Sophie Odelberg

Ni äldre män

Jag står och pratar kameror i en fotobutik. Jag är där som proffs, inspiratör och ambassadör för Canon. Jag är kvinna, 25 år och blond. Bredvid mig finns min kollega från Canon, P, man, 60+, teknikproffs. Om en timme ska jag hålla föredrag om mitt foto och tester på deras nya kamera.

Det är vi två som är på plats. Vi är ett team.

Jag har pratat med kund när en annan äldre man närmar sig oss. Mannen jag pratar med går iväg och jag blir ledig. Den äldre mannen stannar och granskar oss 4 meter ifrån. Hans blick faller på mig och sedan min kollega. Min kollega är fortfarande upptagen med sin kund. Mannen står kvar. Jag tittar på honom och frågar sedan om jag kan hjälpa honom. Han ser på mig och går tveksamt fram. Mumlar att han är sugen på den nya kameran och sneglar mot P min kollega. Jag plockar upp ett exemplar jag har framför mig och räcker över den till honom. Jag presenterar den, berättar om den och uppmuntrar honom att testa den. Jag berättar om mina egna tester jag gjort med kameran och vad jag tycker om resultatet. Han vet fortfarande inte att jag jobbar som fotograf. Han tror jag jobbar hos Canon eller butiken vi står i.

Han plockar upp kameran, sätter den på AV läge, sätter ISO till 1000 och f/8 och drar av en bild. Han testar runt lite och jag lämnar honom ifred att testa kameran själv. Sen ropar han på mig och säger att det är något fel med kameran. Plötsligt blir alla bilder han tar helt svarta trotts att han inte ändrat någon inställning.

Jag tar kameran ifrån honom och fokuserar på samma skylt han försökt plåta och drar av en bild. Min bild blir inte svart. Jag visar honom och säger “ nejdå, den funkar som den ska” och räcker tillbaka den. “Testa igen!” Han fotar på nytt och får återigen en svart bild, jag tar över kameran, plåtar och får samma resultat som jag fick första gången.

– Det är inget fel på kameran.

Han grymtar och fotar igen, då ser jag att han kommer åt knappar, samtidigt som han plåtar, som förmodligen gör att det händer något i kameran som får den att exponera fel. Jag påpekar detta och visar. Mannen vill inte tro mig. Han litar inte på det jag säger.

– Jag vet vad jag gör! Jag har fotat i över 50 år! Han tittar åt min äldre kollegas håll som fortfarande är upptagen.

– Jag ska fråga han som ska hålla föredrag sen vad han tror kan vara fel!

Den där “han” är jag. Men det vet inte mannen.

En timme senare håller jag mitt föredrag och mannen sitter i publiken. Det finns bara en kvinna till i rummet. Jag pratar sport, visar mina bilder och berättar om mina tester.

När mitt föredrag är klart och lokalen håller på att tömmas kommer mannen fram till mig och knackar mig på axeln.

– Tack för ett jättefint föredrag! Hans ansikte har spruckit upp och han ler. Sen tar han mig i handen innan han lämnar lokalen.

Jag har varit iväg under 4 dagar med Canon. Vi har varit i Umeå, Stockholm och Göteborg och hållit föredrag. Till helgen åker jag till Malmö och Expo. Under de här dagarna hittills har jag skakat hand och pratat med X antal män, ofta kategorien äldre. Vi har haft jättetrevligt, men jag har pratat med TVÅ kvinnor. Vart fasiken är ni? Det är inte bara jag som fotar sport eller plåtar över huvud taget och är tjej! Det vet jag!

Det är dags att den här branschen att också få en makeover! Ska ni till Expo nästa vecka så snälla, kom till Canons monter, snacka, häng, byt erfarenhet. Den här branschen har alldeles för hög medelålder på de som syns och för lite brudar! Det finns så mycket duktiga tjejer där ute men som inte märks men jag vet att ni finns! Så våga kom fram och prata. It’s time!

Du kanske gillar