Reducetarianism – Trendspaning 2017

Inspiration & Motivation, Nyheter Föredrar du också en allt mer plantbaserad kost? Då tillhör du en allt större grupp människor i samhället som medvetet väljer att skära ned på konsumtionen av animaliskt protein.

OK, så här har vi kanske det svåraste ordet att lägga på minnet inför 2017 – Reducetarianism. Begreppet myntades förmodligen för första gången av Brian Kateman, grundare av Reducetarian Foundation för ett par år sedan och sedan dess har termen ökat ständigt i popularitet och spridning. Här är en TEDx-föreläsning när han presenterar konceptet:

Grunden bakom reducetarianism går ut på att man ska skära ned på konsumtionen av animaliskt protein, eller kött i den allra enklaste formen, för att istället anamma en mer plantbaserad kost.

Men är inte reducetarianism vad vegetarianer eller veganer står för kan man fråga sig? Jo, men det som reducetarinism handlar om är ett bli ett paraplybegrepp för alla som väljer bort kött, till och med de som anser sig vara så kallade flexitarianer – vilket en tredjedel av Sveriges befolkning anser sig vara.

To reduce, att förminska eller skära ned på, kan också handla om att ta ett större ansvar för hur man konsumerar överlag, inte bara mat, för att minska den totala påverkan på miljön så mycket som möjligt. Även om ordet ”reducetarianism” på grund av sin krånglighet förmodligen inte kommer att få fäste i Sverige, eller i den engelskspråkiga världen heller för den delen, så kan i alla fall essensen av trenden förankras.

Att välja en plantbaserad kost är inte längre förknippat med något utstickande, tvärtom är det den nya normen. I alla fall för folk som bor i storstäder för på mindre orter och ute på landsbygden så klamrar sig köttkonsumtionen fortfarande fast. Låt 2017 bli året vi alla medvetet tar ett större ansvar för hur världen och vi själva mår, genom att äta mer grönt.

Läs trendspaning 3
Läs trendspaning 2
Läs trendspaning 1

 

 

Du kanske gillar