Peppoteket

Carro Djupsjö – the queen of wakeboard

 

carro djupsjö

Carro Djupsjö är utan tvivel Sveriges största wakeboardstjärna men även kanske Sveriges mest underskattade idrottskvinna! Hon har kammat hem EM-guldet otaliga gånger, blivit korad till European Female Wakeboard Athlete Of The Year och är ett givet namn i världstoppen, men ändå är det inte många som känner till henne här hemma i Sverige.
Carro känns som en ung frisk fläkt i dagens idrottsvärld, som alltid sprider pepp kring sig och verkligen verkar njuta av att utöva hennes sport. Så nu när hon ändå är i Sverige och laddar batterierna så passade jag på att ställa några frågor till henne om inspiration, vikten av sociala medier idag och hur man peppar unga tjejer att börja idrotta! 

carro djupsjö

Du befinner ju dig i toppskiktet i världen bland wakeboardtjejerna, känner du dig jagad av dina övriga konkurrenter eller är det så laidback som det verkar med en ”skön scen” där ni alla peppar varandra hela tiden?
Jag skulle vilja säga både och. Då vi alltid reser tillsammans och tycker om samma saker så är det naturligt att några av mina bästa vänner är mina värsta konkurrenter. Det är en ganska konstig relation då vi såklart alla vill ligga i topp och vi blir motiverade av varandra i någon sorts tävlingsinriktning men vi gläds samtidigt åt våra vänners framgångar.
På startbryggan innan en tävling så kan atomsfären kännas helt annorlunda mot vad den vanligtvis gör när vi tränar och har kul tillsammans. Men vi lever alla i en ”don’t hate the player, hate the game” mentalitet. Ifall domarna inte dömer som vi vill så gläds man ändå åt den som tar hem tävlingen, ibland efter att ha slängt brädan i skogen hahaha!!
Men i slutänden så är tävlingar endast en liten del av det vi gör och i största delen så peppar vi varandra och pushar varandra varje dag.

Men vad motiverar dig till att träna hårt år efter år?
Lyckan av att sätta nya trick.
Det är något speciellt med den känslan som inte riktigt går att beskriva, men det är att sätta upp egna utmaningar för sig själv och sen kämpa för att nå dem, följt av tillfredsställelsen när man kommer dit för att sedan börja om igen med ett nytt trick. Och såklart att när jag åker wakeboard så märker jag knappt att jag ”tränar” då jag största delen av tiden åker  runt med ett stort flin på läpparna, har kul med mina vänner och får spendera ändlöst många timmar utomhus i vatten. Både kropp och själ mår helt enkelt fantastiskt bra.

Appråpå trick så måste du berätta om ”trick of the year” som du kammade hem!
Jag hade i över ett år en dröm om att bli den första europeiska tjejen att landa en dubbel-volt. Efter en hel del planerande tillsammans med Monster så bestämde jag mig för att börja försöka hos mina vänner bröderna Hoppe i deras park i Uddevalla. Efter två veckors slammande och kraschande så var det dags att resa tillbaks till USA utan att ha landat någon dubbel.
Detta kändes rätt tungt men min pojkvän peppade på och vi bestämde oss för att försöka vidare i Texas. Efter ännu mer stöd ifrån mitt brädmärke Hyperlite som gav oss resurser till att bygga en rätt så fet kicker så var det dags att försöka igen. Efter mycket blåmärken, svett och tårar så satt den äntligen!! Detta i sig var mer än nog för att jag skulle känna mig som att jag hade fluffiga marshmallows både i hjärtat och i knäna haha! Att några månader senare ta hem ”Wake Awards -Female Trick of the Year” var helt obeskrivligt. Jag kunde knappt andas när jag som i en dröm gick upp på scenen och försökte stamma fram några tacksamma ord i mikrofonen. Detta är en lång karriärdröm för mig och nu kan jag knappt vänta med att sätta upp nya mål, även om jag mitt i alla dubbelförsök lyckades dra av 3 ledband i ena foten!

Vad skulle du ger för tips till tjejer som vill börja med någon form av actionsport men som kanske inte riktigt vågar ta steget?
Våga ignorera dom där rösterna i ditt huvud som säger ”Jag kan inte”, ”Jag är inte tillräckligt bra” och ”Tänk om jag misslyckas”.
Men framförallt våga trotsa rösten som så många tjejer har som säger ”Vad ska alla andra tycka??”
Jag har ofta mött en stor rädsla bland tjejer där de i tankarna t ex inte kommer kliva upp på ett par skidor och vara Stenmark eller Anja Pärsson, utan att det mer kommer se ut som en scen ifrån Sällskapsresan. Detta är i många ögon ett otroligt nederlag: att inte prestera i något man aldrig har provat. Så mitt tips är: våga strunta i alla tankar om hur saker ”borde” vara och ge er in i ett äventyr med öppna hjärtan, redo att misslyckas men att försöka om och om igen.

