Bang's Blogg

TEST: Snabbare än blixen – Saucony Type A6

Den heta trenden med lätta tävlingsskor fortsätter att växa bland motionärer. Fler och fler upptäcker fördelarna med snabba lätta skor med mycket löpkänsla. I takt med att allt fler går på teknikpass för löpning och lär sig springa på ett bra och effektivare sätt kommer också utrustningen  med som innan till stor del bara nyttjades av elitlöpare. Nu har fler och fler fått upp ögonen för den minimalistiska race-skon med låg vikt och passform som främsta vapen. Jag har testat Saucony’s supersko Type A6.
Bild och text: Bang Engström

I vårens stora skotest har nu det blivit dags för den supersnabba Saucony Type A6. Den superlätta skon som väger in under 150g är både lätt, bekväm och har en passform som passar många. Skons överdel har flexfilm för ökad komfort, bra passform och låg vikt. Tillsammans med Saucony’s finaste EVA-blandning – SSL (Saucony Super Lite EVA) i mellansulan får man en förlåtande sko med bra energibesparing.

Yttersulan har även den finesser och på Saucony Type A6 hittar vi Injected blown rubber+ och XT900. Saucony har fått fram en slitstark tävlingssko med mycket bra grepp.

Passform
Saucony Type A6 bjuder inte på några stora nyheter när det kommer till passformen. Den något generösa passformen är ledig men sluter om foten väldigt bra tack vare ovandelens design. Saucony Type A6 har också en nätt och kort plös. Har man lite bredare fötter är skon en dröm!

Saucony Type A6 - Lättviktsskon för tävlingslöpare. Foto Bang Engström

Saucony Type A6 – Lättviktsskon för tävlingslöpare. Foto Bang Engström Saucony Type A6.

Material
Saucony Type A6 är inte bara en lätt sko utan också en väldigt bekväm sko. Tack vare flexfilmen på ovansidan får man en följsam och omslutande passform som lätt kan regleras med skons något breda och friktionsglada skosnören. Yttersulan ger en mycket bra fäste på asfalt men även på lösare underlag som barrstig och lätt grusade elljusspår. Den fina EVA-blandningen håller foten fräsch även på längre pass över två timmar och skons mest utsatta delar klarar slitaget bra med sina gummiblandningar. Den lätta skon har även hög ventilation tack varje skons stora ventilationshål och låga profil. Självklart bidrar även skons låga profil till en svalkande känsla steg för steg men man blir inte genomblöt som man kan bli med skor med ett mer ombonat material på insidan.

Saucony Type A6 har en utvecklad mellansula (SSL) som arbetar bra tillsammans med lättviktsyttersulan. Foto: Bang Engström

Saucony Type A6 har en utvecklad mellansula (SSL) som arbetar bra tillsammans med lättviktsyttersulan. Foto: Bang Engström

Många fina tekniska lösningar hos Saucony Type A6 som skosnöreshållaren på ovandelen och flärpen baktill. Foto: Bang Engström

Många fina tekniska lösningar hos Saucony Type A6 som skosnöreshållaren på ovandelen och flärpen baktill. Foto: Bang Engström

Funktioner
Saucony Type A6 har något som jag verkligen gillade med skon. Den lilla flerp i hälen samt en på ovansidan som håller fast skosnöret är en mycket bra lösning. Nu slipper man hålla på att pilla med coachtejp för att få grejerna på plats. Mycket smart! Även den delen på skons häl är mycket trevlig att arbeta med. Skon går att dra på sig i ett nafts och är även enkel att bära om man bara ska grab-and-go någonstan, typ omklädningsrum eller bilen. Skosnöret som jag nämde ovan är också helt underbar. Tillskillnad från runda snören gick aldrig dessa upp under testperioden och är också i rätt längd! Inte för korta eller för långa utan perfekta!

Prestation
Till skillnad från ultralätta skor som bara väger några gram mindre så är Saucony Type A6 riktigt bekväm att springa i. Den mjuka insidan ger hopp om skavlösa mil och lever också verkligen upp till det. Andra skor tummar på komforten för att spara gram men fötterna ser också ut därefter. det fina med Saucony Type A6 är att den nästan känns som en vanlig löparsko men skillnaden kommer när det börjas att springas. Precis som tävlingsskor ska kännas så märker man knappast av att den sitter på foten och igångdragen har aldrig varit så lätta som nu. Tack varje den greppvänliga yttersula är det också en sko perfekt för korta intensiva pass. Till skillnad från tyngre skor med mer stöd sprätter det ganska bra i benen när man kutar 5x1000m.

Saucony Type A6 har verkligen allt man kan tänkas sig från en toppsko och lite till. Efter några turer med skon fick hemmaslingan hemma smaka på Saucony Type A6 och det hela slutade med personbästa. Så snabba är skorna alltid. Saucony Type A6 har även en mycket fin yttersula som följer fotens rörelser på ett bra sätt. Tillsammans jobbar foten och skon på ett tacksamt sätt för att ge dig mer energi tillbaka i varje löpsteg. Den dämpande mellansula från Saucony ger också en lite boost i varje löpsteg vilket jag kände av.

Insidan har HydraMax och ovandelen Flexfilm för ökad komfort och passform. Foto: Bang Engström

Insidan har HydraMax och ovandelen Flexfilm för ökad komfort och passform. Foto: Bang Engström

Den slimmande skon från Saucony är en mästare på asfalt men inte så pjåkig heller på lättare grusvägar och hårtpackade barrstigar. Ju snabbare du springer ju fart vill Saucony Type A6 ha.

Saucony Type A6 är snabbare än blixten och hjälpte mig sätta personligt rekord på hemmaslinga. Tack Saucony! Foto: Bang Engström

Saucony Type A6 är snabbare än blixten och hjälpte mig sätta personligt rekord på hemmaslinga. Tack Saucony! Foto: Bang Engström

Sammanfattning
Saucony Type A6 är verkligen en riktigt lätt och snabb tävlingssko för motionärer som elitlöpare. Skons fina yttersula i kombination med den dämpande SSL-mellansula, Flexfilm och smarta tekniska lösningar gör den optimal att kapa minuter med. Med HydraMax på insidan ger en sval känsla och transporterar ut fukten väldigt bra. Saucony Type A6 är som klippt och skuren för marathon och liknande distanser. För egen del blir det mitt val inför Lidingölöppet och Midnattsloppet som stundar senare i höst. Saucony Type A6 gör sig icke bra i skogen eller stökigare grusvägar.

Saucony Type A6
Pris: 1200kr
Betyg: 5/5
(utmärkt produkt)

Läs flera skotester här:
Asics GT2000 3
Rebook ZPump Fusion
Haglöfs Gram AM GTX

Du kanske gillar