One year no bear

Nykterhet – Trendspaning 2017

Inspiration & Motivation, Nyheter Om man tidigare förknippat nykterhet med NGTO eller något tråkigt så har det under senare år blivit något av ett livsstils-statement. Eftersom hälsa och välbefinnande blivit en allt viktigare prioritering bland svenskarna kan man även se att allt fler medvetet väljer bort alkoholen. Nykterhet kommer bli superhett under 2017.

Om man tidigare förknippat nykterhet med NGTO eller något tråkigt så har det under senare år blivit något av ett livsstils-statement. Eftersom hälsa och välbefinnande blivit en allt viktigare prioritering bland svenskarna kan man även se att allt fler medvetet väljer bort alkoholen. Nykterhet kommer bli superhett under 2017.

Jämfört för tio år sedan har alkoholkonsumtionen minskat med ca 11% och ligger nu kring 9,2 liter ren alkohol per person och år. När senaste mätningen släpptes sommaren 2016 så skrev SvD så här om ungdomars relation till alkohol:

Det finns ett tydligt mönster, både nationellt och internationellt, där ungdomar dricker mindre, röker mindre och har ett minskande narkotikabruk. Så har det inte alltid sett ut, snarare tvärtom. På 1970-talet och 1980-talet var det många ungdomar som drack mycket, rökte och testade narkotika.

– Vi tror att det handlar om underliggande trender som att ungdomar är mer hälsomedvetna, men också att lokala och regionala kampanjer betytt mycket. Åtminstone i Sverige där det numera inte är tufft bland unga att var full. Dessutom är det numera väldigt ovanligt att föräldrar bjuder eller köper ut alkohol till sina barn, säger Håkan Leifman.

 

daybreaker

Internationellt ser vi även nykterhetsrörelsen ta över wellness-scenen. Bland annat dagsfesterna DAYBREAKER startar med yoga och sedan dans, precis som de lite mer eklektiska eventsen The Shine. Inget av koncepten serverar alkohol och droger är strikt förbjudna – allt för att alla ska kunna känna sig fria.

Tillbaka i Stockholm öppnade under 2016 restaurangen Mother, till en börjad toksågad men nu på väg att bli en riktig mötesplats för alla hälsointresserade. Något de dock blivit hyllade för sedan starten är att de erbjuder en stor mängd alkoholfria drinkalternativ i baren – perfekt för de som vill testa att hänga ut i nattlivet utan att dricka massa sprit.

Givetvis har vi sedan ett tag sett många exempel på alkoholfria ölsorter och inte som ett knep för att sälja den starkare drycken, utan säljsuccén bygger på att allt fler vill välja något mindre berusande. Samma anledning till att allt fler väljer alkoholfria viner, där man numera kan fynda mindre smaksensationer istället för att som för ett par år sedan smaka slagg.

One year no bear

2017 kommer att bjuda på ännu fler koncept där nykterhet är det normala – inte en obskyr subkultur, precis som när wellness-trenden blev het för ett par år sedan.

Vi kan även se hur de mest inbitna bärsslukarna kör alkoholfritt för att bli mer vältränade och hälsosamma – Ruari Fairbairns heter killen som startat One Year No Beer, en rörelse som erbjuder grabbar (med betoning på just det, grabbar) en möjlighet att börja med ett 90-dagarsprogram utan bärs på ett coolt sätt. Han avdramatiserar hela nykterhetsbiten och gör den till det manligaste av manliga. Efter första tre månaderna är det många som fortsätter, för som ett av fansen menar:

”Jag drömde alltid om att åstadkomma så mycket, men en del av mig misstänkte att spriten begränsade mig. Nu kan jag med absolut säkerhet säga till mig själv, ’det var spriten som höll dig tillbaka grabben.'”

Läs trendspaning 2
Läs trendspaning 1 

Du kanske gillar