Tre kvinnliga atleter som inspirerar dig? Och varför?
Leticia Bufoni
– Första skejtare att någonsin vinna Street League Supercrown Womens division! Jag blir sjukt imponerad av skateboardbrudar som har sånna skills som Leticia!
Skateboard i sig är en otrolig sport som kräver mycket dedikation och skicklighet och att dessutom se en tjej köra hårdare än många killar gör Leticia till en stor inspirationskälla för mig. Kolla upp henne på Youtube!!

Meagan Ethell – För den som vet något om wakeboardvärlden så är Meagan i en helt annan liga än resten av oss och hon är den vi alltid försöker att slå. Knappt fyllda 18 år så har hon i år tagit hem bland annat Female rider of the year och förstaplatsen i Wakeboard World Series. Efter en comeback från en korsbandsskada så verkar det inte finnas något som kan stoppa den här bruden! Hon får mig att vilja hålla jämna steg med henne!

Anja Pärsson – Under hela min karriär är Anja någon jag har sett upp till. Förmodligen eftersom att vi har följt hennes framgång i svensk media under hela min uppväxt och vilken fantastisk karriär hon har haft. Jag tror egentligen inte att Anja behöver någon speciell presentation eller förklaring, hon är helt enkelt Anja.

Tycker du som idrottsutövare att sociala medier är ett ont måste eller gillar du det?
Ge oss dina för och nackdelar.
Haha åh nej, nu kommer jag säkert att göra dig besviken men jag tycker att sociala medier är ett fantastiskt verktyg! Speciellt för oss atleter så ger det oss möjligheten att med några få knapptryckningar uppdatera våra sponsorer, familjer och ”fans” med vad vi håller på med och dessutom kan vi följa inspirerande personer i sig.
Det är så lätt att få mycket information på så kort tid och bli inspirerad till att testa nya aktiviteter, besöka nya platser eller kanske testa nya träningsövningar. Nackdelen med sociala medier är såklart att vi ofta lägger fokus på endast våra positiva egenskaper och tillsammans med retuschering och filter skapar en sorts idealbild som är omöjlig att uppnå.

Vilka är dina topp 5 Instagraminspirerande tjejerna som du följer?
Malin Rapp @malinrapp– En brud som aldrig slutar att inspirera mig. Vare sig det är ute i skidbacken, på en wakeboard eller med hennes fantastiska arbete som föreläsare för lyckoaktivist så lyckas Malins inspirerande och personliga bilder alltid att få mig på gott humör och att uppskatta allt runtomkring mig.

Laura Enever @Lauraenever – En professionell surfare som med en positiv attityd definierar termen ”sportmanship”. Oavsett om hon kör grymt eller drar en axel ur led i en tävling så fokuserar hon på det positiva och blandar helt galna surfbilder med en humoristisk syn på livet på resande fot.

Melissa Marquardt  @Melissa_Marquardt – Professionell wakeboardatlet och en av mina bästa vänner som jag tyvärr endast träffar några få veckor per år. Hennes intagram sprudlar av hennes liv i Kalifornien fyllt med wake, surf, snö, vänner, sin hund Clifford, harpunfiske med mera. Denna tjej verkar vara något av en superhjälte när det gäller att leva livet till fullo och lyfta fram andra fantastiska kvinnor.

Lindsey Vonn @Lindseyvonn – Mer träningspepp finns knappt att finna. Att Lindsey samtidigt som jag lyckades dra på sig en ankelskada har verkligen fått fart på mig till gymmet. Det verkar inte finnas något som kan få henne att ta en paus då hon med både gips och pjäxor hittar på nya övningar att rehaba en bruten fot. Att hon dessutom har fler världstitlar i alpint än någon annan kvinnlig atlet  gör att hon definitivt hamnar på min lista!

Sage Erickson @sageerickson – Sage har varit en av mina förebilder under en väldigt lång tid. Förutom att vara en utav 20 surfare på Womens World Surf League så blandar hon grymma surfbilder med resor/ brädkonst och träningspepp. Att hon dessutom är grym på att representera sina sponsorer på ett sätt som inte får en att se en neongrön skylt med ”PRODUKTPLACERING” får mig att se upp till henne ur ett professionellt perspektiv också.
carro

Du kanske gillar