Bang's Blogg

Dunlinertrenden håller i sig – 3 smarta tips till ett lyckat köp

Lätta och tunna dunjackor är populära som aldrig förr. Trenden håller i sig och tillverkarna matar ut nya modeller och färger som ska passa alla.  

Att veta vilken dunjacka man ska köpa är kanske inte alltid enkelt. Jackorna kan kosta allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor. Här listar jag tre tips på vad man bör tänka på vid köp av en lätt och tunn dunjacka.

1, Material

Billiga jackor har ofta billigare och enklare material på utsidan. Ofta handlar det om polyesterväv som är billigare än nylon men inte lika hållbart. Dyrare jackor har ofta slitstarkt och förstärkt nylontyg som även håller väta borta. Satsa på kvalité och betala hellre lite extra för en jacka med starkt material på utsidan så slipper du fula revor och dunsläpp. En dunjacka håller i regel i några år om man sköter den på sätt sätt.

2, Skillnad på dun och fjäder

Dunjackor är ofta fyllda med en dunblandning. En dunblandning består ofta av en del dun och en del fjäder. Dunet kommer i regel från anka eller gås där gåsdunet anses av många vara lite finare men behöver inte nödvändigtvis vara så. Här är det viktigt att välja en jacka som har större andel dun än fjäder då detta är viktigt för värmeisolering och komforten i jackan. Mer dun innebär ofta bättre värmeisolerande egenskaper och mjukare känsla. Satsa på dun och centrifugera den inte efter tvätt. Dun blir sämre av att tvättas.

Satsa på mycket dun och lite fjädrar när du väljer stopping i din jacka. Kontrollera även att dunet kommer från kontrollerade leverantörer. Denna information brukar finnas på tillverkarens hemsida.

Satsa på mycket dun och lite fjädrar när du väljer stopping i din jacka. Kontrollera även att dunet kommer från kontrollerade leverantörer. Denna information brukar finnas på tillverkarens hemsida.

3, Passform

Att köpa en tunn dunjacka idag behöver inte innebära att man enbart kommer använda den som värmande lager under en skaljacka. Dagens utbud av lätta och tunna dunjackor sträcker sig mycket längre när det kommer till stil, passform, funktion och färger. Något som är bra att tänka på är att det bör rymmas en tröja under. Du ska också ha bra rörelsefrihet i jackan utan att den stramar eller åker upp allt för långt i midjan. Ska du ha jackan under en skaljacka kanske luva inte är den bästa modellen utan satsa då kanske på en utan luva. Luva kan fungera bättre om man enbart ska använda den som ytterlager eller önskar lite extra komfort vid halsen.

Tänk på att yttermaterialet ofta är enklare och tunnare på billiga modeller. Väl en jacka med förstärk nylon för bättre livslängd.

Tänk på att yttermaterialet ofta är enklare och tunnare på billiga modeller. Väl en jacka med förstärk nylon för bättre livslängd.

En modell som fungerat väldigt bra för mig är Peak Performance Helium. Den finns i tre versioner. Helium med luva, Helium med vanlig krage och sedan den nya modellen Helium Hybrid som är en dunjacka på fram och baksidan men har vanligt tyg på armarna. Den andra betydligt bättre än dunplaggen och är en fin nyhet för personer som vill ha ett alternativ till de klassiska Helium-modellerna.

PEAK PERFORMANCE M HELIUM HYBRID J
Kläder/PEAK PERFORMANCE M HELIUM HYBRID J från stadium.se

http://www.stadium.se/sport/uteliv-resa/klader/220247/peak-performance-m-helium-hood-jkt?SelectedProductUUID=C9LCROiny2sAAAFPN6UgRCl.#.VfLKj2Ttmko

 

Du kanske gillar