Peppoteket

Snart sommar och dags att bli en surfare…

Foto: Anna Lovehed

De flesta har väl någon gång drömt sig bort till en bländade vacker sandstrand, med en surfbräda under armen, vågorna som rullar in i perfekta formationer samtidigt som de dränks av solens sista guldfärgade strålar. Ni vet, ett sånt där Instagrammoment som man vet kommer bli en likebomb utan dess like!

Och aldrig någonsin har det varit så lätt att lära sig surfa som idag. Det finns alla möjliga appar, hemsidor, surfskolor m.m som utförligt informerar dig om när och var du ska infinna dig för att få bästa möjliga förutsättningar för att få den där perfekta vågen alla snackar om. Spelar ingen roll om du är i Indonesien eller strax utanför Stockholm så kan du få uppdateringar serverade på ett silverfat. För att inte tala om den teknologiska utvecklingen på våtdräkter och surfbrädor som gör att till och med den svenska vintern är surfbar, förutsatt att inte isen lagt sig som ett tungt lock över havet såklart.

MEN, där någonstans kan jag tycka att själva äventyret går förlorat, samtidigt som det har blivit enklare försvårar vi själva allt med får många valmöjligheter.
Varför inte bara helt enkelt spontant boka ett flyg till, låt säga, Marocko, hyra en bil och utforska på egen hand vad den marockanska kusten har att erbjuda. Att väcka upptäckarlusten i sig, att bli sin egen Christofer Columbus och låta nyfikenheten visa vägen. Att bara packa med sig det allra nödvändigaste och lämna alla elektroniska gadgets hemma med gott samvete.

När vi kommer till själva surfandet så är charmen med det hela att det är så svårt samtidigt som det är så enkelt i sitt utförande.
En bräda, kanske en våtdräkt, och en energifylld kropp. Och såklart ett hav av valfri storlek med lite vågor. Thats it. Sen tar naturen hand om resten som är rena retreaten för både kropp och själ.
Kanske med en gnutta osanning när du är en total nybörjare, då är det en hel del att hålla reda på och man kan lätt känna sig stressad av vattnets krafter när man tumlat runt för femte gången, vet inte vad som är upp eller ner och hela kroppen känns som en enda stor tarmsköljning.

Men den totala sinnesro och känslan av närvaro man får när man surfar är faktiskt utrotningshotad och svår att nå, när det enda viktiga faktiskt är här och nu. När man sitter där som sen liten flugskit guppandes på det enorma havet med himlen som ett vackert knallblått tak ovanför.

Peppet när man ställer sig upp på sin första våg!

Men vart ska man börja då? Du kommer snabbt inse att det finns en helt ny och gigantiskt värld att utforska när du börjat surfa, men man måste inte nödvändigtvis åka till andra sidan planeten varje gång man vill surfa. Det kanske inte är en optimal början, men Sverige bjuder upp till riktigt bra surf emellanåt.
Välkända surfställen som till exempel Torö, Gotland och Varberg är absolut värt ett besök men eftersom Östersjön är ett litet hav så måste man ha relativt bra koll på lågtryck och pålandsvindar då det oftast måste blåsa ca 10m/s i några timmar för att det ska generera vågor här hemma.

Det andra alternativet är att kolla upp Norwegian, Ryan Air och andra flygbolag som tar en ner till surfet för en relativ billig peng. Lagos i södra Portugal, Hossegor och Biarritz i Frankrike, San Sebastian i norra Spanien, listan kan göras hur lång som helst bara man har lite äventyrslusta.
Och glöm inte att hålla utkik efter charterbolagens sista minuten biljetter, då kan du ta dig till Fuerteventura och de andra kanarieöarna för under tvåtusenlappen. Eller varför inte hoppa in i bilen och hälsa på våra grannländer, Stavanger i Norge och Klitmöller i Danmark är två riktigt sköna skandinaviska surfmetropoler. Aldrig förr har klyschan ”den som söker skall finna” känts så rätt som nu.

Var börjar jag någonstans??!

Det finns några tips och råd som gör det hela lite enklare:

Välj rätt bräda. Ju större desto bättre. Varför? Lättare att paddla, du fångar vågorna lättare, vilket innebär att du ställer dig upp tidigare som i sin tur ger dig mer tid att stå upp.

Köp en våtdräkt. 3mm för europasurf och minst 5mm, helst med huva, om du ska ge dig på svenska vågor.

Lär dig hur vågor fungerar.  Som svensk är man inte så van vid strömmar, tidvatten och vågor som slår ner dig i sanden lika hårt som Mike Tysons högerslägga.

Vet du med dig att du är en aning rädd för vatten eller är en katastrofalt dålig simmare, ta dig till närmsta badhus och simma några gånger innan du drar på surftripp så du blir lite varm i badkläderna.

Håll dig nära land i början, försök inte paddla längst ut i line up där alla bra surfare sitter. Håll dig till vitvattnet, dvs skummet som kommer när vågen redan brutit. Den kraften räcker gott och väl för att du ska kunna få dig ditt livs första surf.

Eller, boka in dig på en surfskola eller ett surfcamp. Tro mig, du kommer inte ångra det.

Det är ALDRIG för sent och ALLA kan lära sig surfa.

Foto: Gabriel Gyllensund

Du kanske gillar