Bang's Blogg

Atom SL Hoody ute på intervallpass.

TEST: Fjäderlätt och oumbärlig – Arc’teryx Atom SL Hoody

Från skaparna av Beta och Gamma kommer nu nästa nya klassiker från Arc’teryx! För oss som gillar att träna på våra egna villkor, när vi vill och var vi vill kommer nu till våren en av årets stora nyheter. Den heter Atom SL Hoody och finns i både dam och herr storlekar. Jag har testat den fjäderlätta nyheten som inte bara är duktigt snygg men också riktigt funktionell utan en massa krimskrams.

Fler och fler plagg dyker nu upp för högintensiv träning. Plaggen blir mer följsamma, lättare och funktioner som andning och ventilation förbättras. Nya Arc’teryx Atom SL Hoody är precis en sådan produkt flera av oss varit ute efter men kanske inte alltid hittat ute i handeln. Tillverkad i ett ultralätt material med supertunt foder och inga onödiga detaljer som tar upp vikt är Atom SL Hoody i en klass för sig. Här ska vikten sparas in. Fokus ligger istället på komfort, funktion och användarvänlighet. Jag har testat nya Atom SL Hoody.

Funktioner
Den stora fördelen med Atom SL Hoody är dels vikten men även jackans tekniska lösningar som inte bygger på att ytterligare komponenter adderas. Istället väljer Arc’teryx att arbeta med olika material och konstruktioner som ger fina funktioner och en väldigt nära passform. Huvan på Atom SL Hoody är slapp men väl på huvudet väldigt tight men dock rymlig. Mössa under huvan är inga konstigheter och den inbyggda skärmen framtill ger det där lilla extra skyddet man ibland behöver när vind och nysnö retas med en. Tyvärr saknar huvan foder och den är också ibland lite för slapp i strukturen så den lätt lindar in i sig själv vilket resulterar i ett uppnystande av huvan innan användning. Huvan är också ganska svår att få på när jackan är stängd men det går med lite pillande. Jackans krage är hög och ger bra skydd mot vind åt både hals och över mun. Atoms SL’s unika konstruktion med elastiskt material på undersidan av armen som dessutom är borstad på insidan ger en behaglig värmeisolering medans armarnas ovansidan är något förlängd vid armslutet. Behovet av reglerbara armslut infann sig i början av testperioden men är inget jag nu direkt saknar.
Arc’teryx Atom SL Hoody har två stora sidofickor som är försedda med dragkedja. Fickorna rymmer mycket och är täta och inte i nätmaterial man kan hitta hos en del enklare alternativ. Det stora blixtlåset på framsidan har inga fasta lägen utan glider lätt upp om man drar på sidorna. Du kan alltså öppna upp Atom SL Hoody som en tröja/skjorta med knäppspännen. Jackan har snoddlås på höger sida och funktionsmässigt fungerar den mycket bra. Däremot ogillar jag lite placeringen av snoddlåset som kräver en del gymnastiska färdigheter för att nå.

Huvan är lätt och ofodrad. På huvudet gör den ett bra jobb men är något bökig att sätta på när jackan är stängd.

Huvan är lätt och ofodrad. På huvudet gör den ett bra jobb men är något bökig att sätta på när jackan är stängd.

Användning
Arc’teryx Atom SL Hoody är precis ett sådant plagg en gärna har med sig överallt, och alltid. Atom SL Hoody kan användas som ytterplagg, mellanlager, som tröja eller varför inte ett shoppingjacka när ingen annan jacka är lagom varm för att ha på sig i ett varuhus eller byggmarknad. Eftersom varenda detalj som adderas väger så är också extra lull-lull som justerbara armslut, finjustering av huva, foderförsedd huva och reglerbara ventilationsöppningar detaljer man kanske får drömma vidare kring. Den ultralätta jackan från Arc’teryx är ett perfekt träningsplagg som gör sig lika bra för spännande löppass i skogen som mtb-tur med vännerna. Eftersom Arc’teryx Atom SL Hoody tar sådan liten plats är den också väldigt enkel att packa ner i vad som helst. För kyligare sensommardagar är den perfekt att använda som värmeplagg vid fikastop i skogen när dunjackan är för stor att rymmas i dagssäcken. För vardagslöpning och uppvärmningsplagg är den också mycket bra till. Tyvärr märkte jag av att den inte alltid var bekväm att bära som överdragsplagg efter supersvettiga träningspass när luvan saknar foder och det svala materialet kom i kontakt med en svettig nacke. Användningsområdena är som sagt många för Arc’teryx nya superjacka som andas aktiv livsstil.

Atom SL Hoody från Arc’teryx hårdtestas. Bild: Bang Engström

Atom SL Hoody från Arc’teryx hårdtestas. Bild: Bang Engström

Underhåll
Den lätta jacka på 265g (väg av mig) i storlek M trodde jag först skulle innebära problem vid tvätt. Det tunna fodret påminde om andra produkter som det totalt blivit kaos med efter maskintvätt men min oro skulle visa sig vara utan grund. Atom SL Hoody har på insidan ett tunt lager med foder (Coreloft compact fibre insulation 40g/m2) som är fastsydd med sömmar som bildar en massa rutor på 4.5cm på insidan. På så sätt sitter fodret fast och inte har möjlighet röra på sig efter tvätt. Fodret är även väldigt slitstarkt så räkna med lång livslängd.

Atom SL Hoody pasar bra till löpning oavsett om det handlar att asfalt eller i skog.

Atom SL Hoody pasar bra till löpning oavsett om det handlar att asfalt eller i skog.

Sammanfattning
Arc’teryx Atom SL Hoody är den tunna superlätta jackan som alltid ställer upp. Med sin unika konstruktion samt moderna materialval och tekniska lösningar gör att Atom SL Hoody nästan alltid är med mig när jag tränar. Detta är ett plagg alla bör ha i sin träningsgarderob oavsett om man klättrar, cyklar, springer eller bara gillar att vara i naturen. Är man ute efter en mer rejälare jacka med samma tänk och bättre väderskydd finns även Atom LT Hoody som man kan kika på.

Arc’teryx Atom SL Hoody
Pris: Produkten kommer till handeln våren 2016
Betyg: 4/5 (Mycket bra produkt)

Specifikation
-Coreloft foder
-No-Slip-Zip™ dragkedja
-Huvskärm
-Förlängda armslut på ovansidan

Plus
– Bra blixtlås
– Enkel att underhålla
– Bra värmeisolering
– Bekväm att bära med mycket bra passform
– Packvänlig
– Lätt
Minus
– Bökigt att dra på huvan med jackan stängd
– Snoddlåsets placering

Atom SL Hoody ute på intervallpass.

Atom SL Hoody ute på intervallpass.

 

Du kanske gillar