Bang's Blogg

Cykelmonster från Norge – White 3FAT Lite

Än ligger backen i Stockholm fri från snö. Har man tur kanske morgonfrosten ligger kvar, vit och orörd. Det är nog ett tag kvar innan snön på riktigt kommer till oss i huvudstaden. Någon som gillar snö är Fatbike’s – alltså cyklar med Jääätte-breda däck. Alltså jättebreda som i 4.5″ och ibland upp mot 5″. Det är brett det. 

Norskdesignade White har med sin nya serie med fatbikes tagit åt sig kritiken och steppat upp design och konstruktionen inför i år. Deras nya serie med bland annat fatbikes i alla tre nivåerna Lite, PRO och Interceptor har det mesta man kan önska sig av en fatbike, och till bra priser man inte trodde kunde vara möjliga för några år sedan. Den första cykeln i serien heter White 3FAT Lite och är seriens trygga val för den som vill komma ut i skogen och veta att både ram och komponenter håller högsta klass tillsammans med en genomarbetad geometri.

Nyheterna hos nya White 3FAT Lite är bland annat en helt ny aluminiumram, geometrin har också blivit snällare och kvickare genom kortare kedjestad och att överröret är lätt böjt för en bra standover. Cykeln har även fått en smalare Q-faktor som ger kortare avstånd mellan vevarna vilket i sin tur leder till naturligare rörelsemönster för benen. Den nya ramen slukar även bredare däck så det är fullt möjligt att slänga på 4.6″,4.7″ och även i vissa fall även 4.8″ däck. Perfekt om man vill ha lite extra flyt vid snökörning. White 3Fat Lite kommer med 4.5″ breda däck från Vee så man är inte helt lost om man vill trampa snö när den väl kommer.

Nya White 3FAT Lite i storlek M. Bild: Bang Engström

Nya White 3FAT Lite i storlek M. Bild: Bang Engström

Bakväxel från Shimano Deore och 80mm breda fälgar har White 3FAT Lite. Bild: Bang Engström

Bakväxel från Shimano Deore och 80mm breda fälgar har White 3FAT Lite. Bild: Bang Engström

Det är gott om utrymme framtill. Bild: Bang Engström

Det är gott om utrymme framtill. Bild: Bang Engström

White 3FAT Lite har snabbkoppling och framgaffel i kolfiber. Bild: Bang Engström

White 3FAT Lite har snabbkoppling och framgaffel i kolfiber. Bild: Bang Engström

Drivlinan hos White 3FAT Lite kommer från Shimano och SRAM. Cykeln har 18 växlar fördelat på 2×9 med 24y-38t fram och en 9-delad kassett bak. Den bakväxeltrimmade (Deore) grönisen från White har Acera M3000 reglage med växelindikator. Bromsarna är lättskötta hydrauliska Shimano BR-M355. I övrigt är White 3FAT Lite’s tekniska specifikationer inget man direkt dreglar över. Men på en fatbike är det mer än tillräckligt för att ha roligt i skogen med.  Något som också blivit förbättrat är cyklarnas standarder. Fatbike tillverkare världen över försöker hitta på den nya standarden efter den andra vilket lett oss dit vi är idag. Det vill säga en djungel av olika navbredder, fälgbredder och osv osv. White 3FAT Lite har lite en fot med i det nya och en kvar i det gamla. Pro och Interceptor är mer med på banan då bland annat PRO kommer med kolfibergaffel med genomgående axel. Sådana lösningar underlättar till exempel om man vill uppgradera sin fatbike med en dämpad framgaffel. White 3FAT Lite har nämligen QR framtill men kommer med koniskt styrhuvud vilket är bra för styvheten och kompatibilitet med lösa gafflar som säljs i handeln. Den nya geometrin hos 3FAT Lite gör också väldigt mycket för åkkänslan och komforten mot tidigare geometri som påminde mer om en traditionell mountainbike i överröret.

White 3FAT Lite är ingen flugviktare men är ändå snabb och rapp ute på stigarna. Bild: Bang Engström

White 3FAT Lite är ingen flugviktare men är ändå snabb och rapp ute på stigarna. Bild: Bang Engström

Viktmässigt är 3FAT Lite ingen lättviktare eller tungviktare utan vikten är alltså helt okej för en cykel i denna prisklass och materialtyp. Är man ute efter en rolig cykel för bland annat vinterbruk är White 3Fat Lite ett mycket bra alternativ som också är framtidssäkrad om man vill uppgradera till kolfibergaffel, bredare däck eller kanske 1×9-drivlina.

Vikt: 15,4 kg (M) Vägd av mig
Rammaterial: 3 Fat Aluminium
Framgaffel: 3 Fat Aluminium tapered
Styre och styrstam: White Flat 720mm 9* / White 60mm
Sadel: Selle Italia X1
Växelreglage: Shimano Acera (M3000)
Framväxel: Sram X5
Bakväxel: Shimano Deore 9 Speed
Vevparti: Samox TAF26 2X9 38T-24T
Kedja: Shimano CN-HG53
Bromsar: Hydrauliska Shimano BR-M355
Fälg: White 80mm
Nav: White Fat 190r 150f qr
Däck: Vee Rubber Snow Shoe 4,5 72TPI
Sadelstolpe: White Alloy 31,6mm
Kassett: Shimano CS-HG300 11-32T

White 3FAT Lite
Pris: 9.999 sek

Du kanske gillar