Sophie Odelberg

Hemligheten bakom bra mobilbilder

13570136_10157056272525623_1291678771_o

Coldplay på Friends Arena i Stockholm. Fotat med en Iphone 6.

Paddla

Här är ett kockrent tillfälle som jag önskar att jag hade haft min 1D xa med mig men sorgligt nog bara hade med mig mobilen men det blev en väldigt bra bild ändå. Det var på en promenad i höstas när dimman låg tät kring djurgårdskanalen i Stockholm och dessa två kom paddlande genom dimman! Synd är bara att bilden för alltid kommer vara så extremt lågupplöst. 

 

I söndags hängde jag väldigt spontant med en kompis för att kolla på Coldplays spelning på Friends Arena. Som alltid på stora evenemang och konserter är det förbjudet att gå in med proffskameror om du inte har ackreditering och jobbar. Så även om jag hade velat så kunde jag inte plocka med mig kameran. Jag fotar sällan med telefonen. Det blir ofta dålig kvalitet, jag tycker det inte är kul, bilderna är lågupplösta och jag längtar bara efter att istället få fota med min riktiga kamera så att jag får den bilden jag vill ha. Men ibland har man inget val och det går faktiskt att få bra bilder med mobilen också. Man måste bara lära sig ”jobba med det man har” och inte försöka ta en bild som faktiskt inte går att ta med en mobilkamera. Så sagt och gjort, det blev bara mobilbilder på spelningen men dem blev inte helt fy skam. Så här kommer fyra snabba tips till den som vill lära sig fota bättre med mobilen!

 1. Hur faller ljuset?!
  Ja, vart kommer ljuset ifrån, en mobilkamera är inte kanon och klarar inte av att hantera allt för hårda kontraster eller dåligt ljus så satsa på att fota på en ljus plats med jämt ljus och med ”ett” typ av ljus. Ljus finns i olika färger, till exempel har en solnedgång ger varmt ljus och ett rum med lysrörslampor kan ha kallare lus. Så sattsa på en plats med ett och samma ljus! Då är chansen störst att du får bäst slutresultat!
 2. Zooma aldrig!!
  En mobilkamerazoom är faktiskt kass. Den är egentligen inte skapad för att man ska zooma. Du tappar kvalitet väldigt fort och resultatet kommer kännas pixligt och proffsigt. Använd istället fötterna och rör dig närmre objektet om du vill komma närmre!
 3. Skapa djup i bilden
  En platt bild är aldrig kul så sattsa på att skapa ett djup i bilden. Det kan vara med hjälp av till exempel linjer och försök skapa en såkallad linjebild. Det kan vara att fota i en tunnel, på en brygga. Jobba också med att ha vissa saker nära kameran och andra objekt längre ifrån för att få till djuphetskänslan!
 4. Kontrast och efterbehandling
  De flesta bilder kan behöva lite hjälp på traven. Kameran fungerar ju som ett öga men kan sällan ge samma kvalitet som ett mänsklig öga kan. Så för att bilden ska kunna efterlikna det vi såg på plats i ljus och färg så behövs efterbehandling. Lägga på lite mer skärpa, ljusa upp bilden och öka kontrasten. Men akta dig för att dra på färgerna för mycket. Det blir sällan bra! Bilden får inte kännas för över bearbetad.
Du kanske gillar