Bang's Blogg

Lerfest, dödsrötter och spångest – en dag på SML

Röd dag är lika med cykeldag. Tillsammans med ett gäng stigcyklister betade vi av några etapper på Sörmlandsleden i går.

Med lite oro över hur vädret skulle bli satt jag och många andra kvällen innan och laddade om väderappar för att ta del av den senaste väderinformationen som skulle gälla inför torsdagen. Apparna hade ganska rätt så på morgontåget in mot Stockholm Södra satt vi där ett tiotal förväntansfulla cyklister som skulle ta sig från Södermalm tillbaka till Västerhaninge men via Sörmlandsleden.

Första stoppet blev vid Söderbysjön, ett stenkast från Hellasgården. Foto: Bang Engström

Första stoppet blev vid Söderbysjön, ett stenkast från Hellasgården. Foto: Bang Engström

Den kyliga luften var perfekt för dagsturen men allt regn som kommit dagen innan gjorde delar av leden mycket svårtkörd. Hala rötter, dödshällar och slemmiga spänger är bara några av sakerna vi stod inför under gårdagens fina dagstur. Den första delen är ganska så brötig, mycket rötter och hala hällar blandat med lerhål. Vi kom igenom den första delen väldigt bra utan större haverier. En av oss körde på en fatbike vilket underlättade vissa gånger när man skulle bröta sig igenom vatten och surhål. Leriga och glada mötte vi upp en som släppte vid Ältavägen som nu anslöt sig till lunchen.

Lunch vid Alby. En del käkade frukt, andra varm pasta bolognese... Foto: Bang Engström

Lunch vid Alby. En del käkade frukt, andra varm pasta bolognese… Foto: Bang Engström

Efter en kortare matpaus rullade vi iväg mot Tyresta. Leden var mycket välbesökt och det blev många hälsningar utmed turen. Strax innan vi kom fram till Tyresta Naturreservat blev det en kortare paus innan vi provade en ny väg vi fick visning på. Mycket spännande. Även om den nya vägen var väldigt kuperad bjöd den på enduro stigar med switchbacks, burms och byggda hopp. Mycket trevligt.

Efter lite transport blev det fika vid Tyresta och deras fina café med hemmagjorda bakverk och go-kaffe!

Fikastop vid Tyresta. Kaffe och Stevia kexbar från Nutri-Nick. Foto: Bang Engström

Fikastop vid Tyresta. Kaffe och Stevia kexbar från Nutri-Nick. Foto: Bang Engström

Efter drygt fyra timmat i sadeln rullade vi in till Åbyplan. Trötta, glada och väldigt ölsugna. På en uteservering i förorten satt vi där och ljög om dagens tur i gott sällskap samt en kall öl och nyfriterade pommes frites. För min del slutade kvällen i soffan med lite recovery boost. Redan på i morgon väntar GBC som är morgonmangel på cykel med start 06.15.

Trötta ben. Recovery på hög nivå. Foto: Bang Engström

Trötta ben. Recovery på hög nivå. Foto: Bang Engström

Du kanske gillar