Gabriella Picano

Att lyssna på kroppen

I fredags hade jag planerat ett intensivt intervallpass på gymmet, som jag skulle klämma in när jag hade en liten längre paus mellan mina PT-kunder. Jag hade längtat efter att få höja pulsen ordentligt, svettas och bli riktigt slut, men kroppen kändes inte helt upplagd för utmaningen. Jag hade sovit för lite, jag var seg i huvudet och benen kändes supertunga. Inte perfekta förutsättningar för ett högintensivt pass med andra ord.

Så jag hade två alternativ: ignorera kroppens signaler och pressa mig för att det ”kommer kännas bra efteråt” eller faktiskt lyssna på känslan och hitta ett alternativ. Jag kände mig stolt att jag valde alternativ två – det blev en härlig långpromenad runt Brunnsviken vilket gav mig både rörelse, frisk luft och solljus. Och det var nog precis det jag behövde efter en lång vecka instängd på gymmet från morgon till kväll.

Jag kände mig så mycket piggare både i kroppen och i huvudet efteråt, mycket tror jag berodde på att jag fick lite dagsljus. Intervallpasset finns det tid för en annan dag när förutsättningarna är lite bättre. Ibland är det ren lathet som får en att överväga att strunta i det planerade träningspasset och då kan man behöva ge sig den där extra knuffen. Men när det är kroppen som signalerar att den inte helt orkar, då kan träningen bli mer en stress för kroppen än något positiv. Det gäller att vara lyhörd och våga lyssna på signalerna – tyvärr är vi inte alltid så duktiga på det. Jag tror det är viktigt att vi ser träningen som något positivt som ska göra oss bättre, därför måste vi kombinera den med vila, återhämtning och bra kost.

Jag tycker att du ska unna dig friheten att se träningen som något du ger din kropp för att den har förtjänat det. Som en present och inte som ett straff eller något du MÅSTE genomlida. Ibland innebär det att du måste ändra dina planer och ditt träningsprogram och släppa kontrollen. Vad behöver din kropp idag?

Den här vyn var precis vad jag behövde en trött fredagseftermiddag.

Den här vyn var precis vad jag behövde en trött fredagseftermiddag.

Du kanske gillar