

Vill man ha bättre flyt i åkningen under mindre roliga förhållanden så satsa på en större truga men inte en allt för stor då den kan påverka känslan i stavpendligen och även den totala höjden. En truga i M eller L brukar fungera ypperligt och räcker långt. Bättre stavfäste ger roligare åkning. Speciellt vid stakning. Är man osäker på vilka trugor som passar brkar det framgå i produktbeskrivningen. Annars brukar trugor från samma tillverkare fungera till de flesta stavarna de har i sitt sortimenet.

Montering är enklare än vad man kan tro. En varmluftpistol alt. högeffektiv hårtork kan fungera. Värm trugan tills limmet smält. Smält lite lim i den nya trugan å trä på. Låt svalna. Sedan är det bara att ge ut i spåret.

Kör hårt!

One Way Flash Basket M 
Pris: 159kr
SWIX Basket 97L
Pris: 129kr

Själv brukar jag träna med storlek M, men även den är något liten vid plusfören. Foto: Bang Engström

Själv brukar jag träna med storlek M, men även den är något liten vid plusfören. Foto: Bang Engström

 

Du kanske gillar