Bang's Blogg

TEST: Varm och vattentät vintersko för barn – VIKING YME GTX

Att vara ute och leka i ur och skur men framför allt i snö och slask ställer sina krav på kläder och skor. En bra vintersko ska förutom att vara varm även vara vattentät, andas bra ha en greppig yttersula som också är slitstark. Vinterns skotest är avslutad och här kommer testrapporten för Vikings Yme GTX.

Nu är det dags att summera årets vinterskotest och först ut är Viking Yme GTX. Den vattentäta skon från norska Viking är en extra vadderad vintersko för barn med Gore-Tex membran. Med sin robusta yttersula i naturgummi och mellanhöga skaft ska det bli spännande att se hur den presterar en vinter på förskolan och utanför.

Material
Viking Yme GTX är en riktigt gedigen vintersko för barn. Detta märks främst på vikten av skon men även andra detaljer som yttersulans tjocklek och den generösa mängden av innerfoder. Skons ovansida är tillverkad i skinnimitation och textil som dels sparar en del på vikten men även möjliggör en rad olika färgalternativ vid tillverkning. Yttersulan hos Viking Yme GTX är tillverkad i naturgummi och det vattentäta membranet i skon kommer från Gore-Tex (insulated comfort). Det fluffiga innerfodret hos Viking Yme GTX är tjock, riktigt tjockt och består av ett ullfoder.

Ovandel i skinnimitation och textil. Innerfoder är värmande ull tillsammans med Gore-Tex membran för att aktiv andning och vattentäthet. Foto: Bang Engström

Ovandel i skinnimitation och textil. Innerfoder är värmande ull tillsammans med Gore-Tex membran för att aktiv andning och vattentäthet. Foto: Bang Engström

Funktion
Viking Yme GTX är en renodlad vintersko för barn som behöver en riktigt varm vintersko för lek och utomhusaktiviteter utan att begränsas av skons konstruktion. Den tjocka sulan isolerar väl värmen inne i skon utan att låta kylan från marken tränga upp. Skon har även en riktigt bra vattentäthet som kommer från Gore-Tex och med den aktiva andningsförmågan blir aldrig Viking Yme GTX riktigt övervarm så att fukt inte kan transporteras ut. Skon har också en mycket smidig skaftvidd vilket inte alltid är en självklarhet för vinterskor för barn. Skaftvidden ligger på 23 cm i storlek 25 och 12 cm skafthöjden på för samma storlek. Detta är gott nog för att klara spontanhopp i vattenpölar utan att byxsnodden måste vara på plats under skon.

Utöver detaljsömmar och två kardborreband är skon ganska så ren från onödiga detaljer som samlar smuts eller som kan gå sönder. Tådelen hos Viking Yme GTX är något rundad för bättre värmeflöde och kompatibilitet med tjockare strumpor.

Mellanhögt skaft som håller vätan ute. Tåboxen är detaljsydd och är även något rundad. Foto: Bang Engström

Mellanhögt skaft som håller vätan ute. Tåboxen är detaljsydd och är även något rundad. Foto: Bang Engström

Användning
Vinterskon från Viking är utan tvekan den smidigaste och varmaste vinterskon vi använt till barnen. Det varma fodret värmer otroligt väl medan membranet från Gore-Tex och skons övriga konstruktion samspelar vilket resulterar i en behaglig värme utan att barnet börjar frysa inifrån. Denna sko har varit med sedan hösten och lägsta temperaturer Viking Yme GTX varit testad i är vid -14 grader. Även då presterade skon väl när det kommer till värme och komfort. Vid så pass låga temperaturer finns det alternativ som Sorel kängor men alternativen från Sorel är inte lika smidiga som Viking Yme GTX, speciellt inte när barnet är mindre. Då kan uteleken bli väldigt ansträngande för barnet när den måste plumsa runt i tunga scooterkängor. Viking Yme GTX är en riktigt fullträff från norska Viking som verkligen tagit uppgiften på allvar att leverera en varm och slitstark vintersko till familjens minsta medlemmar.

Yttersulan hos Viking Yme GTX är tjock och tillverkad av naturgummi. Även om yttersulan är tvåfärgad så känns materialet samma oavsett vilken färg den har. Mittdelen på yttersulan upplever jag däremot att den sviktar mer än på sidorna. Men så ska det vara om man vill konstruera en bekväm sko som inte känns som en planka på undersidan. När det kommer till naturgummit så fungerar greppet väldigt bra i många temperaturer och underlag. Däremot vid is och blöta hällar kan naturgummit bli lite för hårt i kylan och därmed också göra yttersulan halare än när det är mildare väder. Efter en vinter är yttersulan fortfarande snudd på osliten. Perfekt om skon ska gå i arv till ett syskon.

Yttersulan hos Viking Yme GTX är överlag mycket bra och slitstarkt. Men se upp för is och blöta hällar då den kan bli lite hal. Foto: Bang Engström

Yttersulan hos Viking Yme GTX är överlag mycket bra och slitstarkt. Men se upp för is och blöta hällar då den kan bli lite hal. Foto: Bang Engström

Underhåll
Viking Yme GTX är även mycket snäll vid underhåll. Oavsett om ditt barn lekt på underlag som du själv kanske inte hade satt din fot i så återfår Viking Yme GTX sin fina färg tillbaka efter handtvätt eller maskintvätt i 30 grader. Yttersulan samlar heller inte upp en massa onödiga små gruskorn som följer med in i hallen utan har ett ledigt mönster med bra lerrensning. För bästa resultat kan man använda flytande tvättmedel för Gore-Tex produkter. Innersulan är också urtagbar.

Yttersulan hos Viking Yme GTX är ledig och samlar inte på sig en massa onödigt smuts. Foto: Bang Engström

Yttersulan hos Viking Yme GTX är ledig och samlar inte på sig en massa onödigt smuts. Foto: Bang Engström

Sammanfattning
Vinterskon från Viking överraskade oss verkligen. Den fina vattentätheten, det fina fodret och skons hållbarhet överglänste det mesta vi haft tidigare. Skon är väldigt allsidig och barnet som är tre år kan enkelt ta på sig skorna själv. Skons två kardborrespännen håller foten på plats så att det snudd bli omöjligt att ens dra av skon utan att först lossa på kardborrebanden. Det enda som vi inte riktigt varit nöjda med är detaljfärgen vid tåboxen som börjat falla av efter två månader på en höft. Detta är inget som påverkar funktionen utan det ser bara lite trist ut. Viking Yme GTX får högsta betyget 5/5 och är en produkt jag varmt kan rekommendera. Använd Viking Yme GTX med en varm ullstrumpa så blir värmeisoleringen ännu bättre.

VIKING YME GTX
Betyg: 5/5
(utmärkt produkt)

Plus:
– Mycket varm
– Slitstark
– Lätt men ändå robust
– Bra vattentäthet
– Namnlapp på insidan av plösen

Minus
– Färgdetaljer släpper sin färg lite väl tidigt

Du kanske gillar