Bang's Blogg

GNEIS Sahara skalset sätts på prov. Foto: Hans Schönning

TEST: Sahara – Ultralätt regnställ från GNEIS

Det svenska klädmärket Gneis  har under flera år producerat funktionella utomhusplagg för barn. Huvudfokus på kläderna har varit design, funktionalitet och att ge bästa förutsättningar för barn att vistas i naturen. Med Gneis på kroppen så finns det inget dåligt väder.

En av bästsäljarna hos Gneis är deras regnställ Sahara. Sahara började som en produkt riktade för barn men med ökad popularitet hos kunderna och med kvalité som inte gav vika blev steget naturligt för Gneis att även erbjuda Sahara i seniorstorlekar. Sahara är ett 2.5-lagers lättviktsställ med vädersäkra blixlås, hög vattentäthet och generös passform med fina justeringsmöjligheter. Jag har testat Gneis Sahara.

Första intryck:
I ett mycket lätt paket låg mitt skalset från Gneis. Den lövtunna jackan prasslade fint när jag packade upp den tillsammans med byxorna. Det snygga mönstret på insidan av jackan påminner om dyra membran man kan hitta hos plagg som kostar det tredubbla. Sömmar och dragkedjor såg bra ut och färgen stämde bra överens med produktbilderna. Jackans material känns glatt men mjuk.

Byxorna är lätta, tunna och skyddar bra mot väta och andas bra. Foto

Byxorna är lätta, tunna och skyddar bra mot väta och andas bra. Foto

Funktion:
Gneis Sahara är ett skalset i högsta kvalité med hela 20.000 vattenpelare när det kommer till vattentäthet. Jackan har flera fickor försedda med dragkedja och många justeringsmöjligheter vid avslut och midja. Byxorna är tillverkade av samma fina material som jackan och har även den många justeringsmöjligheter vid benslut och midja. Utöver knappspänne vid benslutet finns även ett kraftigt men följsam blixtlås vid benslutet.

Gneis Sahara är bekväma att röra sig tack vare konstruktionen. Foto: Hans Schönning

Gneis Sahara är bekväma att röra sig tack vare konstruktionen. Foto: Hans Schönning

Passform:
Gneis Sahara är rymlig i passformen som ett skalset ska vara. Den fina konstruktionen av plaggen ger fint utrymme för rörlighet. Det ovadderade skalsetet är lätt att ta på sig och fungerar bra att användas som ytterlager vid lager-på-lager principen. Den fina passformen/konstruktionen gör även att det inte är några konstigheter att ta på sig skalsetet över vanliga kläder. Jackan är något smalare upptill men desto bredare vid midjan och över magen. Huvan täcker huvudet bra och kragen går en bra bit upp mot halsen. Armarna är av standardlängd med elastiska muddar och kardborreband för bra förslutning. Byxorna är någon konformade men också generösa i passformen. Midjan är något smalare och försedda med resårband runt om. Längden är varken kort eller lång för sin storlek.

Skalsetet Sahara från Gneis. Foto: Hans Shönning

Skalsetet Sahara från Gneis. Foto: Hans Shönning

Användning:
Gneis Sahara skalset är otroligt lätt och därför också enkel att packa med sig när man kan behöva det. Jackan presterar bra vid regn och även under lättare arbete i regn och blöta yttermiljöer. Den generösa passformen hos jacka och byxa gör att den varken stramar åt när man sitter ner, arbetar på huk eller promenerar. Vattentätheten är mycket god hos både byxan och jackan. Något som jag saknade är ventilationsjustering hos plaggen. Vid aktiviteter med lite högre intensitet iförd Gneis skalset kunde det bli lite för varmt emellanåt men överlag andades plaggen bra.

Huvan presterar mycket bra när det kommer till vind och vattentäthet och är även den justerbar. Mössa, keps och cykelhjälm (Specialized Prevail) är inga problem för den att sluka. Det mjuka materialet i huvan och avsaknaden av skärm eller formbara bågar gjorde huvan ett lätt byte för byiga vindar. Byxan är riktig trevlig att använda för olika ändamål. Under testet fick den följa med på grisiga cykelturer, vårstädning på tomten, samt lite park- och skogshäng med familjen. Byxan höll måttet och presterade väl samt kändes väldigt lätt. Man kände aldrig av byxan men den fanns där. Något som jag dock saknade är fler justeringsmöjligheter längs smalbenet och fickor.

Praktisk huva med justerband. Foto: Hans Schönning

Praktisk huva med justerband. Foto: Hans Schönning

Sammanfattning:
Gneis Sahara skalsätt är ett perfekt skalset för aktiva personer som söker kvalité och funktion i en aktiv vardag. Det lätta skalsetet tar lite plats i väskan och har en bra passform vilket gör användningsområdet stort. Den höga vattentätheten i plaggen gör den ett bra val för den som vill ha ett högfunktionellt skalset för mindre pengar. Gneis Sahara finns i både dam och herrstorlekar samt för barn.

Omdöme:
Gneis Sahara är ett funktionellt skalset med mycket god vind- och vattentäthet till ett bra pris. Det ovadderade skalsetet passar bra till många olika aktiviteter och kostar en bråkdel vad liknande plagg gör hos premium-märken. Mycket prisvärd produkt.

GNEIS SAHARA Skalset
Pris: 1290kr

Detaljer:
– DWR-behandlat 2,5-lagers yttertyg
– 20 000 g/m2/24h andning
– Alla sömmar tejpade
– Förböjda framåtvinklade ärmar
– Ärmavslut med resår som kan regleras med kardborreslejf
– Fast huva med tunn foam i huvkant
– Reglering av huva med elastisk snodd både fram och bak
– Reglering av jackans vidd i nederkant med elastisk snodd och stoppers
– Vattenskyddat frontblixtlås från YKK®
– Två sidofickor och en bröstficka på jackan med YKK®-blixtlås, vattenskyddade under slå
– Resår i midjan på byxan samt reglering av vidd med elastisk snodd och stopper
– Benslut med elastisk snodd och stopper för reglering av vidd samt kort YKK®-blixtlås, som försluts med knappslejf
– Cordura® förstärkt kanal längst ner i benslut
– Reflexer fram och bak på jacka
– Reflex bak på byxa
– Vikt set (Herr large/52) ca 498gr

Justerbara armslut. Foto: Hans Schönning

Justerbara armslut. Foto: Hans Schönning

Gneis Sahara tål tuffa tag. Foto: Hans Schönning

Gneis Sahara tål tuffa tag. Foto: Hans Schönning

Gneis Sahara har en konstruktion som ger gott om rörelsefrihet. Foto: Hans Schönning

Gneis Sahara har en konstruktion som ger gott om rörelsefrihet. Foto: Hans Schönning

Du kanske gillar