Vicky Flod

Att ta farväl av människor som lämnat jordlivet

Mitt besök hemma i Sverige bestod av två begravningar. En som levt ett långt liv och i gammal ålder lämnade jordlivet och ett litet barn som slets ifrån sina föräldrar alldeles för tidigt.

Känslor av sorg och orättvisa, hjälplöshet och smärta, chock och tomhet som kantas av tårar och hulkande. Men också av kärlek och värme till personerna som berikat våra liv med glädje, och tacksamheten av att vi fått ta del av dem.

Det är en mäktig tillvaro att ta farväl tillsammans av sorg och kärlek. Kärlek till personerna vi hedrar just den dagen och varje annan dag och kärlek och medlidande till de mest anhöriga. Acceptans av att låta de personerna vi tar farväl av gå vidare och ansvaret av att finnas där för personerna som behöver oss mer än innan nu.

Jag finner det vackert att under ett och samma tak få ta del av kärlek, omsorg och medlidande. Att den här dagen är tillägnad en vacker person. Att få ta ett sista och ett mycket viktigt farväl tills vi ses på andra sidan. Att acceptera det.

Nu ska vi finnas där för de som behöver oss och stötta och låta dem ta sig igenom sin sorg med hjälp av vårt stöd och värme till dem.

Ta ingenting för givet för det kan ryckas ifrån dig på en sekund. Ta vara på din tid och ta ansvar över dig själv och andra. Lev livet till fullo.

otii

Du kanske gillar